Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Presa britanică: Planul secret al lui Churchill împotriva URSS, dezvăluit

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaЯлтинская (Крымская) конференция союзных держав, 1945 год
Ялтинская (Крымская) конференция союзных держав, 1945 год - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2021
Abonare
Ziarul Telegraph a publicat un document din Arhivele Naționale despre planul unei operațiuni militare împotriva URSS, pus la cale de premierul britanic Winston Churchill.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. Potrivit dosarului (CAB 120/691), la câteva zile după capturarea Berlinului de către Armata Roșie, prim-ministrul a ordonat Cartierului general să planifice o operațiune cod cu denumirea "Operațiunea Unthinkable". S-a presupus că aliații occidentali în termen de două luni de la predarea Germaniei să desfășoare o ofensivă terestră, aeriană și navală pe scară largă, pe teritoriile ocupate de URSS.

Президент РФ В. Путин провёл заседание Российского организационного комитета Победа - Sputnik Moldova, 1920, 20.05.2021
Rusia
Putin a promis că va face totul pentru a păstra și întări Rusia

Presa notează că scopul principal al operațiunii a fost de a impune Uniunii Sovietice "voința SUA și a Imperiului Britanic". Organizarea ofensivei a fost ordonată fostului comandant al artileriei regale și generalului de brigadă Jeffrey Thompson, care a vrut să o înceapă la 1 iulie 1945.

Potrivit publicației, planul prevedea o ofensivă masivă a diviziilor britanice și americane în Berlin și în apropiere, pentru a împinge Armata Roșie la râurile Oder și Neisse. Ciocnirea decisivă avea să aibă loc într-un sat din apropierea Schneidemühl, acum orașul Pila din Polonia.

Aceasta, potrivit lui Churchill, ar fi trebuit să fie o ciocnire a tancurilor, care la scară ar fi depășit Bătălia de la Kursk. În total, în operațiune trebuia să fie implicate peste opt mii de tancuri, inclusiv unități americane, britanice, canadiene și poloneze.

În același timp, Thompson credea că pentru a învinge armata sovietică era nevoie de forțe suplimentare. El a propus să reînarmeze armata nazistă, astfel adăugând încă zece divizii aliaților occidentali. În plus, generalul a pledat pentru a restricționa exporturile de cauciuc, aluminiu, cupru și explozive în URSS. În opinia sa, acest lucru ar fi slăbit țara.

NATO - Sputnik Moldova, 1920, 20.05.2021
Forțele cu destinație specială NATO învață să asalteze Crimeea - Cum va răspunde Rusia?

Principalul consilier militar al premierului britanic, generalul Hastings Ismay, a fost îngrozit când a auzit propunerea de implicare a armatei naziste în operațiune, afirmând că "o astfel de politică" este absolut imposibilă pentru țările democratice.

El a reamintit că timp de câțiva ani guvernarea a încercat să convingă societatea britanică despre ce lovitură au primit rușii și cât de mult au suferit. Potrivit lui Thompson, un atac asupra URSS-ului imediat după război ar fi fost un "dezastru" pentru moral. El a fost sprijinit de feldmareșalul Alan Brook, subliniind că șansele de a obține o victorie rapidă și planificată împotriva Uniunii Sovietice sunt foarte mici.

Drept urmare, dezacordul mai multor comandanți britanici a pus cruce la "Operațiunea Unthinkable", pe care Churchill o regretă adesea, temându-se de izbucnirea celui de-al treilea război mondial. El considera că Armata Roșie era de neînvins și poate lansa o ofensivă împotriva Europa în orice moment, susțin autorii materialului.

Potrivit The Telegraph, până acum planul se află încă într-un folder gri intitulat "Rusia: amenințare pentru civilizația occidentală" și ștampilat "strict secret".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0