Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Jurnalistă: Sancțiunile europene au impulsionat economia Rusiei

© Photo : Oferit de Georgiana ArseneGeorgiana Arsene
Georgiana Arsene - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2021
Abonare
În ce măsură noile sancțiuni economice din partea UE ar afecta Rusia? Ar putea exista un feedback negativ din partea Rusiei ca urmare a acestor sancțiuni, astfel încât să aibă de suferit cetățenii europeni?
Jurnalistă: Sancțiunile europene au impulsionat economia Rusiei
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat în data de 25 iunie 2021 că Bruxelles-ul a decis să extindă restricțiile economice contra Rusiei, care sunt în vigoare încă din anul 2014. Decizia a fost luată la summit-ul care a avut loc în zilele de 24 și 25 iunie, în capitala Belgiei.
”Am înnoit sancțiunile economice împotriva Rusiei. Moscova trebuie să facă tot posibilul să asigure implementarea integrală a acordurilor de la Minsk”, a scris Michel pe Twitter.
Сергей Викторович Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 06.07.2021
Rusia
Lavrov, avertisment pentru SUA privind tentativa unui dialog de pe o ”poziție de forță”
În cadrul ”Liniei directe” de legătură cu cetățenii, președintele rus, Vladimir Putin, a precizat că Moscova va răspunde asimetric la sancțiuni, fără a-și dăuna sieși. Președintele rus a explicat că Moscova nu intenționează și nu va adopta măsuri de răspuns care să facă rău Rusiei.
”Americanii, spre exemplu, zboară și acum în cosmos cu motoarele noastre. Și acum sunt larg folosite motoarele noastre de rachetă pentru ca navele spațiale americane să iasă în spațiu. Le-am livrat ani la rând. Ce să facem, să le stopăm, în propriul nostru detriment?”, a spus Vladimir Putin.
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, jurnalista Georginana Arsene a menționat că economia rusă s-a adaptat la presiunea sancțiunilor Occidentului. Sancțiunile chiar au contribuit la dezvoltarea mai multor domenii. Este vorba despre așa-numitele programe de înlocuire, de înlocuire a importurilor. Astfel, schimbarea tehnologiilor de import cu tehnologii rusești a impulsionat dezvoltarea sferelor de producție înalt tehnologizate.
”Este evident că, pentru producția rusească, acest lucru a reprezentat un avantaj major. Tot așa și în agricultură. Însă, Uniunea Europeană a înregistrat un eșec când nu a reușit să convină asupra propunerii Germaniei și Franței de a organiza o reuniune la nivel înalt cu Rusia. Acest lucru dăunează tuturor celor implicați, în special economiei, întreprinderilor și oamenilor. Acest comportament agravează problemele mai degrabă decât rezolvarea lor”, a precizat jurnalista.
Președintele Asociației Camerelor Europene de Comerț și Industrie, Christoph Leitl, susține că Rusia și Europa s-ar putea completa reciproc prin know-how, pe de o parte și materii prime pe de altă parte. Părțile ar putea lucra împreună pentru a rezolva marile probleme ale acestei lumi, iar Rusia ar putea fi ceva mai mult decât un vecin geografic și anume un aliat într-o cursă competitivă globală din ce în ce mai dură și mai nemiloasă.
Выборы в Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2021
Politică
Paradoxul moldovenesc: Dezbinare continuă și tentative de a construi verticala puterii
Astfel, zona de liber schimb transcontinental de la Lisabona la Vladivostok ar putea deveni un punct de plecare ideologic pentru aceasta. Președintele Asociației Camerelor Europene de Comerț și Industrie este de părere că, astfel, este posibil chiar să se reducă numărul de probleme politice existente, ba chiar să se scape într-o zi de ele.
”Din păcate, la momentul de față, noile țări mici ale UE promoveză tot mai activ interesele americane în UE. Bruxellesul pierde oportunitatea de a ajunge la un acord cu Rusia, Belarus, prin întreruperea contactelor cu ele și prin creșterea presiunii asupra Chinei. Ce efect va avea totul? Ei bine, sancțiunile și presiunea sunt sinonime cu autoizolarea. Motivul îl reprezintă faptul că nu mai au un impact real asupra cursului politic al partenerilor UE. De asemenea, afectează și economia comunității în sine și imaginea sa internațională”, a conchis Arsene.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0