Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sandu vrea ca Moldova să meargă pe calea Ucrainei? - Mai rău decât furtul miliardului

© Sputnik / Mihai CarausБрифинг президента Молдовы Майи Санду
Брифинг президента Молдовы Майи Санду - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2021
Abonare
Maia Sandu așa și nu a spus care este scopul adevărat al venirii ei subite în politică moldovenească. De ce în 2010 a renunțat la bănoasa funcție de consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale și din Washington, SUA, și a poposit pe meleagurile noastre?
Ca să ne scape de corupție? Mă tem că acesta este doar scopul declarat al venirii ei. Iar sub paravanul lui, în opinia umilei mele persoane, Maia Sandu urmează să pună în aplicare alte proiecte, care vor adânci și mai mult sărăcia în care ne bălăcim. De libertate nici nu mai vorbim, vom rămâne și fără dramul de libertate pe care îl mai avem astăzi.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2021
Republica Moldova
Un alt Filat - primul "mare corupt" doborât de Maia Sandu
Comitetul Consultativ Independent Anticorupție  - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Republica Moldova
Maia Sandu a adus comisari străini în Moldova - Când încep arestările
Mă veți întreba de ce am abordat acest subiect acum? Simplu: pentru că din data de 1 iulie, în Ucraina a intrat în vigoare amendamentele la Codul Funciar care liberalizează piața funciară din această țară, dându-le mână liberă străinilor să procure terenuri agricole. Iar occidentalii încercă să sincronizeze procesele care au loc în Ucraina, Moldova și Georgia, dacă ați observat. "Trio asociat" fiind una dintre ultimele inițiative pe această direcție. Deci, noi mergem pe urmele Ucrainei, dacă nu chiar într-un pas cu vecinul nostru din est.
Vinul spumant este de nelipsit de pe masa de Revelion - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Problemele grave ale vinificației moldovenești - ce spune Gheorghe Arpentin
Dar ce s-a întâmplat în Ucraina? Să le luăm pe rând.
După ce în 2014 occidentalii le-au organizat ucrainenilor Maidanul care s-a încununat cu o lovitură de stat, ce a dezbinat țara și a provocat un adevărat război civil ce durează până astăzi și care a adus Ucraina la sapă de lemn, după ce au făcut această mare și cândva bogată țară dependentă de creditele occidentale, acum șantajându-i că nu le vor mai da bani, occidentalii le cer ucrainenilor, prinși în capcana unui război care le secătuiește bugetul, să le dea în schimb pământul - pământul gras, mănos, de stepă al Ucrainei.

Istoricul tristei povești ucrainene

Mere  - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2021
Societate
De ce în Rusia se vând tot mai puține mere din Moldova

În luna martie al acestui an, Rada Supremă de la Kierv a adoptat o lege care anulează moratoriul impus la cumpărarea și vinderea pământului de către persoanele juridice ucrainene. Inițial, proiectul acestei document prevedea în mod clar că străinii nu pot procura terenuri agricole atâta timp cât asupra acestei chestiuni nu se va pronunța poporul ucrainean în cadrul unui referendum național. Președintele Parlamentului ucrainean, Dmitri Razumkov, a declarat că acest plebiscit ar putea avea loc în 2022, cu precizarea "dacă asta va fi voia poporului".

Dar iată că în luna aprilie, în lectura a doua la acea lege, Rada Supremă a abrogat unele prevederi din Codul Funciar și a lărgit posibilitățile străinilor de a procura pământ. Acum ei pot face asta lucru fără a mai conveni tranzacția cu Guvernul, cum era anterior. Adoptarea acestor amendamente care prevăd liberalizarea pieței funciare a constituit una dintre cerințele de bază a Fondului Mondial Internațional pentru acordarea Ucrainei a unui noi program de creditare. FMI a condiționat deschiderea noului program de creditare a Ucrainei cu liberalizarea pieței funciare.
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2021
Societate
Moare un întreg sector al agriculturii moldovenești - iată ce fac producătorii disperați
Faptul că străinii vor putea procura terenuri agricole în Ucraina comportă un șir de riscuri majore pentru această țară, pentru securitatea el alimentară.
Liberalizarea pieței funciare comportă riscul ca Ucraina să piardă controlul asupra exporturilor produselor agricole, a declarat la postul de televiziune ucrainean Pervîi Nezavisimîi (Первый независимый) fostul ministru al Economiei Victor Suslov, care a fost citat de RIA Novosti.
Suslov afirmă că în cazul în care străinii vor deveni proprietari ai terenurilor agricole, cota producției agricole care va fi exportată va crește.
"Dar un alt aspect al acestei probleme este că statul va pierde controlul asupra politicii din domeniul agricol", afirmă expertul. El menționează că accederea companiilor străine pe piața funciară ucraineană le va permite unor state puternice străine să se implice mult mai activ în politica promovată de Ucraina din domeniul agricol.
Moldova riscă să rămână fără lapte de producție autohtonă - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Video
Moldova riscă să rămână fără lapte de producție autohtonă: Care sunt cauzele
"Am putea ajunge la situația în care  noi înșine nu vom avea ce să mâncăm, dar nu vom putea să oprim exportul, dacă acesta va fi în interesul marilor corporații transnaționale", avertizează Suslov. 
Anterior liderul Partidului "Batikișvina", Iulia Timoșenko a declarat că Ucraina va pierde 72 la sută din teritoriu în urma liberalizării pieței funciare. Potrivit ei, legea intrată în vigoare în data de 1 iulie le va permite băncilor cu capital străin să dețină terenuri agricole și să le exploateze nemilos.
Temerea mea este că în scurt timp, după ce și la Chișinău vor câștiga alegerile forțele pro-occidentale, în Republica Moldova se va întâmpla exact același lucru: străinii vor obține dreptul de a procura terenuri agricole. De fapt, ei deja au procurat suprafețe imense prin interpuși. Acum urmează faza a doua: să-și oficializeze proprietățile, să devină proprietari cu acte în regulă. Iată de ce este nevoie de Maia Sandu în politica moldovenească, iată de ce ea să străduiește să acapareze întreaga putere. Și nu doar pentru asta.  
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0