Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

UE nu va da bani: experții, despre „trio asociat” - Moldova, Ucraina și Georgia

© Sputnik / Mihai CarausPreședinția RM
Președinția RM - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2021
Abonare
Crearea acestei noi organizații nu va putea rezolva problemele economice ale celor trei țări, spun analiștii.

CHIȘINĂU, 18 mai - Sputnik. O nouă alianță a apărut în spațiul fostei URSS pe 17 mai: Ucraina, Moldova și Georgia au semnat un memorandum privind crearea „Trioului asociat”. Scopul este de a accelera aderarea celor trei țări la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, politologii și economiștii se îndoiesc că noul proiect va contribui la integrarea europeană a Kievului, Chișinăului și Tbilisi. Ce probleme nu poate rezolva această structură?

Multe cuvinte, dar fără lucruri concrete

După cum a menționat Ministerul de Externe al Ucrainei, „Trioul asociat” este un nou format de cooperare între Ucraina, Moldova și Georgia. Lucrând în cadrul acestuia, țările vor putea face schimb de experiență în dezvoltarea relațiilor cu UE și vor purta un dialog colectiv cu Bruxelles.

Президент РФ В. Путин принял верительные грамоты у 23 вновь прибывших послов иностранных государств - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2021
Rusia
Putin: „Contăm pe dezvoltarea relațiilor reciproc avantajoase cu România”
Cum planifică acest trio să-și atingă obiectivele? Prin consultări tripartite regulate - asta rezultă din memorandumul privind înființarea organizației. În cadrul acestor negocieri, Kievul, Chișinăul și Tbilisi vor consolida, de asemenea, parteneriatele în domeniul energiei, transporturilor, digitalizării, economiei verzi, securității cibernetice și asistenței medicale.

Cu toate acestea, ce acțiuni concrete vor fi întreprinse pentru a dezvolta toate aceste domenii, textul memorandumului nu precizează.

„Documentele europene pentru un astfel de statut, de regulă, sunt lipsite de specificități”, explică Artur Ataev, doctor în științe politice. "Uniunea Europeană așteaptă de la țări un fel de acțiuni permanente care demonstrează dorința de aderare, iar crearea unui trio este doar unul dintre acești pași".

GUA nu este un panaceu

În spațiul post-sovietic, există o practică de creare a organizațiilor interstatale care se orientează spre Europa, cu anumite accente antirusești.

Maia Sandu și Angela Merkel - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2021
Moldova sub protectorat german sau de ce Maia Sandu merge la Berlin
„Observăm toate acestea la un interval de 20 de ani - de exemplu, în 1997, GUAM, o organizație pentru democrație și dezvoltare economică, a început să se dezvolte activ. Membrii săi au fost, de asemenea, coordonați pentru a veni împreună în Europa”, își amintește expertul Institutului Țărilor CSI Ivan Skorikov.

Abrevierea GUAM a fost formată din numele țărilor care au devenit membre ale asociației - Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Moldova. „Din 1999, Uzbekistanul este membru al organizației, dar a părăsit-o câțiva ani mai târziu”, notează Skorikov. „Este cazul în care înțelepciunea răsăriteană s-a manifestat: de fapt, GUAM s-a dovedit a fi un club care se străduia să acționeze ocolind Rusia”.

Ideea este că GUAM urma să organizeze tranzitului de gaze de-a lungul rutei Caspica-Caucaz-Europa, ocolind Rusia. Cu toate acestea, proiectul nu a fost implementat. După cum au remarcat ulterior autoritățile ucrainene, țara a auzit „numai conversații în jurul GUAM”. În 2011, politicienii moldoveni au ajuns la concluzia că organizația nu a fost la înălțimea numelui său, deoarece Moldova nu a simțit asistență economică. Președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a numit proiectul „nefiabil și lipsit de perspectivă”.

Maia Sandu și Wendy Morton - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2021
Banii lui Filat sau adevăratul motiv din care Morton a venit la Sandu
„Aici se și ascunde răspunsul la întrebarea: de ce avem nevoie de „trio asociativ”? - spune Ivan Skorikov. - În 2015-2017, GUAM își revenea încă din somnul letargic, încercând să organizeze un fel de forumuri. Cu toate acestea, a devenit clar că Azerbaidjanul nu se va integra cu Occidentul. Baku a început să coopereze mai strâns cu Turcia și Rusia. Există un alt proiect pentru fostele republici sovietice - „Parteneriatul estic” - dar a eșuat, de asemenea. Este clar că, după evenimentele din Karabah, Armenia și Azerbaidjanul nu se vor așeza la aceeași masă pentru a crea programe comune. În general, Belarusul a devenit o strângere de mână pentru Europa după alegerile prezidențiale. Adică, toate organizațiile își pierd relevanța, țările se despart, era nevoie de o înlocuire urgentă".

Oricum colaborarea cu Rusia este necesară

Cu toate acestea, astăzi Uniunea Europeană nu poate oferi noi tipuri de asistență Ucrainei, Moldovei și Georgiei, crede Veaceslav Kolomin, șeful departamentului de analiză al Centrului de cercetare pentru comerț internațional și integrare. „Ucraina și Moldova sunt în fruntea clasamentului celor mai sărace țări din Europa. Și Uniunea Europeană are propriile probleme, care sunt prea mari pentru a îmbunătăți semnificativ poziția altor state. Prin urmare, „Trioul asociativ” este mai mult un manifest pentru ca Georgia, Ucraina și Moldova să atragă atenția asupra lor”.

Adrian Severin - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2021
Scrisoarea lui Severin și decizia Moscovei privind ”Lista neprietenilor”
„Chiar și cu eforturi uriașe, nu va fi posibil să construim ceva atractiv din punct de vedere economic din acest trio. Ucraina se îndreaptă spre faliment, datoria sa națională a crescut cu 25% (în luna martie datoria Ucrainei față de alte state se ridica la 91,4 milioane dolari - Sputnik). Și în Moldova există o criză politică profundă, alegerile parlamentare vin în curând, iar crearea unui trio este, de asemenea, o încercare de a sprijini structurile pro-europene la Chișinău”, notează Aleksei Zubeț, doctor în economie, prorectorul Universității Financiare de pe lângă Guvernul Federației Ruse.

Anterior, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit despre ideea anulării acordului de asociere cu UE, întrucât economia țării este foarte dependentă de Rusia. Și după ratificarea acordului, Moldova trebuia să-și deschidă pe deplin piața pentru bunurile europene, motiv pentru care Rusia a trebuit să treacă de la regimul de liber schimb cu Moldova la regimul cel mai favorizat.

„Acesta este momentul care frânează organizații precum „Trio asociativ”, - spune Artur Ataev. - Dacă există o îndepărtare politică a unei țări de altă țară (de exemplu, de Federația Rusă), trebuie să urmeze o retragere economică, altfel rămâne influența Rusiei. Cu toate acestea, o parte semnificativă a populației țării lucrează în Federația Rusă. În ceea ce privește Georgia, Rusia este un furnizor stabil și profitabil de benzină (după cum se menționează în Uniunea Importatorilor de Produse Petroliere din Georgia, combustibilul rus este mai ieftin decât combustibilul european - Sputnik). Prin urmare, legăturile cu Rusia se mențin în continuare".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0