Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ciocoi, despre decizia Curții de Apel: Orice cetățean are dreptul la vot

© Sputnik / Mihai CarausAureliu Cicoi
Aureliu Cicoi  - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2021
Abonare
Indiferent de locul unde se află cetățenii Republicii Moldova, acești au dreptul la vot. Declarația a fost făcută de către premierul în exercițiu Aureliu Ciocoi, în cadrul unei conferințe de presă.
CHIȘINĂU, 9 iul - Sputnik. Prim-ministrul susține că fiecare cetățean are dreptul de a vota, iar statul trebuie să-i creeze condițiile necesare ca acest proces să aibă loc corect în raport cu fiecare.
Ольга Чеботарь - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2021
Politică
Olga Cebotari: Reintegrarea nu se face prin ură și divizarea oamenilor în buni și răi
Aureliu Ciocoi susține că deocamdată nu a văzut decizia motivată a Curții de Apel privind reducerea numărului de secții de vot pentru alegătorii din regiunea transnistreană, din motiv că hotărârea a fost luată joi seara, dar consideră că justiția în cazul dat trebuie să facă dreptate. 
„Am înțeles că CEC a atacat la Curtea Supremă de Justiție decizia de aseară a Curții de Apel, prin urmare haideți să lăsăm justiția să-și parcurgă lanțul firesc de examinarea a acestor contestații. Pentru mine este cert că este buchia Constituției, care spune foarte clar că dreptul la vot trebuie să-l aibă fiecare cetățean al Republicii Moldova, care a împlinit vârsta de 18 ani, indiferent de locul unde se află. Prin urmare, orice cetățean al Republicii Moldova, indiferent de locul unde se află pe teritoriul Republicii Moldova, la fel ca și în afara Republicii Moldova, trebuie să-i fie create condițiile pentru a-și exercita dreptul constituțional de a vota. Rămâne să vedem care va decizia Curții Supreme de Justiție”, a declarat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi. 
Precizăm că în seara de joi, 8 iulie, Curtea de Apel Chișinău a decis reducerea numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, de la 41 la 12.
În acest context, Comisia Electorală Centrală a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău de a micșora numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului. 
Potrivit datelor oficiale, peste 258 de mii de cetățeni cu drept de vot sunt înregistrați în stânga Nistrului. 
Amintim că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0