Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ziua Limbii Ruse - ziua nașterii lui Pușkin: 6 iunie

© Sputnik / Селимханов / Accesați arhiva multimediaРепродукция портрета поэта Александра Сергеевича Пушкина работы художника Ильи Глазунова.
Репродукция портрета поэта Александра Сергеевича Пушкина работы художника Ильи Глазунова. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pe 6 iunie, de ziua de naștere a marelui poet rus, fondatorul limbii literare ruse moderne, Alexander Sergeyevich Pușkin, în Rusia și în lume se sărbătorește Ziua Limbii Ruse.

CHIȘINĂU, 6 iun - Sputnik. Decizia de a organiza Ziua Limbii Ruse ca una dintre limbile oficiale ale ONU a fost luată pentru prima dată în cadrul unei reuniuni a Departamentului de Informații Publice a Secretariatului ONU din 20 februarie 2010, în ajunul Zilei Internaționale a limbii materne, ca parte a programului pentru dezvoltarea multilingvismului și pentru păstrarea diversității culturale. Unul dintre obiectivele acestui program este menținerea egalității tuturor celor șase limbi oficiale ale ONU (engleză, arabă, spaniolă, chineză, rusă și franceză), precum și creșterea gradului de conștientizare a istoriei și culturii fiecărei limbi.

La 6 iunie 2011, președintele Rusiei a semnat un decret privind sărbătorirea anuală a Zilei Limbii Ruse în Rusia.

Sărbătoarea a fost creată pentru a păstra, susține și dezvolta în continuare limba rusă ca moștenire națională a popoarelor Federației Ruse, un mijloc de comunicare internațională și parte integrantă a moștenirii culturale și spirituale a civilizației mondiale.

Rusa este una dintre cele mai mari limbi din lume. În ceea ce privește numărul de vorbitori, limba rusă se află pe locul șase în lume (după engleză, chineză, hindi, spaniolă și arabă); din punct de vedere al prevalenței - locul opt (după chineză, spaniolă, engleză, arabă, hindi, bengaleză și portugheză).

După utilizarea pe internet, rusa este pe locul doi. Este una dintre cele mai traduse limbi din lume. Printre limbile în care sunt traduse majoritatea cărților, rusă se află pe locul șapte. Printre limbile traduse cel mai des, rusa este pe locul patru.

Посол РФ в Молдове Олег Васнецов - Sputnik Moldova
Mesajul ambasadorului rus, de Ziua Limbii Ruse și a poetului A. S. Pușkin

Rusa are statutul limbii de stat și limbă oficială în Rusia, Belarus, limba oficială a instituțiilor - în Kazahstan, Kârgâzstan etc.

Rusa este o limbă oficială sau de lucru într-o serie de organizații internaționale - ONU și unele dintre filialele sale, Organizația de cooperare din Shanghai (SCO), Organizația pentru securitate și cooperare în Europa (OSCE), Commonwealth of States Independent (CSI) și Spațiul Economic Comun (CES) , Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OSTC), Secretariatul Tratatului Antarctic (ATS) etc.

În prezent, 146 de milioane de cetățeni ai Federației Ruse vorbesc rusa și alte 127 de milioane - peste hotare. 36,8 milioane de persoane vorbesc rusa în Ucraina, 13,5 milioane în Kazahstan, 11,8 milioane în Uzbekistan, 9,3 milioane în Belarus, 5,5 milioane în Polonia, 5,4 milioane în Germania, în Azerbaidjan - 4,9 milioane, în SUA - 3,5 milioane, în Kirgizistan - 2,7 milioane, în Tadjikistan - 2,5 milioane, în Georgia - 2,4 milioane, în Armenia - 2,1 milioane, în Bulgaria și Cehia - 2 milioane fiecare, în Estonia - 1,95 milioane, în Letonia - 1,8 milioane, în Moldova - 1,7 milioane(+ 0,5 milioane în regiunea transnistreană), în Serbia - 1,4 milioane, în Slovacia și Lituania - 1,3 fiecare un milion, în Mongolia - 1,2 milioane, în Israel - 1 milion, în Turkmenistan - 0,9 milioane, în China - 0,7 milioane, în Abhazia - 0,45 milioane. În plus, în Canada, Australia și Noua Zeelandă - 4,1 milioane, în Asia - 2,7 milioane, în Orientul Mijlociu și Africa de Nord - 1,3 milioane, în America Latină - 0,2 milioane, în sub-Africa din Sahara - 0,1 milioane.

Unul dintre cele mai importante instrumente pentru extinderea cooperării culturale și umanitare internaționale între Rusia și alte țări este sprijinirea și promovarea limbii ruse în străinătate.

Agenția Federală pentru Afacerile Comunității Statelor Independente, conaționalilor care trăiesc în străinătate și pentru cooperare umanitară internațională - Rossotrudnichestvo și reprezentanțele sale din străinătate organizează și desfășoară evenimente culturale, educaționale, educaționale, științifice și metodologice, care vizează popularizarea limbii ruse și stimularea interesului cetățenilor străini pentru studierea acesteia, pentru a sprijini studiile naționale ruse și pentru a crește nivelul de predare a limbii ruse în țările gazdă.

Evenimente dedicate Zilei limbii ruse au loc în întreaga lume.

Din 2015, la Moscova se desfășoară anual festivalul cărții „Piața Roșie”.

În 2019, festivalul „Piața Roșie”, dedicat celei de-a 220-a aniversări a nașterii lui Alexandru Pușkin, a avut loc în perioada 1 - 6 iunie, a fost vizitat de aproximativ 300 de mii de oameni. 400 de editori din 52 de regiuni din Rusia și-au prezentat noutățile și cele mai bune publicații la festival. În cadrul festivalului au avut loc peste 700 de evenimente - prezentări, ateliere, întâlniri cu autori, proiecții de film, spectacole imersive și concerte.

În 2020, festivalul „Piața Roșie” va începe pe 6 iunie, peste 200 de editori își vor prezenta cărțile. În legătură cu pandemia coronavirusului, evenimentul nu va fi de amploare, ca în ​​anii precedenți. Pe Piața Roșie sunt organizate mai multe locuri: „Etapa principală”, „Etapa copiilor”, „Ficțiune”, „Ficțiune”, „Linia muzeului”, „Istoria Patriei”. În conformitate cu cerințele sanitare și organizatorice, este necesar să purtați o mască și mănuși pe teritoriul desfășurării festivalului, vizitatorii trebuie să fie menținută o distanță socială de cel puțin 1,5 metri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0