De ce România cumpără rachete anti-navă NSM din SUA

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaКорабль ВМС США
Корабль ВМС США - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2021
Abonare
România se transformă în principalul aerodrom și arsenal al Forțelor Aeriene și Marinei SUA din regiunea Mării Negre, iar acest „fort de rachete” care crește în mod disproporționat față de situația politico-militară amenință grav securitatea țărilor vecine.

CHIȘINĂU, 21 mai - Sputnik. Pe 20 mai, Guvernul României a semnat un acord fără precedent cu Marina Militară a SUA pentru achiziționarea sistemelor mobile de coastă cu rachete de croazieră anti-navă NSM de generația a cincea.

Acordul este estimat la 286 milioane dolari, sistemele de rachete ar trebui să fie dislocate în România până la sfârșitul anului 2024. Mai devreme în NATO, a cincea generație NSM era deținută doar de Marina Statelor Unite.

Dacă luăm în calcul pozițiile apărării antirachetă la nivel mondial a SUA cu rachete de „triplă utilizare” și cu drone de recunoaștere strategică și de lovitură MQ-9 Reaper deja desfășurate în republică, se poate afirma că România devine principalul „transportator de rachete” american în Europa de Est.

O astfel de militarizare pare o pregătire consecventă a Statelor Unite și NATO pentru agresiune într-o direcție previzibilă spre est.

Racheta de mare precizie cu rază medie de acțiune NSM (Naval Strike Missile) este proiectată pentru a distruge ținte bine protejate, pe mare și la sol. Este lansată de pe platforma unui camion tactic greu. Folosește tehnologii avansate de identificare a țintei. Raza de zbor - peste 100 de mile marine, adică peste 185 km.

Exerciții militare NATO în România - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2021
Noi manevre NATO în România – împotriva cui?

Rachetele de croazieră de generația a cincea NSM nu sunt integrate tehnologic cu navele învechite și cu alte mijloace ale marinei române. Este probabilă desemnarea țintelor de către specialiștii Pentagonului (prin decizia Washingtonului). Mobilitatea lansatorului, capacitatea de a lansa de pe uscat și de pe o navă, permite NSM să fie utilizat cu promptitudine și flexibilitate în teatrele de operațiuni navale și terestre. 

Este elocvent să amintim aici câteva fapte importante. Nimeni din regiune nu amenință România, nu are pretenții teritoriale împotriva acesteia. Pe de altă parte, o serie de politicieni români vorbesc direct despre nerecunoașterea frontierei moldo-române, care se întinde de-a lungul râului Prut. Iar Pentagonul și NATO desfășoară exerciții militare cu aluzii la Crimeea.

Posibilitățile generației a cincea

Ultima generație de rachete NSM de înaltă precizie cu rază medie de acțiune a fost dezvoltată de compania norvegiană Kongsberg Defense & Aerospace și adaptată de compania americană Raytheon pentru Marina SUA în mai 2019.

Convoaie militare ale NATO au intrat în România - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2021
Ce se întâmplă? Convoaie militare NATO au intrat în România

Racheta de croazieră NSM este concepută pentru a angaja o gamă largă de obiective de suprafață în largul mării și în zonele pe apă. Poate fi utilizată împotriva țintelor terestre. Varianta de aviație (Joint Strike Missile) face parte din armamentul promițător al elicopterelor F-35 Lightning II, Eurofighter Typhoon, Gripen și NH90. Altitudinea rachetei NSM este de la unu la 6000 de metri, viteza este de 0,7 - 0,9 Mach.

Un sector de control inerțial funcționează pe sectorul de marș, ceea ce face posibilă deplasarea de-a lungul unei traiectorii complexe programate, ocolirea zonelor de apărare aeriană inamice și atacarea unei ținte în sectoarele vulnerabile. Corecția - conform GPS-ului de navigație prin satelit și hărților de referință ale terenului TERCOM (Terrain Contour Matching), stocate în memoria sistemului de la bord.

