Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un fost premier spune cu ce ar trebui să se ocupe viitorul Guvern după alegeri

© Sputnik / Mihai CarausIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Abonare
Fostul premier Ion Chicu consideră că, după alegerile parlamentare, noul Guvern va trebui să se axeze pe câteva priorități fără de care nu va fi posibilă ieșirea Moldovei din impasul economic și social. Mai multe detalii în materialul ce urmează.
Un fost premier spune cu ce ar trebui să se ocupe viitorul Guvern după alegeri

Ion Chicu a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre unele priorități pentru viitorul Guvern.

Apicultură - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Apicultorii moldoveni, la grea încercare: Seceta din 2020 a înjumătățit recolta
El spune că imediat după parlamentare va trebui să actualizăm acele condiții pe care FMI le-a cerut Moldovei pentru semnarea memorandumului în valoare de peste 550 de milioane de dolari. Fostul premier nu exclude că FMI ar putea pune noi condiții, la cele care sunt, pentru a continua finanțarea țării noastre.

„Chiar dacă FMI vine, peste vară, cu alte condiții, Guvernul nou ar trebui să-i întrebe da ce s-a schimbat din condițiile anterioare. Putem să intuim că FMI va insista pe o revizuire a pachetului de legi care a fost adoptat de Parlament la finele anului 2020, inclusiv pe abrogarea legii privind vârsta de pensionare”, a menționat Ion Chicu.

Fostul șef al executivului mai spune că imediat după formarea noului Guvern, acesta va trebui să se axeze pe câteva priorități fară de care nu va fi posibilă rezolvarea unor probleme economice și sociale. Chicu a vorbit despre diminuarea poverii fiscale, investiții în drumuri, apeducturi și canalizare, reorganizarea administrativă și combaterea corupției.

заброшенный завод - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2021
Ipocrizia guvernanților de la Chișinău: ruinarea economiei dată drept mare succes
„Viitorul Guvern ar trebui să revadă povara fiscală asupra economiei pentru că noi nu suntem competitivi și pierdem lupta pentru investiții. Diminuarea poverii fiscale, dar sporirea conformării fiscale, asta ar însemna că trebuie să plătim mai puțin, dar mai mulți. O altă prioritate ar fi că viitorul Guvern va trebui să investească masiv în infrastructură, să se îmrumute din exterior, poate să plaseze și eurobonduri pentru a investi în drumuri, apeduct, canalizare. Acestea nu sunt cheltuieli pierdute, dar sunt investiții care dau efecte în timp, atrag investitori privați, iar potențialul în acest domeniu ar fi de încă vreo 60 de miliarde de lei. O altă prioritate ar fi reforma administrativă, să decidem ce facem cu nivelul doi care consumă două miliarde de lei, acest nivel trebuie să rămână cu competențe limitate, să creăm cinci regiuni, competențele consiliului raional să treacă la primărie. Am economisi 1,5 miliarde de lei, iar aceste schimbări ar trebui să le facem până la alegerile locale, generale din 2023. Și un alt obiectiv pentru viitorul Guvern ar fi combaterea corupției”, a concluzionat Ion Chicu.

Potrivit Constituției, Guvernul asigură realizarea politicii interne şi externe a statului şi exercită conducerea generală a administraţiei publice, iar în exercitarea atribuţiilor, Guvernul se conduce de programul său de activitate, acceptat de Parlament.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0