Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vor falimenta: Kievul cere Statelor Unite să reia sancțiunile împotriva "Nord Stream – 2"

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Accesați arhiva multimediaСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Германии
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Abonare
Statele Unite au renunțat la sancțiunile împotriva "Nord Stream – 2". Kievul a calculat imediat pierderi de miliarde de dolari și a cerut explicații de la Washington.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik, Natalia Dembinskaia. Există un motiv de îngrijorare: combustibilul rusesc deja ocolește fosta republică frățească, respectiv, tranzitul prin Ucraina s-a prăbușit la minimum. Iar până în 2024 – după expirarea contractului cu "Gazprom", "Naftogaz" poate rămâne complet fără venituri pentru pomparea hidrocarburilor.

Au abandonat încercările

Президенты Молдовы и Германии Майя Санду и Франк-Вальтер Штайнмайер - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Ce s-ar întâmpla dacă Putin ar spune despre Moldova ceea ce a zis Steinmeier
După o serie de încercări de a opri proiectul, americanii au recunoscut inutilitatea acestora. Washingtonul a anulat restricțiile impuse pentru compania Nord Stream 2 AG, care construiește conducta. Acest lucru elimină, în mare parte, toate obstacolele în calea finalizării proiectului.

Departamentul de Stat a prezentat Congresului un raport, enumerând companiile și navele care se află sub acțiunea sancțiunilor. Documentul recomandă influențarea Nord Stream 2 AG, dar afirmă, de asemenea, că aceste măsuri au fost suspendate prin decizia lui Anthony Blinken.

Maia Sandu și Angela Merkel - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2021
Moldova sub protectorat german sau de ce Maia Sandu merge la Berlin
Secretarul de stat a explicat că decizia rezultă din "interese naționale", dar s-a abținut să ofere detalii. Potrivit presei americane, citând surse din Departamentul de Stat, Washingtonul a ajuns la concluzia că proiectul poate fi oprit doar prin sancțiuni împotriva consumatorilor din Germania. În caz contrar, efectul va fi zero – conducta este gata în proporție de 95%.

Iar presiunea asupra participanților la piața din Germania riscă să submineze relațiile cu Berlinul, care și așa s-au deteriorat în timpul mandatului ex-președintelui american. Donald Trump cerea de la europeni din ce în ce mai multe fonduri pentru întreținerea NATO și, în același timp, amenința cu taxe comerciale. Reprezentantul oficial al serviciului de politică externă al UE, Peter Stano, a menționat că Washingtonul încearcă acum să remedieze situația.

Au calculat pierderile

Kievul a calculat deja care sunt pierderile iminente. Potrivit șefului companiei ʺOperatorul Sistemului de transport gaze al Ucraineiʺ, Serghei Makogon, "Nord Stream – 2" va priva economia țării de 5-6 miliarde de dolari pe an.

Ялтинская (Крымская) конференция союзных держав, 1945 год - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Presa britanică: Planul secret al lui Churchill împotriva URSS, dezvăluit
Când Rusia va opri tranzitul, Ucraina va pierde un miliard și jumătate. Prețurile la gaz vor crește, deoarece acesta va trebui transportat din UE. Acest lucru înseamnă încă minus două-trei miliarde.

"Toate exporturile noastre se vor scumpi –  de exemplu, îngrășămintele. De asemenea, vor crește tarifele pentru populație și, respectiv, va fi necesar mai mult pentru subvenții", a explicat Makogon.

În 2020, tranzitul a scăzut cu mai mult de o treime – până la 55,8 miliarde de metri cubi. Acesta este cel mai mic indicator din ultimii treizeci de ani. Chiar și în anii precedenți acesta nu era mai mic de 90 de miliarde. Chiar și în 2014, an de criză, au fost pompate 62 de miliarde. Cu o capacitate prevăzută a Sistemului de transport gaze al Ucrainei de 146 miliarde, sarcina actuală este mai mică de 30%.  

