În Statele Unite, soarta nefericită a avioanelor de vânătoare de-a cincea generație F-35 continuă să fie discutată. Anterior, Forțele Aeriene ale SUA au recunoscut eșecul proiectului, iar oficialul guvernamental Dan Graser a declarat: ʺF-35 rămâne a fi, din toate punctele de vedere, nimic mai mult decât un prototip scump, lansat în producția de masăʺ.
În Statele Unite, primele modificări ale avioanelor de vânătoare ʺinvizibileʺ F-35A sunt recunoscute ca fiind nepotrivite pentru lupta cu un adversar dezvoltat și, în curând, pot fi scoase din serviciu și trimise la fier uzat.
Președintele Șefilor de Stat Major, Mark Milley, a vorbit despre necesitatea de a investi în acele platforme de luptă, în acele sisteme de spionaj și supraveghere, care, într-adevăr, au capacități răzbătătoare. Atragem atenția la faptul că Forțele Aeriene ale SUA utilizează una dintre cele mai vechi flote din lume, vârsta medie a unui avion fiind de peste 28 de ani. Și această cifră nu este o limită. De exemplu, avioanele de vânătoare americane de-a cincea generație F-22 vor începe să fie scoase din serviciu în 2030.
Reciclarea avioanelor ʺinvizibileʺ
Proiectanții avioanelor F-35 Lightning II au adoptat inițial o mulțime de tehnologii spectaculoase, scumpe și netestate și au ʺconstruitʺ din ele un avion, care, pentru o sumă imensă de bani (în medie, 100 de milioane de dolari pe unitate), cauzează astăzi numai probleme:
- viteza supersonică de croazieră nu poate fi menținută fără postcombustie (o caracteristică importantă a generației a 5-a), iar în timpul postcombustiei bordul începe să se dezmebreze;
- - eficacitatea în combaterea amenințărilor moderne și a sistemelor de apărare antiaeriană nu este confirmată;
- există mai mult de 870 de deficiențe grave, inclusiv 10 deficiențe critice (capabile să ducă la moartea pilotului sau la pierderea avionului);
- problema livrării automate a componentelor pentru întreținerea oportună nu permite menținerea pregătirii pentru luptă a flotei de aeronave (sistemul ALIS, bazat pe cloud, nu funcționează și este pur și simplu deconectat).
Un paradox inexplicabil: cele mai simple modificări tehnologice ale avioanelor F-35A cu decolare și aterizare standard sunt cele mai puțin capabile de luptă și cele mai scumpe, pentru ele este mai dificil să se ʺobținăʺ muniții. Vă reamintesc că modificarea F-35B are o decolare mai scurtă, iar F-35C are o decolare verticală. Avioanele de vânătoare F-35A sunt utilizate, în principal, pentru instruirea piloților.
Pentagonul ia în considerare mai multe opțiuni pentru rezolvarea problemelor avioanelor Lightning II, inclusiv scoaterea din serviciu și trimiterea la fier uzat, precum și transferarea primelor modificări ale F-35A aliaților pentru exploatare. Cred că cea mai probabilă opțiune este vânzare avioanelor ʺinvizibileʺ și învechite moral aliaților est-europeni NATO, care zboară deocamdată pe avioanele de vânătoare de fabricație sovietică MiG-29 (Bulgaria, Polonia), MiG-21 (România) și care sunt înlocuite treptat cu avioane F-16 folosite – de la mâna a treia. Anterior, Polonia a semnat un contract de 4,6 miliarde pentru achiziționarea a 32 de avioane de vânătoare multifuncționale F-35A din SUA. Cu toate acestea, cu aceiași bani pot fi cumpărate de 2-3 ori mai multe avioane ʺinvizibileʺ scoase din serviciu.
Platforma imperfectă
Dronele de recunoaștere și atac MQ-9 Reaper au fost adoptate în 2007, în calitate de succesor al dronei de atac Predator și, din 2009, au distrus obiectele organizației Al-Qaeda în Iran, Pakistan, Yemen și în alte țări. Armamentul principal al UAV-ului – rachetele de înaltă precizie AGM-114 Hellfire, munițiile cu acțiune directă GBU-38 și bombele ghidate cu laser GBU-12. În proiect – echiparea dronelor MQ-9 Reaper cu rachetele AIM-92 Stinger (aer-aer). Nu se știe cu ce tip de muniție a fost ucis generalul iranian Qasem Soleimani la aeroportul din Bagdad în ianuarie 2020, dar anume acest UAV a servit drept platformă pentru acest atac specific.
Abia în iunie 2020, Forțele Aeriene ale SUA au cerut industriei aerospațiale informații despre platforma de recunoaștere și atac fără pilot a generației următoare – cu ʺautonomie, inteligență artificială și instruire automatăʺ. Înlocuirea dronelor Reaper este așteptată nu mai devreme de 2031. Modernizarea anunțată anterior a 70 de drone MQ-9 până la configurația M2DO nu va efectua o revoluție tehnologică. Americanii s-au trezit într-un rol neobișnuit pentru ei – cel de a ajunge din urmă progresul tehnologic în sfera apărării.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova