Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: De ce prețurile la benzină cresc necontrolat în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariViorel Gârbu
Viorel Gârbu - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2021
Abonare
Expertul economic a explicat mecanismul creșterii prețurilor la carburanți. El consideră că majorarea prețurilor nu este obiectivă.
CHIȘINĂU, 7 iul - Sputnik. Pe piața produselor petroliere din Moldova, fiecare operator reprezintă o afacere privată. Un agent economic își creează propriul model de afaceri și, pe baza acestuia, formează prețuri. Această opinie a fost exprimată de expertul economic Viorel Gîrbu în studioul Radio Sputnik Moldova
Combustibil  - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Moldova, fără benzină: Pentru cât timp vor ajunge rezervele de combustibil
„Îmi este greu să vorbesc despre asta, pentru că nu am competența de a verifica evidența contabilă. Evoluția prețurilor la combustibil în Republica Moldova poate fi comparată cu anumiți parametri care formează piața externă: prețul petrolului, modificarea acestuia și cursul de schimb", a spus expertul.
În opinia sa, pentru a exclude astfel de factori subiectivi, merită să analizăm dinamica prețurilor de pe alte piețe.
Pentru aceasta, se poate compara creșterea prețurilor în Republica Moldova cu evoluția acestora în cele 27 de țări ale Uniunii Europene.
„Dacă luăm o țară, aici poate apărea un factor subiectiv. Când vine vorba de un grup de țări, acest factor este minimizat și chiar eliminat. O comparație simplificată a prețurilor combustibililor din Moldova cu prețurile de pe piața UE arată că prețurile din Moldova cresc cu 50% mai repede. Este imposibil să explicăm acest lucru prin factori obiectivi ", a rezumat interlocutorul.
Fluxul de știri
0