CHIȘINĂU, 18 mai - Sputnik. O nouă alianță a apărut în spațiul fostei URSS pe 17 mai: Ucraina, Moldova și Georgia au semnat un memorandum privind crearea „Trioului asociat”. Scopul este de a accelera aderarea celor trei țări la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, politologii și economiștii se îndoiesc că noul proiect va contribui la integrarea europeană a Kievului, Chișinăului și Tbilisi. Ce probleme nu poate rezolva această structură?
Multe cuvinte, dar fără lucruri concrete
După cum a menționat Ministerul de Externe al Ucrainei, „Trioul asociat” este un nou format de cooperare între Ucraina, Moldova și Georgia. Lucrând în cadrul acestuia, țările vor putea face schimb de experiență în dezvoltarea relațiilor cu UE și vor purta un dialog colectiv cu Bruxelles.
Cu toate acestea, ce acțiuni concrete vor fi întreprinse pentru a dezvolta toate aceste domenii, textul memorandumului nu precizează.
„Documentele europene pentru un astfel de statut, de regulă, sunt lipsite de specificități”, explică Artur Ataev, doctor în științe politice. "Uniunea Europeană așteaptă de la țări un fel de acțiuni permanente care demonstrează dorința de aderare, iar crearea unui trio este doar unul dintre acești pași".
GUA nu este un panaceu
În spațiul post-sovietic, există o practică de creare a organizațiilor interstatale care se orientează spre Europa, cu anumite accente antirusești.
Abrevierea GUAM a fost formată din numele țărilor care au devenit membre ale asociației - Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Moldova. „Din 1999, Uzbekistanul este membru al organizației, dar a părăsit-o câțiva ani mai târziu”, notează Skorikov. „Este cazul în care înțelepciunea răsăriteană s-a manifestat: de fapt, GUAM s-a dovedit a fi un club care se străduia să acționeze ocolind Rusia”.
Ideea este că GUAM urma să organizeze tranzitului de gaze de-a lungul rutei Caspica-Caucaz-Europa, ocolind Rusia. Cu toate acestea, proiectul nu a fost implementat. După cum au remarcat ulterior autoritățile ucrainene, țara a auzit „numai conversații în jurul GUAM”. În 2011, politicienii moldoveni au ajuns la concluzia că organizația nu a fost la înălțimea numelui său, deoarece Moldova nu a simțit asistență economică. Președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a numit proiectul „nefiabil și lipsit de perspectivă”.
Oricum colaborarea cu Rusia este necesară
Cu toate acestea, astăzi Uniunea Europeană nu poate oferi noi tipuri de asistență Ucrainei, Moldovei și Georgiei, crede Veaceslav Kolomin, șeful departamentului de analiză al Centrului de cercetare pentru comerț internațional și integrare. „Ucraina și Moldova sunt în fruntea clasamentului celor mai sărace țări din Europa. Și Uniunea Europeană are propriile probleme, care sunt prea mari pentru a îmbunătăți semnificativ poziția altor state. Prin urmare, „Trioul asociativ” este mai mult un manifest pentru ca Georgia, Ucraina și Moldova să atragă atenția asupra lor”.
Anterior, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit despre ideea anulării acordului de asociere cu UE, întrucât economia țării este foarte dependentă de Rusia. Și după ratificarea acordului, Moldova trebuia să-și deschidă pe deplin piața pentru bunurile europene, motiv pentru care Rusia a trebuit să treacă de la regimul de liber schimb cu Moldova la regimul cel mai favorizat.
„Acesta este momentul care frânează organizații precum „Trio asociativ”, - spune Artur Ataev. - Dacă există o îndepărtare politică a unei țări de altă țară (de exemplu, de Federația Rusă), trebuie să urmeze o retragere economică, altfel rămâne influența Rusiei. Cu toate acestea, o parte semnificativă a populației țării lucrează în Federația Rusă. În ceea ce privește Georgia, Rusia este un furnizor stabil și profitabil de benzină (după cum se menționează în Uniunea Importatorilor de Produse Petroliere din Georgia, combustibilul rus este mai ieftin decât combustibilul european - Sputnik). Prin urmare, legăturile cu Rusia se mențin în continuare".
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova