Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Expert: Participarea Moldovei la Sea Breeze este un pas neprietenos în raport cu Rusia

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaМеждународные учения Sea Breeze-2019 в Одессе
Международные учения Sea Breeze-2019 в Одессе - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Manevrele militare efectuate de NATO în regiunea Mării Negre vizează exclusiv crearea tensiunii la granița Federației Ruse și destabilizarea situației politice interne din interiorul țării, potrivit interlocutorilor Sputnik Moldova.
CHIȘINĂU, 29 iun – Sputnik. Exercițiul Sea Breeze - 2021, care a început pe 28 iunie, în Ucraina, a provocat o reacție negativă fără echivoc a comunității de experți din Rusia.
Встреча президентов России и США В. Путина и Дж. Байдена в Женеве - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2021
Biden a vorbit despre necesitatea de a avea relații stabile cu Rusia
"În acest scop este îndreptat și sprijinul demonstrativ al NATO pentru Ucraina, și desemnarea Federației Ruse ca principal inamic în cursul posibilelor ostilități", a mai spus el.
Korotcenko a subliniat că actualele exerciții Sea Breeze se desfășoară pe fundalul relațiilor foarte tensionate dintre Rusia și Occident.
Сергей Викторович Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 28.06.2021
Politică
Proiectul cu privire la organizarea uni summit UE-Rusia, împiedicat de rusofobi - Lavrov
"Cred că ar trebui să fim pregătiți pentru provocări noi, care, evident, pot urma din unghiul cel mai neașteptat. Nu putem exclude cel mai prost scenariu al evoluției situației. Desigur, este puțin probabil ca lucrurile să ajungă la un război mare, dar provocările sunt întotdeauna periculoase, deoarece pot provoca o escaladare imprevizibilă a evenimentelor. Cred că aceasta este principala amenințare", a spus Korotcenko.
În același timp, expertul militar susține că astăzi Rusia nu este îngrijorată de faptul că NATO și Occidentul în ansamblu nu recunoaște Crimeea ca parte a Federației Ruse.
„Crimeea este Rusia și țara noastră, în orice caz, va lua măsuri de apărare bazate pe apartenența teritorială a peninsulei. De exemplu, am planificat exercițiul Zapad-2021, care nu va avea loc în momentul de culminație a Sea Breeze, ci strict în termenii stabiliți inițial", a subliniat Korotcenko.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Politică
Sandu, despre declarația lui Putin privind statutul Transnistriei
Faptul că un pluton de soldați ai Armatei Naționale a Moldovei va participa la exercițiile alianței este văzut de expert într-o lumină exclusiv negativă: "Participarea militarilor moldoveni la Sea Breeze mărturisește dorința regimului de la Chișinău de a face țara lor parte a NATO și, desigur, acesta este un pas deschis neprietenos către Rusia".
Doctor în științe militare, istoricul Constantin Sivkov a subliniat într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova că exercițiile NATO în Marea Neagră au o bază ideologică clară.
„Cred că știți că în 2019 a fost emis un raport special de către organizația RAND Corporatoin, ce servește interesele guvernului și al Forțelor Armate SUA, care afirmă în mod explicit că în 2020-2021 regiunea Mării Negre va fi zona cea mai mare tensiune militară și politică", a spus Sivkov.
Президенты Молдовы и Германии Майя Санду и Франк-Вальтер Штайнмайер - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Republica Moldova
Ce s-ar întâmpla dacă Putin ar spune despre Moldova ceea ce a zis Steinmeier
Potrivit expertului, acum în această regiune există cel puțin șase „puncte de tensiune” - Crimeea, sud-estul Ucrainei, Transnistria, Osetia de Sud și de Nord, Nagorno Karabah, Siria.
În plus, a remarcat Sivkov, Flota a șasea americană are sediul în apropiere, în Marea Mediterană.
