Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alegerile parlamentare anticipate: La ce surprize ne putem aștepta - Expert

© Sputnik / Mihai CarausParlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2021
Abonare
Actorii politici au arătat tot ce au în arsenalul lor sau există și alte surprize pregătite pentru a fi prezentate în ultimul moment. Despre asta, dar și despre pronosticurile experților citiți în materialul Sputnik. 
CHIȘINĂU, 9 iul - Sputnik. Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în Moldova în această duminică, 11 iulie. Concurenților electorali le-a rămas foarte puțin timp pentru campanie, pentru că în ajunul alegerilor este anunțată ziua tăcerii care va fi mâine, 10 iulie.
Aureliu Cicoi  - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2021
Societate
Ciocoi, despre decizia Curții de Apel: Orice cetățean are dreptul la vot
Din acest motiv, actorii politici ar putea încerca să dea lovituri puternice către oponenți. Totuși, vom avea sau nu parte de asemenea surprize și la ce să ne așteptăm în următorul Parlament aflăm de la analistul politic Corneliu Ciurea, care a oferit un comentariu pentru Sputnik Moldova.
„Ar trebui să existe întotdeauna astfel de ași, care sunt de obicei aruncați joi sau vineri, astfel încât concurenții să nu aibă posibilitatea de a răspunde, deoarece aceștia intră în ziua tăcerii și nu există nicio ocazie pentru a oferi un răspuns. Totuși, cei care recurg la așa ceva trebuie să fie foarte atenți și să utilizeze așii în funcție de cât de bună sau rea este situația celui care face acest lucru”, a menționat Ciurea. 
Potrivit expertului, astfel de argumente și ași ar trebui să fie în mâinile principalilor actorilor politici.
„Pentru că toți politicienii și partidele politice nu sunt lipsiți de păcat și toți cunosc adevărul unul despre altul, există dovezi compromițătoare. Cred că toate acești ași sunt rezervați pentru joi și vineri. Dar dacă să ii folosești sau nu este o întrebare dificilă”, susține expertul.
Expertul a atras atenția asupra faptului că, uneori, utilizarea unor astfel de metode împotriva unui sau altui adversar poate reveni ca un bumerang sau poate duce la o lovitură și mai puternică din partea inamicului.
„Prin urmare, da, cred că există dovezi compromițătoare, se ia în considerare posibilitatea de a provoca o fel de lovitură puternică, dar nu cred că va fi neapărat utilizat”, a adăugat analistul.

Cine ar putea ajunge în noul Parlament?

Potrivit sondajelor sociologice, principalii favoriți ai cursei electorale sunt Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.
Dorin Cimil - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2021
Politică
Cum se va descurca CEC fără milioanele promise de Guvern pentru alegeri: Ce spune Cimil
„Cu toate acestea, nu este deloc o concluzie finală că restul partidelor nu vor intra în Parlament. Multe sondaje arată că Partidul „ȘOR” va obține un scor de trecere, deși sondajele arată un scor este destul de nesemnificativ - șase procente”, a precizat Ciurea. 
Potrivit analistului, Blocul Electoral RENATO USATÎI este al patrulea dintre posibilii candidați reali care ar putea intra în Parlament. În unele sondaje, „Platforma DA” a lui Andrei Năstase câștigă aproximativ cinci la sută.
„Aceasta înseamnă că au șanse reale de a intra în Parlament. Există mai multe partide care contestă sondajele și sunt foarte activi. Acestea sunt PACE, Congresul Civic, Partidul Democrat și AUR. Prin urmare, există încă doritori de a intra în acest Parlament. Mi se pare că patru partide vor intra în Parlament - două sunt cunoscute și încă două sunt în discuție”, a declarat expertul politic.

Va fi loc pentru dialog după campania electorală?

Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2021
Republica Moldova
Atenționarea CEC: Este ultima zi în care mai putem face asta

Potrivit expertului juridic, avocatul Pavel Midrigan, politica este arta compromisului. Potrivit lui, actorii noștri politici nu-și controlează declarațiile și inconștient rup orice relație, ceea ce ar trebui de făcut.

„Chiar dacă nu sunteți de acord cu ceva, oricum trebuie să găsiți un compromis. Aceasta este politica. Politica este arta compromisului. (...) Cum va fi de data aceasta este foarte greu de prezis. Aici este 50/50, că ei probabil că nu vor putea ajunge la un numitor comun, iar noi ne vom pomeni din nou în alegeri anticipate, ceea ce va fi distructiv pentru țara noastră” a spus Midrigan.
Expertul a subliniat că este dificil să facă previziuni, deoarece nu se știe cine va mai intra în Parlament. „Vom trăi și vom vedea”, a adăugat el.

Cum se luptă pentru fotoliul de deputat?

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent.
1791 de persoane candidează pentru 101 locuri în Parlamentul țării, dintre care 956 sunt bărbați și 835 sunt femei. Aceasta înseamnă că aproximativ 17 persoane luptă pentru un singur fotoliu de deputat.

Cum s-a ajuns la alegerile parlamentare anticipate?

Alegerile parlamentare au avut loc în Moldova în februarie 2019. Criza politică a condus țara la alegerile parlamentare anticipate din 2021.
Victor Juc - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2021
Societate
Cât de veridice sunt sondajele de opinie realizate în prag de alegeri: Ce spun politologii
Criza s-a agravat după ce Ion Chicu și-a dat demisia din funcția de prim-ministru la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut.
Controversa privind formarea unui nou guvern a durat câteva luni. Deputații majorității parlamentare, care a fost formată din socialiști împreună cu grupul „Pentru Moldova”, și-au propus candidatul său, dar președintele nu a fost de acord și a insistat asupra alegerilor anticipate.
Curtea Constituțională a precizat circumstanțele dizolvării Parlamentului, iar la sfârșitul lunii aprilie, președintele Maia Sandu a semnat un decret privind dizolvarea Legislativului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate - 11 iulie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0