Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Moldova riscă să rămână fără lapte de producție autohtonă: Care sunt cauzele

Abonare
Sectorul zootehnic din Republica Moldova riscă să se ruineze. Din cele peste o mie de întreprinderi producătoare de lapte care activau prin anii 1990 în țara noastră, în prezent mai există aproximativ 100 de ferme.

Despre revitalizarea sectorului zootehnic din Republica Moldova se vorbește de mai mulți ani. Mai exact din 2017, când Ministerul de atunci al Agriculturii și Industriei Alimentare urma să elaboreze un plan în acest sens. Doar că totul s-a redus la vorbe înșirate pe hârtie.

Întreprinderile din Moldova se pregătesc să exporte în Uniunea Europeană - Sputnik Moldova, 1920, 29.01.2021
Societate
Cât de real este ca Moldova să exporte lapte și produse lactate în UE

Sectorul riscă să se ruineze, iar motivul principal, spun fermierii-producători de lapte, ar fi lipsa de susținere din partea autorităților. Până în 2017, fermierii din acest domeniu și-au căutat de lucru în liniște, fără a-i cere cuiva ceva. De atunci însă, cu apariția unor probleme, au început să bată la uși, dar fără rezultat.

Din cele aproape 100 de ferme de vaci din țara noastră, majoritatea s-au pomenit în situația în care nu mai pot face față greutăților. Situația s-a înrăutățit dramatic după 2019, an în care ploile și grindina au distrus recolta. A urmat 2020, un an cu pandemie și secetă mare. Producătorii de lapte nu mai au cu ce-și hrăni animalele și sunt nevoiți să reducă numărul acestora prin abatorizare. O altă problemă este calitatea proastă a furajelor, tot din cauza condițiilor meteo. Astfel, fermierii trebuie să procure boabe pentru ca hrana animalelor să fie nutritivă. În 2020, prețul la cereale a crescut de la 2 lei la 6 lei pentru un kilogram. Cheltuielile lunare la o fermă cu 62 de capete depășesc 40 de mii de lei. Și asta doar pentru a achita salariile, impozitele, facturile la apă, lumină și combustibil. Pentru a face față situației de criză, producătorii de lapte solicită sprijinul și implicarea autorităților. Ei cer în primul rând credite preferențiale cu o dobândă redusă și majorarea termenului de plată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0