"Scopul principal al NATO este cunoscut de noi - răsturnarea actualei puteri din Rusia. Soluția acestei sarcini implică mai multe etape. Deoarece un atac deschis asupra Rusiei este inutil - agresorul va primi imediat o replică nucleară - trebuie, mai întâi, neutralizează potențialul nuclear rusesc. Iar acest lucru, la rândul său, se poate face numai prin metodele războiului hibrid, organizând cu ajutorul lui o explozie socială în țară pentru a destabiliza complet Rusia sau pentru a aduce forțele pro-occidentale la putere", spune Sivkov.
Comitetul Consultativ Independent Anticorupție  - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Republica Moldova
Maia Sandu a adus comisari străini în Moldova - Când încep arestările
Expertul consideră că unul dintre elementele acestei strategii este crearea tensiunii militare lângă granițele Rusiei și „epuizarea țării”. Sivkov a făcut paralele istorice, amintind că țarul Nicolae al II-lea „a primit prima revoluție după înfrângerea din războiul ruso-japonez”.
"Deci, astăzi este important ca Occidentul să reușească înfrângerea Rusiei într-o direcție importantă - de exemplu, în sud-estul Ucrainei sau în Siria. Acest lucru va permite inflamarea situației din Federația Rusă", crede istoricul.
El nu are nicio îndoială că la exercițiile Sea Breeze sunt practicate metode specifice de desfășurare a operațiunilor militare împotriva Flotei Ruse din Marea Neagră.
Maia Sandu și Angela Merkel - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2021
Republica Moldova
Moldova sub protectorat german sau de ce Maia Sandu merge la Berlin
"Având în vedere capacitatea Rusiei de a-și consolida rapid forțele în Marea Neagră, NATO va suferi, în cele din urmă, o înfrângere zdrobitoare. De exemplu, astăzi aviația noastră cu rază lungă de acțiune este capabilă să utilizeze rachete împotriva țintelor din regiunea Mării Negre chiar și (decolând -n.n.) din apropierea Moscovei sau a Voronejului. Astfel, Marea Neagră este, pentru membrii NATO, o capcană", este convins expertul.
Vom menționa că Moldova este reprezentată la exercițiile Sea Breeze - 2021 de un singur pluton.
„Din partea Republicii Moldova, la aceste exerciții vor participa doar militarii din cadrul batalionului de menținere a păcii, care vor fi detașați în regiunea Herson, care vor efectua antrenamente specifice lor. Soldații noștri din trupele de menținere a păcii nu vor participa la manevrele navale pe Marea Neagră. Aș dori să subliniez încă o dată că Moldova este o țară neutră. Cu toate acestea, statutul neutru al statului nu înseamnă izolare. Prin urmare, unitățile Armatei Naționale participă regulat la diferite exerciții desfășurate în regiunea noastră ", a declarat ministrul interimar al Apărării Victor Gaiciuc într-un interviu acordat Sputnik Moldova.
Premierul Ion Chicu a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Republica Moldova
Americanii ne arată cine sunt adevărații stăpâni ai Moldovei
La exercițiile multinaționale Sea Breeze - 2021 este planificată participarea a aproximativ trei mii de soldați, 30 de nave, 30 de avioane, 18 echipe speciale și echipe de scufundări. Exercițiile vor avea loc în partea de nord-vest a Mării Negre, precum și în regiunile Nikolaev, Herson și Odesa din Ucraina.
Cartierele generale terestre va fi angajat în transferul de forțe și echipamente în zonele de destinație, organizarea și dirijarea luptei, împreună cu forța de asalt care vor lovi coasta, vor desfășura o ofensivă în direcția litoralului. Conform scenariului, grupul de forțe al coaliției va fi folosit pentru a „stabiliza situația de criză” cauzată de activitățile unor formațiunile armate ilegale în Ucraina, cărora „autoritățile statului vecin le oferă un sprijin cuprinzător”.
Amintim, Rusia a cerut i-a cerut SUA și aliaților săi să abandoneze manevrele mari și agresive Sea Breeze, care cresc riscul producerii unor incidente nepremeditate în Marea Neagră.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0