Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Va crește sau nu prețul gazului în 2021? Iată ce spune șeful Moldovagaz - Video

© Sputnik / Mihai CarausAragaz
Aragaz - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Abonare
Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, nu poate spune, deocamdată, dacă în a doua parte a anului 2021 prețul la gaz va crește sau va rămâne neschimbat.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. Președintele Consiliului de Administrație al ”Moldovagaz”, Vadim Ceban, a fost întrebat în studioul Sputnik Moldova dacă alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie ar putea influența asupra prețului la gaz. Ceban a precizat că scrutinul nu poate fi un factor în acest sens, întrucât tarifele sunt stabilite în baza unei formele clare.

Счета за коммунальные услуги - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2021
Societate
Diferențele de tarife la electricitate și gaz, compensate: Pentru cine
Cu toate acestea, șeful de la Moldovagaz nu poate spune dacă în a doua parte a anului 2021 prețul la gaz va crește sau va rămâne neschimbat.

"Noi nu putem spune cum va evolua mai departe piața. La nivel internațional, prețurile s-au stabilizat, dar nu văd o tendință de micșorare a prețului. După formula noastră, vom putea spune mai târziu care vor fi prețurile. Vara noi nu consumăm cantități mari, ci doar în perioada rece a anului. Dacă se vor menține trendurile, este o speranță că prețurile nu se vor modifica. Oscilații mari la prețuri pe plan internațional nu sunt. După pandemie, multe țări cresc cererea de consum la gaz, iar asta ar duce la o majorare", a declarat Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz.

Vadim Ceban a explicat care este scopul rezervelor de gaz deținute de Republica Moldova în Ucraina și România. 

"De regulă, furnizorii, cum suntem noi, trebuie să dețină o rezervă de 20% din tot volumul de gaz furnizat către consumatori. Multe companii cumpără gaz vara, când prețul este mai mic, îl păstrează în depozitele subterane, iar iarna, când prețurile cresc și consumul este mare, fac business, lucru normal. Toți așa fac. Noi, din rezerve, am asigurat vârful de consum pentru consumatori în lunile februarie și martie, în caz contrar, am fi fost nevoiți să cumpărăm la preț mai mare", a explicat Ceban.

El afirmă că politicienii mereu au speculat pe subiectul legat de prețul gazului, însă acest domeniu nu ar trebui să fie politizat.

Компрессорная установка - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Europa caută să stocheze gaz în această vară
"Sectorul energetic permanent a fost politizat, mereu se fac speculații cu privire la preț, dar lucrurile vor sta mai bine dacă nu se vor implica. Noul contract pe care îl vom semna va ține cont de interesele ”Moldovagaz” și a consumatorilor. Va fi corect din punct de vedere al prețului", a declarat Ceban.

Potrivit evaluărilor experților, republica primește anual aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz rusesc. În decembrie Moldova a prelungit actualul acord cu Gazprom până la sfârșitul anului 2021. 

Potrivit fostului prim-ministru al Republicii Moldova Ion Chicu, prețul estimat în primul trimestru al acestui an a fost de aproximativ 120-122 dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, în timp ce gazul european costa în jur de 200 de dolari pentru o mie de de metri cubi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0