Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Grăbiți-vă să faceți plinul: Au scăzut prețurile la benzină și motorină

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Accesați arhiva multimediaПовышение цен на бензин
Повышение цен на бензин - Sputnik Moldova, 1920, 02.07.2021
Abonare
Se pare că operatorii de pe piața petrolieră din Republica Moldova s-au conformat noii metodologii de stabilire a prețurilor la carburanți aprobate de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică, care a fost publicată în data de 1 iulie în Monitorul Oficial.
CHIȘINĂU, 2 iul - Sputnik. Acest act normativ stabilește că, deja în primele minute ale zilei de 2 iulie, adică astăzi la miezul nopții, operatorii au obligația să-și ajusteze prețurile la această metodologie și să le anunțe pe panourile pe care sunt afișate prețurile.
Combustibil  - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Moldova, fără benzină: Pentru cât timp vor ajunge rezervele de combustibil
Spre exemplu, o companie petrolieră a micșorat prețurile la benzină cu cifra octanică 98 cu 81 de bani pentru un litru (de la 21,2 lei, cât era în seara zilei de 1 iulie, la 20,39 lei, în dimineața zilei de astăzi. Benzina cu cifra octanică 98 a scăzut cu 35 de bani pe litru (de la 20,4 lei la 20,05 lei). Litru de motorină s-a ieftinit cu 52 de bani (de la 16,9 lei la 16,38 lei).
În schimb a crescut prețul la gazul lichefiat: de la 10,95 lei la 11,33 lei pentru un litru, adică cu 38 de bani mai mult.
Bustul lui Gheorghe Râșcanu-Derojinski din or. Râșcani - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Au pus mâna pe cuțite - Iată ce a pățit președintele socialist al raionului Râșcani - Foto
Amintim că începând de ieri, 1 iulie, Agenția Națională de Reglementare în Energetică a început să controleze piața produselor petroliere în conformitate cu noua metodologie de calcul. Sunt stabilite prețuri plafon în baza cotațiilor bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului.
Mai amintim că ANRE a aprobat în data de 14 iunie noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Astfel, prețurile urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie.
La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0