Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Situație alarmantă: Mai multe benzinării din Chișinău vând cantități limitate de benzină

© Sputnik / Alexey Sazonov / Accesați arhiva multimediaЗаправка автомобиля на автозаправочной станции
Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Moldova, 1920, 14.07.2021
Abonare
Îngrijorare pe piața produselor petroliere. Unele rețele de benzinării au început să stabilească plafoane la vânzarea combustibilului. Astfel, șoferii pot cumpăra cantități limitate de benzină sau motorină.
CHIȘINĂU, 14 iul - Sputnik. Mai multe stații de alimentare cu combustibil au început să vândă astăzi cantități limitate de benzină. Șoferii sunt alarmați, întrucât nu pot să facă plinul așa cum o fac de obicei. Una dintre rețelele de benzinării comercializează doar câte 10 litri de benzină.
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Societate
Moldova, fără benzină: Pentru cât timp vor ajunge rezervele de combustibil
Mai mulți conducători auto au reclamat că s-au confruntat ieri și astăzi cu situații în care nu au putut să-și alimenteze mașinile cu motorină, întrucât unii operatori nu o mai au în stoc.
Motivul ar fi noua metodologie de calculare a prețului la carburanți, aprobată recent de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, după ce Parlamentul de legislatura a X-a a adoptat un proiect de lege corespunzător.
Operatorii de pe piața produselor petroliere susțin că aceste modificări generează numeroase pagube. Unii experți au anticipat anterior că Moldova ar putea să rămână fără rezerve de benzină, dacă unele companii de profil vor sista importul combustibilului.

Reacția Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu o reacție la situația de pe piața produselor petroliere printr-un comunicat de presă.
ANRE sugerează că legea care prevede plafonarea prețurilor la carburanți a fost adoptată de Parlament în pripă, fără toate expertizele necesare.
„Autorul legii a elaborat proiectul fără a recurge la expertiza Agenției și fără a ține cont de propunerile ANRE transmise Parlamentului din proprie inițiativă. (...) Agenția a fost pusă în situația să execute într-un termen extrem de restrâns prevederile acesteia, care conțineau grave erori de ordin juridic, tehnic și conceptual”, menționează Agenția.
Amintim că ANRE a aprobat în data de 14 iunie noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Astfel, prețurile urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie.
La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.
O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.
Fluxul de știri
0