Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Epidemiolog, despre situația COVID în Moldova: O liniște înainte de furtună

© Sputnik / OsmatescoViorel Prisacaru
Viorel Prisacaru - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2021
Abonare
Numărul cazurilor noi de coronavirus este în creștere în mai multe state. În speță, este vorba despre tulpina indiană care face ravagii în Federația Rusă, iar primele cazuri au fost raportate deja la granița cu Republica Moldova, în Ucraina.
Epidemiolog, despre situația COVID în Moldova: O liniște înainte de furtună
În țara noastră se atestă o ușoară creștere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19. Care sunt prognozele experților și cât de mare este probabilitatea ca noua tulpină să ajungă în Republica Moldova?
În cadrul emisiunii Logica Puterii, șeful catedrei epidemiologie de la USMF, Viorel Prisăcaru, care are o experiență de peste 50 de ani în domeniu, a menționat că numărul de cazuri noi de infectare cu COVID-19 ar putea crește din nou în țara noastră, în condițiile în care multe restricții au fost relaxate, iar unii moldoveni nu mai țin cont nici de regulile simple de protecție, creșterea noilor cazuri este inevitabilă.
Vaccinul Sputnik V - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2021
Rusia
Virolog: pentru tulpina indiană a COVID-19 e nevoie de mai mulți anticorpi
"Aș descrie situația de astăzi ca o liniște înainte de furtună. Ne-am relaxat prea tare. Am uitat de măsuri, nu dorim să ne vaccinăm. În aceste condiții un nou val este foarte aproape și va fi destul de serios", a declarat Viorel Prisăcaru.
Potrivit epidemiologului, în Moldova sunt disponibile aproximativ un milion doze de vaccin, însă mulți moldoveni rămân reticenți în privința imunizării. Mai mult, autoritățile din țara noastră sunt nevoite să refuze deja donațiile din partea altor state, întrucât termenul de valabilitate a serurilor disponibile în prezent va expira în curând.
"Oamenii mai cred în toate miturile. Avem posibilitatea să ne vaccinăm și nu o facem. Vaccinul poate salva viața și înainte de a fi aplicat în practică a fost testat. Unicul lucru care se analizează la moment este cât timp sunt valabili anticorpii. În rest, vaccinul este inofensiv pentru sănătatea oamenilor", a precizat specialistul.
De menționat că în data de 24 iunie, au fost confirmate 63 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, după ce au fost efectuate 5 529 de teste. Din numărul total de cazuri, trei sunt de import, iar persoanele au venit din Rusia. Alte trei cazuri sunt în rândul lucrătorilor medicali.
Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 256 387, iar cel al deceselor a ajuns la 6 180.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0