Nemulțumire mare pe rețelele sociale: pe facturile care au venit pentru impozitul imobiliar au fost trecute sume care sunt de două ori mai mari decât în anul trecut.
Spuntik a încercat să afle de ce a fost atât de necesar să se modifice legea și cine ar putea spera să nu achite impozitul imobiliar majorat.
Revoltă de rețelele de socializare
"Samavolnicie totală. Au majorat prețurile la toate, dar au uitat de salariu", a scris un utilizator revoltat.
"Nu găsesc cuvintele potrivit pentru asta ... ei majorează de două ori impozitul pe apartamente, de zece ori pentru terenurile din întovărășirile pomicole (vile)! În același timp, anulează beneficiile și nu întreabă dacă salariul este suficient pentru toate acestea! Și la urma urmei, nu toată lumea primește 20 de mii de lei", a observat un alt utilizator.
Ce spun autoritățile
Primăria municipiului Chișinău a anunțat că plata impozitului pe bunurile imobiliare pentru anul în curs trebuie să fie efectuată până în data de 30 iunie 2021, fapt care este prevăzut de dispozițiile articolului 282 din Codul Fiscal.
„Pensionarilor li se acordă scutirea de la plata impozitului pe bunurile imobiliare, în temeiul articolului 283 din Codul Fiscal și, în conformitate cu decizia Consiliului municipal Chișinău nr. 25/4 din 29 decembrie 2020, o scutire de 500 mii lei de la valoarea evaluată pentru impozitarea bunurilor imobile la locul de reședință", au declarat responsabili din Primărie.
Tot cei din administrația orașului au precizat că, începând cu 2021, reducere de 15% la plata întregii sume a impozitului pe proprietățile imobiliare până în data de 30 iunie nu mai este aplicată din cauza eliminării modificărilor la Codul Fiscal, alineatul (2) din articolul 282.
Opinia primarului Chișinăului
"Există categorii care beneficiază de scutiri mari ... Există zeci de mii de persoane ale căror facturi vor scădea, de facto. Și există persoane care vor plăti mai mult. Procesul este interconectat cu înregistrarea și reevaluarea proprietăților cadastrale", a spus Ceban.
Primarul Capitalei a mai menționat că nu a verificat încă dacă el a primit chitanța pentru plata impozitului pe bunuri imobiliare.
Ce s-a întâmplat cu impozitul pe proprietate?
"Exista un beneficiu pentru cei care plătesc impozite, să spunem, la timp. A fost o reducere de aproximativ 15%. Autoritățile au ajuns la concluzia că acest beneficiu nu se justifica. Și nu autoritățile locale au anulat-o, dar cele centrale", a lămurit Ioniță.
El a menționat că, în medie, o familie de trei persoane plătește impozite în valoare mai mare de 70 de mii de lei pe an, dintre care cea mai mare parte a impozitelor revine autorităților centrale - TVA, accize, impozit pe venitul persoanelor fizice și juridice și altele."Toate aceste impozite, care sunt primite de autoritățile centrale, sunt majorate și indexate în fiecare an în cazul accizelor", a spus Ioniță.
Disconfortul, potrivit economistului, în cazul impozitului pe proprietate, este acela că o persoană simte imediat că plătește.
În opinia sa, evaluarea prețului locuinței ar trebui să se facă nu mai des decât o dată la 25 de ani, iar sarcina fiscală în sine poate fi modificată în fiecare an.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova