Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Unde ne odihnim în această vară: Ce oferte turistice sunt disponibile pentru moldoveni

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaVacanță, litoral, insulă, plajă
Vacanță, litoral, insulă, plajă - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Abonare
Turcia, Egipt și Bulgaria continuă să fie cele mai solicitate destinații atunci când vine vorba de vacanța de vară a moldovenilor. O noutate este că și Grecia și-a deschis frontierele, însă acolo pot merge doar moldovenii care dețin și cetățenie română.

CHIȘINĂU, 19 mai - Sputnik. Sezonul estival este foarte aproape, iar unii moldoveni au început deja să-și planifice vacanța de vară din acest an. Dacă anul trecut multe destinații nu erau accesibile pentru turiștii moldoveni din cauza restricțiilor legate de pandemie, atunci în acest an ofertele sunt mai variate, dar destinațiile de bază rămân a fi Turcia, Egipt și Bulgaria.

Un tânăr din Moldova a decis să călătorească prin Europa cu bicicleta  - Sputnik Moldova, 1920, 10.05.2021
Societate
Cum să străbați Europa doar cu bicicleta: Aventura unui tânăr care a parcurs 10 mii de km

Totuși, încă o destinație preferată de moldoveni a devenit disponibilă. Este vorba despre Grecia, însă deocamdată doar moldovenii care dețin și cetățenia română pot merge acolo să se odihnească. 

Pentru cei ce dețin doar pașaportul biometric sunt disponibile următoarele destinații: Egipt, Turcia, Costa Rica, Republica Dominicană, Albania, insulele Maldive, Dubai, Bulgaria, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Iordania, Peru, Brazilia, SUA, insulele Seychelles, dar și altele, în funcție de preferințele turiștilor. Potrivit operatorilor turistici, în aproape toate țările se cere obligatoriu fie testul negativ la noul coronavirus, fie certificatul de vaccinare. 

Totodată, reprezentanții agențiilor de turism susțin că prețurile către destinațiile de top ale moldovenilor au rămas practic neschimbate, comparativ cu anii precedenți. Acestea pot să difere neesențial, în funcție de hotel.

„Egipt pentru două persoane ar începe de la 550 de euro, adică 250, 270 de euro de persoană. Turcia ar începe, dacă să vorbim de hotel cu cinci stele, de la 300 de euro de persoană, cu patru stele putem găsi și la prețul de 250 de euro. Prețul este pentru o săptămână, adică șapte nopți și opt zile, cu masa all-inclusive, transportul tur-retur, transfer la hotel. În cost nu intră testul, dar dacă oamenii aleg să facă totul prin agenție, atunci putem propune o reducere la testul COVID. Dacă în mod obișnuit costul pentru test este de 800 de lei, prin intermediul agenției va fi 600 de lei”, a precizat Artiom Neaga, managerul unei agenții de turism.

Viorel Miron - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2020
Turismul local: Ce poți face în vacanță de vară în Moldova

Artiom Neaga susține că, în anii de până la pandemie, în această perioadă a anului cu greu se mai găseau locuri libere pentru luna iunie, dar în acest an doritori de a merge într-o vacanță totuși sunt mai puțini. 

„O parte din rezervările în Bulgaria sunt rezervările turiștilor care nu au reușit să se odihnească anul trecut. Ceva mai greu merg rezervările pentru această destinație, pentru că anul trecut Bulgaria s-a deschis pentru o perioadă foarte scurtă și mulți turiști au rămas cu banii blocați. De aceea rezervările din timp pentru această țară nu se prea fac, agențiile nu sunt luate cu asalt la acest capitol. Cred că unele rezervări se vor face cu o săptămână înainte de plecare”, a menționat managerul.

Operatorii turistici susțin că, în cazul în care testul la COVID-19 este pozitiv iar vacanța a fost deja plătită, atunci în majoritatea cazurilor banii sunt întorși. Dacă este vorba despre o familie unde un membru s-a dovedit a fi infectat, atunci se anulează întreaga călătorie. Iar dacă este vorba despre un grup care a rezervat mai multe camere în hotel, atunci se anulează doar rezervarea camerei persoanei infectate, dar ceilalți pot merge la odihnă.

Avion - Sputnik Moldova, 1920, 15.05.2021
Societate
Alertă de călătorie: Țările cu acces restricționat pentru moldoveni, date actualizate

„Oricum, testul trebuie să aibă 72 de ore până la plecare, de aceea rezultatul testului este cu aproximativ o zi înainte de plecare. Astfel, noi știm rezultatul cu o zi înainte și putem decide ce facem cu banii. Persoana poate alege: fie se restituie banii, fie își poate reprograma călătoria. Evident că sunt și excepții, dar în majoritatea cazurilor hotelurile merg în întâmpinare și banii sunt întorși fără penalitate”, a declarat operatorul turistic.

La o altă agenție de turism, pe lângă destinațiile de top ale moldovenilor, se propun curse charter în Tunisia. Directoarea agenției de turism speră că moldovenii care au obosit de Turcia, Egipt și alte țări, pot să opteze pentru o destinație mai puțin cunoscută de concetățenii noștri. 

„Prețurile în Tunisia ar începe de la 400 de euro și mai mult pentru o persoană, pentru că destinația e mai departe și avionul este mai scump. Totul depinde de hotel și de regiunea aleasă, acolo sunt patru regiuni unde putem caza turiștii.(...) În pachet intră zborul tur-retur, cazarea, masa all-inclusive, asigurarea medicală și transferul de la aeroport până la hotel și invers”, a menționat directoarea unei agenții de turism, Nina Belei.

Vaccin anti-COVID și Pașaport - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2021
Din vară, cu pașaport de vaccinare în Europa

Printre destinațiile mai exotice se numără și insulele Maldive. Operatorii turistici susțin că această destinație, deși e una mai scumpă, este totuși solicitată de moldoveni. Prețurile pentru un sejur de o săptămână încep de la o mie de euro pentru o singură persoană. 

„Nu avem charter spre insulele Maldive, dar oamenii zboară acolo. Noi îi ajutăm să aleagă cel mai bun traseu spre această destinație. Este posibil de a zbura prin Istanbul, Dubai sau București, Iași, Kiev, vedem cum este mai convenabil și atunci facem traseul”, a menționat Nina Belei. 

Operatorii turistici le propun moldovenilor care nu vor să plece peste hotare tururi prin Moldova. Astfel, cea mai de top destinație din Moldova este Orheiul Vechi, unde oamenii se pot caza în pensiunile turistice de acolo. Totuși, agențiile de turism pot crea tururi individuale, în funcție de preferințele moldovenilor, iar prețurile variază în funcție de destinați aleasă și de timpul disponibil al clientului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0