Washingtonul recunoaște că nu poate stopa proiectul "Nord Stream – 2"

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaJen Psaki
Jen Psaki - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2021
Abonare
Administrația SUA declară că stoparea construcției gazoductului "Nord Stream – 2", căruia Washington i s-a opus mult timp, era deja imposibil la momentul când președintele Biden a preluat funcția.

CHIȘINĂU, 21 mai – Sputnik. Este imposibil să blochezi un proiect străin care era deja gata în proporție de 95% în urmă cu câteva luni, a declarat joi (20 mai) Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al președintelui Biden, comentând eforturile depuse de Statele Unite împotriva gazoductului ruso-german "Nord Stream – 2".

„Când președintele a preluat funcția, conducta era gata în proporție de 95%. Cum am fi putut opri un proiect într-o altă țară atunci când acesta este gata la 95%? ”, i-a declarat Psaki unui reporter care a întrebat-o dacă Statele Unite ar putea bloca lucrările de construcție prin aplicarea de  sancțiuni.

Potrivit lui Psaki, Washingtonul a luat măsurile necesare pentru a-și exprima atitudinea negativă față de proiect.

„Am adoptat sancțiuni împotriva a patru companii rusești și a patru nave rusești care participă la activitățile de construcție. De asemenea, am adoptat sancțiuni împotriva a nouă nave guvernamentale rusești. Cu siguranță am urmat pași importanți”, a remarcat purtătorul de cuvânt.

SUA adoptă sancțiuni, dar renunță la altele

Sancțiunile împotriva a patru entități rusești și a patru nave angajate în proiectul "Nord Stream – 2"au fost adoptate în conformitate cu un raport prezentat de Departamentul de Stat Congresului la 19 mai.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Moldova, 1920, 20.05.2021
"Stream-ul" – pe mai târziu. La întâlnirea cu Putin, Biden are nevoie de Germania

Potrivit secretarului de stat american, Antony Blinken, Nord Stream – 2 AG, operatorul de conducte și directorul executiv al acestuia, Matthias Warnig, cetățean german, nu sunt afectați de sancțiuni, deoarece administrația a decis că acestea sunt contrare intereselor naționale ale SUA.

Statele Unite se opun în mod deschis construcției gazoductului "Nord Stream – 2", care urmează să lege Rusia de Europa pe sub Marea Baltică și a încercat să blocheze lucrările timp de câțiva ani. Mulți experți spun că Statele Unite vor să exporte mai mult din gazul său lichefiat în Europa, care este mai scump decât gazul rusesc.

Legile adoptate de Washington prevăd în special adoptarea de sancțiuni unilaterale împotriva companiilor partenere ale "Nord Stream – 2".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0