Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Asigurarea medicală obligatorie: Ce trebuie să cunoască cetățenii

© Sputnik / Mihai CarausValentina Buliga
Valentina Buliga - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Abonare
Cadrul legal care reglementează asigurarea obligatorie în sistemul de sănătate prevede cota procentuală din fondul de salarizare a entității. Pe parcurs au apărut propuneri de a asigura o echitate în domeniu. Detalii am aflat de la directorul CNAM, Valentina Buliga.
Asigurarea medicală obligatorie: Ce trebuie să cunoască cetățenii

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", directorul Casei Naționale de Asigurări în Medicină, Valentina Buliga, a declarat că pe parcursul timpului au fost câteva inițiative legislative de a crea un fond pentru cei care nu s-au adresat la medic, de a motiva persoanele care duc un mod de viață sănătos și nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. La acea etapă însă inițiativele nu a fost susținute.

"Este un proces care trebuie cântărit foarte bine. Orice inițiativă legislativă trebuie analizată, de măsurat impactul financiar și ce se întâmplă atunci când sursele din fondul de asigurări în sănătate nu ar acoperi toate necesitățile", a precizat directorul CNAM.

Valentina Buliga susține că în perioada pandemiei, mulți cetățeni au avut nevoie de îngrijiri medicale, cheltuielile fiind acoperite din bugetul de stat. Doar pentru un pacient bolnav de COVID care a fost în stare gravă, au fost necesari 300-400 de mii de lei pentru tratament.

Министерство Финансов  - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Politică
Sunt suficienți bani în buget pentru pensii și salarii? Ce spune Ministerul Finanțelor
"Trebuie să fim foarte prudenți atunci când venim cu inițiative legislative, întrucât aceastea pot distorsiona lucrurile în sistem. Suntem dependenți de numărul de contribuabili, care este direct legat de necesitățile celor care pot avea nevoie de serviciile medicale", a conchis invitata.

Potrivit CNAM, primele de asigurare medicală în sumă fixă, alături de cele sub formă de contribuţie procentuală din venituri (salariu şi alte recompense) şi de transferurile din bugetul de stat pentru persoanele asigurate de Guvern sunt colectate în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Majoritatea banilor acumulaţi (97%) sunt destinați serviciilor medicale pe care Compania Naţională de Asigurări în Medicină le achită atât instituțiilor medicale publice, cât și private în baza contractelor încheiate. Cealaltă parte este utilizată pentru activităţi de profilaxie (imunizare, screening-uri), dezvoltarea şi modernizarea prestatorilor de servicii medicale, gestionarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

De menționat că aproape 60 de mii de persoane au achitat în primul trimestru al acestui an prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă. Cifra este mai mare cu aproximativ şase mii faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Volumul mijloacelor financiare acumulate în primele trei luni ale anului 2021 în fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală din achitarea primei în sumă fixă a depăşit 106,5 milioane de lei, în creştere cu peste zece milioane comparativ cu primul trimestru al anului 2020.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0