Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Exportul produselor moldovenești: Cele mai importante piețe de desfacere

© Sputnik / Miroslav RotariВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2021
Abonare
Unde exportăm cele mai multe produse și care sunt cele mai solicitate pe piețele internaționale am aflat de la expertul economic Veaceslav Ioniță.
Exportul produselor moldovenești: Cele mai importante piețe de desfacere

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul economic Veaceslav Ioniță a precizat că exporturile din Republica Moldova sunt dominate în mare parte de Uniunea Europeană. Din 2,5 miliarde dolari, circa 1,7 miliarde constituie exporturile în UE.

"Principala țară este România unde exportăm fructe, legume, automotive și altele. Aceasta este urmată de Germania și Italia", a precizat Veaceslav Ioniță.

Gheorghe Arpentin - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2021
Exportul de vinuri pe timp de pandemie: Rusia – principala piață de desfacere
Totuși, anumite tipuri de produse precum sunt merele și strugurii sunt solicitate și exportate în Federația Rusă. Această țară prevalează la capitolul exporturi pe anumite tipuri specifice din domeniul agricol.

"Agricultorii noștri sunt dependenții de piața din Rusia în acest sens. Este o piață tradițională, sigură și cunoscută. Într-o oarecare măsură și în Belarus ajung multe dintre produsele moldovenești. Se lucrează la promovarea acestor produse și pe alte piețe, însă acest aspect ține de agenții economici și de potențialul lor de export", a subliniat expertul economic.

De menționat că valoarea exporturilor s-a micșorat în 2020 cu 11 la sută, comparativ cu 2019. În 2020, pe lângă criza economică globală provocată de COVID-19, Moldova s-a confruntat și cu o secetă puternică ce a dus la cea mai mare scădere a producției agricole în Moldova din ultimii cel puțin 50 de ani. 

Veaceslav Ioniță a precizat că și în primele luni ale anului 2021 tendința privind  exporturile continuă să fie în scădere.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0