Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Virolog: pentru tulpina indiană a COVID-19 e nevoie de mai mulți anticorpi

© Inquam Photos / Inquam Photos / Melinda NagyVaccinul Sputnik V
Vaccinul Sputnik V - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2021
Abonare
Medicul infecționist Evgheni Timakov a explicat de ce este atât de periculoasă tulpina indiană a COVID-19, dacă există riscul îmbolnăvirii după vaccinarea deplină și când se va reuși oprirea pandemiei.
MOSCOVA, 24 iun – Sputnik. “Virusul mutează mai rapid decât se presupunea. Inițial virușii nu aveau capacitatea de a ocoli barierele imune. Da, erau patogene, provocau sindroame postcovid serioase, însă peste 30 la sută din populație erau imuni la el, în cazul unui contact cu virusul și chiar la un contact strâns cu bolnavii, nu se îmbolnăveau. Virusului nu i-a plăcut acest lucru și a decis să-și schimbe proprietățile, începând să se adapteze la ele”, a declarat agenției Sputnik infecționistul, candidat în științe medicale, medicul șef al centrului Lider-Medițina, Evgheni Timakov.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2021
Republica Moldova
Un alt Filat - primul "mare corupt" doborât de Maia Sandu
“Au existat mutații epidemiologice semnificative și în Rusia – au apărut tulpini siberiene și nord-vestice. Însă ele nu s-au răspândit, fiind insuficient de patogene. Iată tulpinile care au apărut în țările calde – braziliene, sud-africane, indiene s-au modificat într-atât, încât au devenit foarte periculoase. Cea mai patogenă este acum tulpina indiană, care a suferit cinci mutații”, a explicat infecționistul.
Cel mai teribil, potrivit doctorului Timakov, este că tulpina indiană reușește să ocolească barierele imune ale omului, să se ascundă de imunitate și să schimbe tabloul clinic al îmbolnăvirii. Virusul “simulează” un simplu RTI, însă provoacă niște procese mult mai serioase.
Alexei Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2021
Podcasturi
Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație
Fiind întrebat cu poate fi oprit acest lucru, Evgheni Timakov a răspuns că sarcina constă nu în oprirea lui, cât în prevenirea unei tulpini mult mai grave, care ajunge să ocolească barierele imune nepregătite în cazul unei densități mari ai populației, în special în condițiile confortabile pentru el.
“E vorba de oamenii cu o imunitate slăbită, oamenii pe care i-a contaminat repetat, care deja aveau o imunitate față de coronavirus. Cu toate acestea el a ocolit această imunitate și i-a infectat. Vedem că pe lângă tulpina delta în India se formează și tulpina delta+, care a devenit mult mai activă. Problema nu este cum să ne apărăm de ea, ci cum să pune capăt acestei pandemii, pentru a nu sta mai mulți ani în frică. Din acest motiv e nevoie de formarea în organism a unor anticorpi activi care vor neutraliza virusul”, consideră expertul.
Pentru a evita contaminarea cu versiunea indiană a COVID-19, e nevoie de o cantitate de anticorpi de cel puțin cinci ori mai multă decât norma, menționează Timakov. Totodată, vă sfătuim să vă vaccinați, fără a mai aștepta când numărul anticorpilor va începe să scadă. Potrivit lui, vaccinul poate fi administrat și în cazul unei cantități mari de anticorpi, studiile arată – în toate statele și pe toate platformele, că acest lucru este sigur.
Vaccinul Sputnik V - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2021
Societate
Expert: Cât timp protejează de coronavirus vaccinul rus „Sputnik V”
Evgheni Timakov a menționat în mod aparte că Sputnik V este foarte eficient, acesta sporește cantitatea anticorpilor de câteva ori mai mult decât după trecerea prin boală.
“Toate vaccinurile, platformele, nu doar Sputnik, generează de 1,3 – 1,5 mai mulți anticorpi decât un organism care a fost bolnav. Vaccinul acționează asupra organismului mult mai eficient”, a explicat specialistul. “E groaznic nu doar să treci prin boală, să ajungi la ventilator, dar e groaznic și sindromul postcovid. Printre persoanele mai în vârstă de 50 de ani, la fiecare al doilea, într-o formă sau alta. El afectează sângele, celulele sangvine, endoteliul, vasele de sânge, sistemul nervos, în general toate organele noastre. Toate acestea din cauza COVID-ului. Iar pentru a nu ne îmbolnăvi, vaccinul este singura soluție”.
Vaccinul în sine nu este purtător de virus și nu este contagioasă pentru cei din jur, a adăugat Timakov. Însă persoane care s-au vaccinat ar putea să nu dobândească suficienți anticorpi între prima și a doua administrare. Acest lucru vizează o parte din cei vaccinați – de la 2 până la 30 la sută, însă e posibil, explică medicul.
Открытие пунктов вакцинации в торговых центрах Екатеринбурга - Sputnik Moldova, 1920, 21.06.2021
Societate
Expert: ”Sputnik V” poate proteja de toate tulpinele cunoscute
“Îmbolnăvirea e posibilă și după administrarea ambelor componente, însă vaccinul ne protejează de complicații, în urma căreia bolnavul ajunge la spital. Anume la persoanele vaccinate simptomele au forme ușoare, încât uneori omul nici nu știe că are covid”, spune Evgheni Timakov. “Dar acest lucru nu înseamnă că virusul nu e prezent în organism. Chiar și persoana vaccinată care s-a infectat cu coronavirus poate reprezenta un pericol pentru cei din jur”.
Potrivit medicului, Rusia și un șir de state din fosta URSS rămân în urmă în campania de imunizare, sunt vaccinați mai puțin de 10 la sută.
Virologul consideră că măsurile de activizare a vaccinării, care se întreprind acum de către autoritățile unor state sunt justificate.
Pandemia poate fi luată sub control doar atunci când se va desfășura în mod stabil vaccinarea primară, consideră Evgheni Timakov. Iat ulterior vor menține nivelul de anticorpi prin doze singurale ale vaccinului. Însă pentru acest lucru va fi nevoie, în opinia lui, de cel puțin doi ani.
“Virusul va trebui să se adapteze în cele din urmă la noi, iar noi vom dispune de o imunitate colectivă bună”, a conchis doctorul Timakov.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0