Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum a fost marcată în Chișinău ziua de naștere a lui Pușkin și Ziua Limbii Ruse

© Sputnik / Miroslav RotariВ Кишиневе отметили 220-й день рождения Пушкина
В Кишиневе отметили 220-й день рождения Пушкина - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2021
Abonare
La ceremonie au participat diplomați ruși, deputați, reprezentanții partidelor politice, ai organizațiilor sociale și simpli cetățeni.
CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. În Capitala Republicii Moldova a fost marcată cea de-a 222-a aniversare a zilei de naștere a poetului rus Alexandr Pușkin și a Zilei Limbii Ruse. Cu această ocazie, în Parcul Central din Capitală "Ștefan cel Mare și Sfânt" au fost depuse flori la bustul poetului.  
„Astăzi este Ziua Internațională a Sărbătoririi Limbii Ruse și Ziua Internațională a Comemorării marelui poet, dramaturg, istoric, filosof, diplomat Alexandr Sergheevici Pușkin”, a remarcat ambasadorul Rusiei în Moldova, Oleg Vasnețov.
Pușkin - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2021
Societate
Video: La Chișinău este marcată ziua de naștere a lui Pușkin și a Limbii Ruse
Potrivit lui, monumente ale marelui poet rus au fost ridicate în peste 40 de țări din întreaga lume. 
"Monumentele sunt ridicate, preponderent, cu bani colectați de la populație, precum este și acesta al sculptorului Opekușin (bustul lui Pușkin din Parcul Ștefan cel mare și Sfânt) - o copie a monumentului de la Moscova. Conform unei frumoase  tradiții, o perioadă lungă de timp, oamenii care nu sunt indiferenți nu numai față de cultura rusă, opera marelui poet, dar și față de limba rusă se adună aici. Acest lucru este foarte important", - a spus diplomatul.
Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2021
Societate
Mesajul Zinaidei Greceanîi, de Ziua Limbii Ruse și a poetului A. S. Pușkin
El a amintit că limba rusă a fost recunoscută de Organizația Națiunilor Unite ca limbă de comunicare oficială, limba de lucru a acestei organizații, iar 6 iunie este sărbătorită nu numai ca Ziua Comemorării Poetului, ci și ca Ziua Internațională a Limbii Ruse.
"Au trecut mai bine de 200 de ani, dar polemicile legate de viața și opera lui Alexandr Sergheievici nu se termină. Anual, cercetătorii publică noi materiale și interpretări ale episoadelor din viața și opera lui. La fel se întâmplă și aici, în Republica Moldova. Știm că trei ani de viață marele scriitor și i-a petrecut aici", a spus Vasnețov.
După cum a remarcat ambasadorul, pe acest pământ, Pușkin și-a făcut un număr mare de prieteni, și-a scris aici lucrările neprețuite și aici s-a născut ideea romanului „Evghenii Oneghin”.
Flori la monumentul poetului Aleksandr Pușkin - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Societate
Foto: La Chișinău este omagiat Aleksandr Pușkin - Flori la monumentul poetului
"Pușkin este o figură care aparține nu doar Federației Ruse, nu doar Republicii Moldova, el este o figură internațională, o figură a civilizației noastre mondiale. Și marea moștenire a lui Pușkin va rămâne o moștenire pentru întreaga omenire", a conchis Vasnețov .
Poet, dramaturg, scriitor, publicist, critic și teoretician al literaturii - pe toate acestea Alexandr Sergheevici Pușkin le-a reușit pe deplin, a spus soția ambasadorului Republicii Belarus în Moldova, Tamara Kalinina.
"Fiecare țară ar fi fericită să aibă un atât de deosebit fiu al patriei, care a fost crescut de pământul rusesc. Fiecare țară în care poetul a lăsat cea mai mică urmă îi păstrează memoria în mod sacru și cu atenție. Aceste țări includ atât Moldova, cât și Belarus, unde au loc acțiuni de masă dedicate Zilei Pușkin, lecturi și petreceri", a spus Kalinina.
Cum Rusia contribuie la perpetuarea memoriei despre Pușkin în Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Video
Cum Rusia contribuie la perpetuarea memoriei despre Pușkin în Chișinău
Directorul general al Agenției pentru Relații Interetnice a Republicii Moldova, Elena Beleakova, a atras atenția asupra faptului că Moldova este unică în ceea ce ține de relațiile interetnice, legăturile lingvistice, componența etnică.
"Este deosebit de important pentru noi ca, trăind în pace, în prietenie și menținând  relații reciproce minunate, să ne gândim întotdeauna la ceea ce avem în comun, iar ceea ce noi avem în comun este, desigur, limba rusă", a spus Beliakova.
Tatiana Mleciko, președintele Societății Moldovenești a Profesorilor de Limba și Literatura Rusă, a atras atenția asupra faptului că ideile și simbolurile unesc oamenii.
Репродукция портрета поэта Александра Сергеевича Пушкина работы художника Ильи Глазунова. - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2020
Republica Moldova
Ziua Limbii Ruse - ziua nașterii lui Pușkin: 6 iunie
"Pușkin a devenit un simbol. El a devenit un simbol al limbii ruse, un simbol al culturii ruse, un simbol al Rusiei", a spus Mleciko.
Potrivit ei, niciunui poet nu i-a fost ridicate atâtea monumente în lume câte i-au fost ridicate lui Pușkin. "Noi, rusiștii (specialiști în domeniul limbii și culturii ruse - n.n.) din Moldova, am avut norocul să predăm limba rusă pe pământul pe care a fost Pușkin. Și nu doar învățăm limba rusă, ci și predăm în limba rusă", a spus Mleciko.
Șeful Comunității Ruse din Moldova, Liudmila Lașionova, a menționat că, decenii la rând, oamenii vin la monumentul lui A. S. Pușkin din Chișinău în această zi. "Îi mulțumim marelui Alexandr Sergheevici Pușkin pentru faptul că este și va fi", a spus Lașcionova.
Casa-Muzeu „Aleksandr Pușkin” a fost deschisă în anul 1948, pe 10 februarie - în ziua morții poetului - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Exponate rare prezentate la Casa-muzeu „Aleksandr Pușkin”
Este bine cunoscut faptul că Pușkin este legat în mod organic de Moldova. Poetul rus a locuit la Chișinău din 1820 până în 1823. A fost trimis în exil în Basarabia de către împăratul Alexandru I. Perioada basarabeană a devenit una dintre cele mai fructuoase din opera clasicului rus.
Pușkiniștii au numărat peste 220 de lucrări scrise, începute și concepute de acesta la Chișinău, inclusiv primele rânduri ale celebrului roman „Evghenii Oneghin”. Peste 200 de locuri sunt cumva legate de numele Pușkin.
Din 1899, strada centrală a orașului poartă numele lui Alexandr Sergeevici. Iar din 1948, și Casa-Muzeul A.S. Pușkin, unde a locuit clasicul. Iar monumentul lui Alexandru Sergheevici Pușkin a fost inaugurat la Chișinău în 1885. A devenit al treilea monument (după cel din Moscova și Sankt Petersburg) instalat în cinstea poetului.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0