Bătălia finală pentru ʺNord Stream – 2ʺ

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Accesați arhiva multimediaСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Германии
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Moldova, 1920, 04.06.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Conducta de gaz ”Nord Stream – 2” rămâne unul dintre cele mai discutate proiecte pentru întreaga lume.
Când, în urmă cu o săptămână, Rusia a recunoscut activitățile a trei organizații neguvernamentale germane ca fiind nedorite, Berlinul a fost revoltat, scrie Piotr Akopov în materialul său de autor pentru RIA Novosti. A fost îngrijorat de exemplu ministrul de Externe, Heiko Mass:
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2021
Politică
Depinde de "comportamentul Moscovei". Vor opri oare gemanii "Nord Stream – 2"
"Interzicerea activității organizațiilor care depun eforturi pentru a consolida înțelegerea reciprocă dintre țările noastre și a cetățenilor noștri – este o lovitură serioasă aspra eforturilor noastre de a îmbunătăți relațiile cu Rusia. Decizia Procuraturii Generale a Rusiei de a interzice în total activitățile a trei organizații germane în sfera societății civile este în acest sens extrem de ciudată și inacceptabilăʺ.
Și rușii ăștia – noi încercăm să restabilim relațiile cu ei, iar ei le interzic entuziaștilor, care "fac eforturi pentru a consolida înțelegerea reciprocă dintre țările noastre", să lucreze în țara lor! De ce au interzis activitatea "Forumului europenilor vorbitori de limbă rusă", a "Schimbului germano-rus" și a "Centrului modernității liberale" – acestor apărători ai prieteniei germano-ruse?
Răspunsul a venit destul de repede: două zile mai târziu, pe site-ul uneia dintre aceste organizații, a "Centrului modernității liberale", a fost publicat comentariul fondatorului și liderului acestuia, Ralf Fücks. El a susținut apelul deschis al celor optzeci de politicieni și experți către Angela Merkel – este clar că apelul fusese pregătit înainte de orice interdicție a organizației în Rusia și, în general, nu are nimic de-a face cu aceasta.
Însă este direct legat de campania electorală care ia avânt în Germania, în cadrul căreia principala bătălie se desfășoară între CDU-ul lui Merkel și ʺverziʺ. Cu cei din urmă este strâns legat și "Centrului modernității liberale" din Berlin, așa că participarea activă a acestuia la apelul adresat lui Merkel servește tocmai pentru promovarea candidatului "verde" la postul de cancelar – Annalena Baerbock. Nu, ea nu este menționată în scrisoare – acolo este vorba despre problema principală a Germaniei contemporane.
Care este aceasta? Economia, integrarea europeană sau identitatea națională? Nu, "Nord Stream – 2".
Указатель с символикой компании Nord Stream 2 AG - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2021
Rusia
Kremlinul a comentat declarațiile lui Joe Biden cu privire la Nord Stream 2
Vă gândeați că după ce săptămâna trecută Joe Biden a recunoscut inutilitatea luptei împotriva conductei de gaz aproape finisate totul se va liniști? Și că germanii vor fi acum angajați în negocierile de la Washington, pe care le poartă acum o delegație condusă de consilierii cancelarului, pentru a elimina pretențiile americane privind "Nord Stream – 2" și, în general, pentru a micșora tensiunile în relațiile comerciale și economice dintre UE și SUA?
Și ce dacă Biden a spus că nu vrea să strice relațiile cu Germania – în Republica Federală Germania există suficienți oameni care vor continua să lupte împotriva intereselor naționale a acesteia până la urmă.
Dar de ce numai în Germania? Scrisoarea de pe site-ul "Centrului modernității liberale" a fost semnată de 80 de "politicieni, oameni de știință și militari" cunoscuți, care provin din toată lumea occidentală (și chiar din "frumoasa Rusie a viitorului", întrucât acolo există un "luptător proeminent pentru democrație" – Vladimir Milov). Există o mulțime de polonezi și baltici, ex-ministrul ucrainean de Externe Klimkin, precum și o mulțime de ex-ambasadori americani. Desigur, și nemții au semnat-o – de exemplu, ex-ministrul Justiției.
