Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Rezultatele alegerilor parlamentare anticipate – 100% din procesele verbale prelucrate

© Sputnik / Mihai CarausВыборы в парламент Молдовы 2021
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Au fost procesate 100% din procesele verbale. Iată care sunt rezultatele finale ale alegerilor parlamentare anticipate 2021.
CHIȘINĂU, 12 iul - Sputnik. Partidul Acțiune și Solidaritate deține majoritatea voturilor alergătorilor. Iată cât acumulează formațiunile care acced în noul Parlament:
  • Partidul Acțiune și Solidaritate - 52,80%
  • Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor - 27,17%
  • Partidul Politic „ȘOR” - 5,74%.
Ceilalți concurenți electorali nu depășesc pragul necesar pentru accederea în Parlament. Pe locul patru se situează blocul Renato Usatîi cu 4,10% din voturi, al cincilea este Partidul Platformei Demnitate și Adevăr cu 2,33%, urmat de Partidul Democrat cu 1,81%, PP DA - 1,45%.
Alte formațiuni politice au acumulat un procent nesemnificativ din opțiunile electoratului.
Comisia Electorală Centrală a Republcii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Republica Moldova
CEC a făcut bilanțul preliminar privind rezultatele alegerilor parlamentare
Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la vot în toate secțiile de votare dn țară și din diaspora este de 48,41 la sută din cei cu drept de vot și în cifre absolute 1 477 574 de alegători.
Până la 25 iulie 2021 inclusiv, Înalta Curte urmează să confirme sau infirme legalitatea alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova, va valida mandatele deputaților aleși și va confirma lista candidaților supleanți. Ulterior, Curtea Constituțională va transmite Parlamentului procesul verbal cu privire la rezultatele alegerilor, însoțit de avizul Curții Constituționale și hotărârea privind validarea mandatelor de deputat. 
Moldovenii au ales duminică deputații care vor constitui Parlamentul de legislatura a XI-a. Conform Codului Electoral, pragul minim de acces în Parlament pentru partide sau alte organizații social-politice este de 5%, pentru un blocuri electorale – de 7%, iar pentru candidații independenți – de 2%. Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puțin de 1/3 din numărul total al alegătorilor.
Fluxul de știri
0