Aleksandr Lukașenko în timpul protestelor din Belarus - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2021
Lukașenko le-a arătat adversarilor din Occident că are mâini lungi
Acest lucru s-a întâmplat din mai multe motive. În 2020, ar fi trebuit să fie 65 de miliarde. Cu toate acestea, din cauza semnării târzii a acordului cu "Gazprom" în primul trimestru (în special în ianuarie și februarie), fluxurile fizice ale exportului rus au fost distribuite fără Sistemul de transport gaze al Ucrainei. În plus, iarna caldă și carantina au redus cererea de combustibil în Europa și Asia, provocând colapsul prețurilor. Iar pomparea hidrocarburilor prin Ucraina este cea mai scumpă opțiune, utilizată pe principiu rezidual.

Anul acesta, au continuat să reducă tranzitul. În februarie – cu un sfert comparativ cu ianuarie. După finalizarea construcției conductei "Turkish Stream" în Serbia și Bulgaria, Kievul, potrivit evaluărilor ucrainenilor înșiși, se va lipsi de încă zece-doisprezece miliarde de metri cubi pe an. "Gazpromul" livrează deja combustibil în Serbia, Bosnia și Herțegovina prin noua conductă.

Cer să le întoarcă tranzitul

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Moldova, 1920, 20.05.2021
"Stream-ul" – pe mai târziu. La întâlnirea cu Putin, Biden are nevoie de Germania
Kievul a fost dezamăgit de decizia americanilor. Rada a cerut Camerei Reprezentanților și Senatului Congresului SUA să folosească toate mijloacele legale pentru a înceta "complet și ireversibil" construcția. Se presupune că Rusia încearcă să utilizeze energia ca un "instrument de război hibrid". Iar acest lucru, asigură Kievul, "amenință în mod direct securitatea energetică și a Ucrainei, și a Europei".

Cu toate acestea, chiar și analiștii ucraineni recunosc că Kievul se poate învinui numai pe sine. Cofondatorul Institutului pentru Strategii Energetice, Iurii Korolciuk, a remarcat mai devreme că ceea ce s-a întâmplat cu tranzitul de combustibil este meritul exclusiv a companiei "Naftogaz", care a ales calea politică în lupta pentru piață.

Și a avertizat că, după lansarea tuturor conductelor de gaz rusești, pomparea prin Ucraina va fi mizeră. "Probleme nu atât cu România, cât cu Ungaria și țările Balcanice, care vor putea în curând să preia gaz din conductele de gaz reversibile-interconectoare, care leagă Europa Centrală și de Est cu "Turkish Stream", a precizat el.

Să salveze aparențele

Americanii nu vor să intre în conflict cu Europa și nu ar fi împotrivă să-și îmbunătățească relațiile cu Rusia, consideră șeful Societății Europene pentru Educație Inginerească, profesorul Samuel Furfari.

Președinția RM - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2021
UE nu va da bani: experții, despre „trio asociat” - Moldova, Ucraina și Georgia
În opinia sa, din start a fost absurd și ridicol să se opună construcției și lansării "Nord Stream – 2": "Șoimii" din ambele partide ale Congresului, care au încercat să convingă Germania să abandoneze proiectul, au mers prea departe și Joe Biden știe asta. Putem spune că Statele Unite au înțeles că abordarea lor dură, similară șantajului, nu va aduce rezultatul scontat la Berlin".

În anii apropiați, pierderea tranzitului nu amenință Ucraina cu neplăceri speciale: contractul semnat cu "Gazprom" până în 2024 prevede principiul "pompează sau plătește". Este vorba de cel puțin 40 de miliarde de metri cubi pe an. După lansarea "Nord Stream – 2" și "Turkish Stream", Rusia ar putea abandona direcția ucraineană. Și chiar dacă o va păstra pentru o anumită perioadă de timp din motive politice, Kievul, în calitate de intermediar, nu are viitor: piața europeană se schimbă rapid.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0