Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mesajul Zinaidei Greceanîi, de Ziua Limbii Ruse și a poetului A. S. Pușkin

Zinaida Greceanîi - Sputnik Moldova, 1920, 06.06.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Pe 6 iunie, de ziua de naștere a marelui poet rus, fondatorul limbii literare ruse moderne, A. S. Pușkin, în Rusia și în lume se sărbătorește Ziua Limbii Ruse. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a lansat un mesaj de felicitare.
CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. Zinaida Greceanîi a făcut o postare pe pagina sa de Facebook, în care a adus felicitări de Ziua Limbii Ruse. Președintele Parlamentului a precizat că este o virtute frumoasă să putem vorbi, citi și gândi în limba rusă.
"În Republica Moldova, limba rusă este mai mult decât o limbă, este un factor unificator pentru numeroase naționalități care locuiesc în țara noastră, o punte pentru înțelegerea reciprocă și pacea. De aceea, trebuie să păstrăm limba rusă în familii, în instituțiile de învățământ și în societate în ansamblu. Aș dori să mulțumesc Centrului Rus de Știință și Cultură din Republica Moldova, Comunității Ruse, profesorilor de limbă rusă, tuturor celor care contribuie la conservarea limbii și culturii ruse în țara noastră. Limba rusă face parte din frumoasa noastră Patrie, pe care o iubim și o vom iubi mereu", a scris Greceanîi.
Tot astăzi se împlinesc 222 de ani de la nașterea poetului Alexandr Pușkin. Scriitorul este întemeietorul limbii literare moderne ruse. Din 1820 până în 1823, Pușkin s-a aflat în Basarabia. Tim de trei ani, cât a fost aici, poetul a scris mai bine de 160 de poezii. 
Casa-Muzeu „Aleksandr Pușkin” a fost deschisă în anul 1948, pe 10 februarie - în ziua morții poetului - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2021
Exponate rare prezentate la Casa-muzeu „Aleksandr Pușkin”
Cel mai cunoscut monument al poetului se află în grădina publică Ștefan cel Mare din Chișinău. Bustul este de bronz și a fost turnat, în mărimi naturale, de sculptorul Alexandr Opekușin. Este copia exactă a statuii lui Pușkin din Moscova și cel mai vechi monument din Chișinău.
Decizia de a organiza Ziua Limbii Ruse ca una dintre limbile oficiale ale ONU a fost luată pentru prima dată în cadrul unei reuniuni a Departamentului de Informații Publice a Secretariatului ONU din 20 februarie 2010, în ajunul Zilei Internaționale a limbii materne, ca parte a programului pentru dezvoltarea multilingvismului și pentru păstrarea diversității culturale. Unul dintre obiectivele acestui program este menținerea egalității tuturor celor șase limbi oficiale ale ONU (engleză, arabă, spaniolă, chineză, rusă și franceză), precum și creșterea gradului de conștientizare a istoriei și culturii fiecărei limbi.
La 6 iunie 2011, președintele Rusiei a semnat un decret privind sărbătorirea anuală a Zilei Limbii Ruse în Rusia.
Rusa este una dintre cele mai mari limbi din lume. În ceea ce privește numărul de vorbitori, limba rusă se află pe locul șase în lume după engleză, chineză, hindi, spaniolă și arabă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0