Transmisia bidirecțională de date permite NSM să funcționeze ca parte a unui grup de atac aerian (control de la vehicule aeriene cu echipaj și fără pilot). La linia de sosire a traiectoriei, se activează sistemul de recunoaștere a țintei autonome (ATR). Materialele compozite și radio-absorbante sunt utilizate pe scară largă în proiectare pentru a reduce semnătura radar și termică pe radarele inamice. Greutatea rachetei - 407 kg, lungimea - 3,96 m. Focosul cu o greutate de 120 kg - penetrant, exploziv. Siguranța cu întârziere oferă o detonație variată în funcție de tipul țintei.

Caracteristicile tactice și tehnice suficient de serioase sugerează că rachetele de croazieră de generația a cincea NSM au fost transferate către forțele navale românești neremarcabile „pentru depozitare” (timpul de funcționare al rachetei de croazieră într-un container este de 30 de ani) și decizia de a le utiliza nu nu se ia la București. 

„Modernizarea” marinei române pare a fi o deghizare pentru acumularea de arme de înaltă tehnologie ale Pentagonului lângă granițele rusești. Acordul asimetric al contrapărților - guvernul român și marina SUA - subliniază caracterul bizar al achiziției. De altfel, de la asta nu le este mai ușor vecinilor României.

Poziția Rusiei

Nu este dificil să prezicem un răspuns adecvat al Rusiei la apariția rachetelor de croazieră cu rază medie de acțiune „românești” lângă granițele sale, adică o creștere suplimentară a puterii de înaltă tehnologie a Flotei Mării Negre, a forțelor și mijloacelor Districtului Militar Sudic. Cred că noile poziții ale „Iskanderilor” în peninsula Crimeea vor deveni „cel mai mic rău” pentru România și alte țări NATO.

NATO - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2021
"Pregătire pentru ofensivă": Un expert a evaluat forțele NATO de lângă granițele cu Rusia

Navele de rachete rusești și avioanele de atac își desfășoară intens și aproape continuu misiunile prevăzute în Marea Neagră și pe cerul de deasupra ei.

Cantitativ și calitativ, sunt în creștere diverse grupări de trupe rusești din Crimeea. Pentru orice eventualitate, cercetașii Grupului Operațional al Forțelor Ruse din Transnistria, unde Federația Rusă acționează ca garant al păcii, învață să intre în spatele inamicului imaginar.

Președintele rus Vladimir Putin a promis pe 20 mai să „spargă dinții” tuturor celor care vor încerca să „muște” Rusia. Expresia este figurativă și, totuși, liderul rus nu spune nimic întâmplător și, spre deosebire de „parteneri”, el își îndeplinește întotdeauna promisiunile. „Accentul” anti-rus al unei serii de exerciții de primăvară SUA și NATO în regiunea Mării Negre este prea vizibil.

Operațiunea strategică pentru transferul și desfășurarea forțelor și activelor semnificative în apropierea frontierelor rusești în cadrul francizei Defender Europe 2021 are loc cu participarea a 27 de țări și 30 de mii de militari ai alianței, include acțiuni de luptă și aviație strategică, nave rachete , sisteme de apărare antirachetă, debarcări aeriene și maritime.

Joe Biden participă la Summitul București 9 - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2021
La Summit-ul de la București, NATO a anunțat o nouă gogomănie

Scopul final poate fi intuit - blocada coastei Rusiei de la Marea Neagră și „aplicarea păcii” în condiții favorabile Occidentului colectiv. Dar într-o situație de confruntare militară reală, Federația Rusă va acționa conform planurilor Statului Major General, și nu conform calculelor strategilor Pentagonului și NATO pentru un conflict controlat și limitat (Conflict de intensitate scăzută).

În mod sigur, bazele și facilitățile militare ale Pentagonului din Europa și America de Nord vor avea de suferit, ca să nu mai vorbim de pierderile României, Bulgariei și ale altor aliați din regiunea Mării Negre.

Apariția în România a unei alte rachete de croazieră NSM drăguțe și de înaltă tehnologie este mai mult o amenințare pentru București decât o garanție a securității.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0