Ex-ministru al Economiei: Cei care limitează vânzarea carburanților recurg la șantaj

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediaАвтозаправка
Автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2021
Abonare
Fostul director general al Lukoil-România, ex-ministrul Economiei Constantin Tampiza, a oferit un comentariu pentru Sputnik Moldova privind situația actuală de pe piața petrolului din Moldova.
CHIȘINĂU, 14 iul - Sputnik. Fostul ministru al Economiei, ex-directorul general al Lukoil-România Constantin Tampiza, a calificat drept șantaj decizia unor petroliști din țara noastră de a vinde cantități limitate de combustibil. Potrivit lui, cei care nu vor să-și presteze serviciile în deplină măsură trebuie să plece.
”O să îi eliminăm de pe piață, altă cale nu e”, a spus ex-directorul general al Lukoil-România.
Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2021
Societate
Situație alarmantă: Mai multe benzinării din Chișinău vând cantități limitate de benzină
Constantin Tampiza consideră că în țara noastră sunt de două ori mai multe stații de alimentare cu carburanți decât ar fi necesar.
”În Moldova, practic avem 713 stații. Trebuie să avem o rețea normală. După toate calculele de mașini și consumatori, trebuie să fie circa 280 de stații. Nu mai mult. Și atunci nu marginea va determina venitul, dar cantitatea vândută în stație. Republica Moldova trebuie să intre în cartea recordurilor Guinness pentru numărul de stații de alimentare”, a menționat Tampiza.
Fostul ministru afirmă că, în cazul în care în țara noastră va avea loc o blocadă de combustibil, va fi vorba despre o diversiune economică, iar petroliștii vor trebui să poarte răspundere de situația creată.
”Au primit acces pe piața de consum... Șantajul nu va merge”, a afirmat fostul ministru al Economiei.
Potrivit lui Constantin Tampiza, petroliștii din Moldova majorează nejustificat prețurile carburanților.
Viorel Gârbu - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2021
Societate
Expert: De ce prețurile la benzină cresc necontrolat în Moldova
”Nu poți să lucrezi în Moldova, să vinzi o tonă de carburanți și să fii profitabil la o stație. Eu în România, la 5 tone vândute la fiecare stație, aveam profit 0. Adică, trebuia să vând cel puțin 6 tone ca să obțin profit. Dar, în Moldova, vindem 1-2 tone medii pe republică și toți sunt profitabili. Ce înseamnă asta... Înseamnă că adaosul comercial este exagerat, iar asta afectează consumatorii”, a explicat ex-directorul general al Lukoil-România.
Totodată, fostul ministru consideră că și explozia de la Petromidia ar putea fi o cauză a fenomenului produs pe piața de combustibil din țara noastră.
”Tot ce este legat de explozia la instalația de hidrofinare a motorinei afectează desigur. La Petromidia se prelucrează acum circa 5-5,5 milioane tone, dintre care circa 1 milion 400 de tone de motorină”, a subliniat Tampiza.
Constantin Tampiza este de părerea că șoferii nu trebuie să se alarmeze pe acest subiect. Potrivit lui, în țară avem o diversitate de rețele de alimentare, astfel că cei care se confruntă cu o plafoane la vânzarea combustibilului pot face plinul la o altă rețea.
Повышение цен на бензин - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2021
Societate
Grăbiți-vă să faceți plinul: Au scăzut prețurile la benzină și motorină
Amintim că mai multe stații de alimentare cu combustibilul au început să vândă astăzi cantități limitate de benzină. Șoferii sunt alarmați, întrucât nu pot să facă plinul așa cum o fac de obicei. Una dintre rețelele de benzinării comercializează doar câte 10 litri de benzină către un șofer.
Cu o reacție la acest subiect a venit și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Instituția sugerează că legea care prevede plafonarea prețurilor la carburanți a fost adoptată de Parlament în pripă, fără toate expertizele necesare.
„Autorul legii a elaborat proiectul fără a recurge la expertiza Agenției și fără a ține cont de propunerile ANRE transmise Parlamentului din proprie inițiativă. (...) Agenția a fost pusă în situația să execute într-un termen extrem de restrâns prevederile acesteia, care conțineau grave erori de ordin juridic, tehnic și conceptual”, menționează Agenția.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0