Semnatarii au un lucru simplu în comun: sunt atlantiști fermi. Sunt la fel de fermi ca și Annalena Baerbock care, după publicarea acestui apel, și-a confirmat poziția: "Pe de o parte, se fac declarații de susținere a sancțiunilor UE (împotriva Rusiei), iar pe de altă parte, actualul guvern federal susține construcția conductei "Nord Stream – 2", și tocmai acest lucru slăbește eficiența sancțiunilor. O astfel de politică greșită trebuie oprită imediat".
Доклад президенту Украины В. Зеленскому о расследовании убийства журналиста П. Шеремета - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2021
Politică
Zelenski: ”Nord Stream – 2” este un “Royal Flush” pentru Rusia – reacția Kremlinului
Iată că și în "apelul celor optzeci", ei vor să convingă guvernul german să "impună imediat un moratoriu în ceea ce privește construcția conductei". Și oferă o explicație detaliată de ce "Nord Stream – 2" este atât de periculos:
— "Subminează unitatea europeană și relațiile transatlantice;
— contrazice noile obiective climatice ale Europei și Germaniei;
— amenință securitatea și așa precară a Ucrainei;
— contrazice obiectivul politicii energetice externe comune a UE".
Aici toate punctele sunt bune, dar în continuare există o scurtă excursie în istoria "Nord Stream – 2" – și acolo totul este minunat, pentru că iese la iveală un punct ascuns, care se referă deja la structura internă a Rusiei.
Se descoperă că proiectul a fost ambiguu de la bun început: doar acordul asupra acestuia "a fost semnat la scurt timp după anexarea Crimeii și intervenției rusești în estul Ucrainei" – iar acum "războiul nedeclarat împotriva Ucrainei continuă, represiunile împotriva societății civile democratice în Rusia devin din ce în ce mai dure". Doar "a mai existat o serie întreagă de atacuri asupra democrațiilor liberale din Occident" – asta atunci când a fost ales Trump? De aceea "speranțele pentru "Wandel durch Handel" ("Schimbarea prin comerț") nu au ajuns la înălțimea așteptărilor, adică nu s-a reușit nici schimbarea Rusia (aducerea la putere a reprezentanților unei "societăți civile democratice"), nici politica ei externă.
Jen Psaki - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2021
Washingtonul recunoaște că nu poate stopa proiectul "Nord Stream – 2"
De fapt, nu există nimic surprinzător în această confesiune – dar este ciudat în acest caz să fii indignat de faptul că așa organizații precum "Centrul modernității liberale" sunt interzise în Rusia. Și ce să faci cu așa organizații, dacă lucrează împotriva intereselor nu numai ale Rusiei, ci și ale relațiilor ruso-germane ca atare? În timp ce Berlinul apără cu succes suveranitatea, deși limitată, a Germaniei, lui i se propune nu numai să renunțe la ea, ci și să facă Uniunea Europeană și mai dependentă de Statele Unite, mai precis – de atlantiști:
"Nord Stream – 2" este un obstacol în calea unui "nou început" în relațiile transatlantice, care se impune deja de mult timp... Moratoriul este o șansă de a ajunge la o poziție europeană comună. Și nu în ultimul rând, ceea ce este important – moratoriul va servi drept un semnal clar pentru conducerea rusă că ea ar trebui să se aștepte la consecințele datorate încălcărilor continue ale dreptului internațional și regulilor pe care se bazează ordinea europeană".
Să te împuști în propriul picior – sau să scurtezi lesa de la ”zgarda” atlantică – pentru a-i face pe ruși să simtă întreaga putere a ordinii europene? Nu, semnatarii nici măcar nu observă absurditatea acestei propuneri – pentru că sunt siguri că ʺNord Stream – 2ʺ nu este doar inutil, ci și dăunător pentru Europa. De ce atunci majoritatea elitei europene nu este de acord cu ei – ca să nu mai vorbim de germanii de rând?
Pentru că este vorba despre două Europe diferite: pe una vor să o vadă în continuare dependentă de timonierii anglo-saxoni, iar cealaltă își va recăpăta treptat independența. Prima este sortită confruntării cu Rusia – iar cea de-a doua nu va exista fără o cooperare normală cu marele vecin din est.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0