Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Ultimele știri și cele mai importante despre alegerile parlamentare anticipate din Moldova, desfășurate pe 11 iulie 2021

Ce i-a determinat pe cetățeni să voteze masiv pentru PAS la alegerile parlamentare

© Sputnik / Mihai CarausВыборы в парламент Молдовы 2021
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Abonare
Politologul Cornel Ciurea a explicat ce i-a determinat pe cetățeni să voteze masiv pentru Partidul Acțiune și Solidaritate la alegerile parlamentare anticipate.
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Societate
Rezultatele alegerilor parlamentare anticipate – 100% din procesele verbale prelucrate
”Eu cred că oamenii în continuare nutresc anumite speranțe legate de un ajutor care trebuie să vină din partea Occidentului. Este poate o naivitate firească a firii umane să crezi că vei fi ajutat de o forță politică care aparent se comportă de o manieră civilizată. Eu cred că este multă naivitate în această credință care i-a făcut pe oameni să-și bazeze speranțele în venirea unei soluții din Occident. Dar electoratul va avea timp să vadă în ce măsură aceste speranțe au șanse să se materializeze.”, a comunicat Cornel Ciurea.
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
ALEGERI PARLAMENTARE 2021
Dodon recunoaște rezultatele alegerilor și felicită PAS: Nu ne temem să fim în opoziție
Totodată, politologul afirmă că fenomenul se explică prin faptul că, după ce ”a fost zdrobită și eliminată elita politică” din 2019, care deținea o parte importantă din electorat, oamenii au virat spre tabăra proeuropeană care le era mai aproape.
”Explicația este la suprafață. Începând cu anul 2019 a fost zdrobită și eliminată elita politică moldovenească pe care noi convențional o numim tabăra oligarhică care avea aproximativ 30 – 35 la sută din electorat. Era o bucată importantă din electoratul moldovenesc, era un electorat care nu prea era dispus să voteze cu tabăra pro-rusă și avea anumite aspirații pro-europene. Totuși, el era dispus, din diferite motive, să voteze echipele autohtoniste și suveraniste.
Începând cu anul 2019, acest grup de politicieni a fost practic eliminat de pe scena politică dintr-un consens geopolitic al marelor puteri, care au văzut în acest grup de politicieni un inamic. Raportul de forțe s-a schimbat serios în politica moldovenească și electoratul acest s-a obișnuit să voteze cu politicieni autohtoni au virat spre tabăra pro-europeană care le era mai aproape. Astfel, socialiștii și comuniștii în continuare au mizat practic pe electoratul pro-rus, iar restul electorat i-a revenit partidelor pro-europene din cauza dispariției acestor politicieni”, a afirmat Cornel Ciurea.
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Societate
Contraste la alegeri: Unde au acumulat PAS și BECS cele mai multe și cele mai puține votri
Totodată, doctorul habilitat în politologie Victor Juc a punctat pentru Sputnik Moldova că rezultatul pe care l-a obținut PAS la acest scrutin se datorează în primul rând faptului că mulți oameni au mari speranțe și încredere în președintele țării Maia Sandu. Alegătorii au susținut ideile pe care le-a împărtășit șefa statului în campania electorală prezidențială și au continuat să susțină partidul și în cadrul alegerilor parlamentare anticipate.
Victor Juc vorbit și despre acțiunile pe care ar trebui să le întreprindă PAS pentru a nu-și dezamăgi electoratul.
"Trebuie soluționate problemele din agricultură, reformarea sistemului justiției, dezvoltarea economică ș.a. Acțiunile ar trebui să fie pe tot segmentul de activitate, dar prioritate cred că va fi reformarea sistemul justiției și lupta cu corupția așa cum se menționa și în campania electorală. Sistemul va trebui reclădit și cred că va fi foarte dificil în acest sens", a remarcat politologul.
Женщины убирают пшеницу традиционным способом - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2021
Societate
Iată ce se întâmplă cu lanurile de grâu din țară - Video
Doctorul habilitat în politologie consideră că, după victoria PAS, relația dintre Moldova și Rusia va rămâne neschimbată.
”Nu se va schimba nici spre bine, nici spre rău. Va fi o relație constantă. PAS înțelege foarte bine cât de importantă este Federația Rusă pentru Republica Moldova și nu se vor face pași substanțiali. Probabil pe retorica transnistreană situația va deveni mai complicată, cu repercusiune asupra coordonatei economice și umanitare, dar nu cred că se vor produce schimbări substanțiale pe acest vector, ci din contra raporturile cu Uniunea Europeană este de așteptat o apropiere mult mai profundă și de consistentă”, a adăugat Victor Juc.
Fluxul de știri
0