Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sunt suficienți bani în buget pentru pensii și salarii? Ce spune Ministerul Finanțelor

© Sputnik / Miroslav RotariМинистерство Финансов
Министерство Финансов  - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Abonare
Ministerul Finanțelor a informat cum a fost executat Bugetul public național și componentele acestuia până la 31 martie 2021. Instituția a raportat că a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată.

СHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. În primul trimestru al anului 2021, încasările la Bugetul public național au fost mai mari decât în primul trimestru al anului trecut, dar și cheltuielile au sporit semnificativ, potrivit unui comunicat difuzat luni, 5 aprilie, de Ministerul Finanțelor. Instituția informează că „nu există riscuri de neexecutare a cheltuielilor prioritare aprobate în buget”.

Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2021
Cu cât au crescut acumulările în bugetul de stat în primele trei luni

În primele 3 luni ale anului 2021, la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 16,7 miliarde lei, în creștere cu 1,7 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut.

În intervalul menționat, cheltuielile au constituit 17,3 miliarde lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 1,8 miliarde lei.

Astfel, executarea bugetului public național pentru primele trei luni s-a încheiat cu un deficit în sumă de 563,4 milioane lei.

Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale Bugetului public național au constituit 8,3 miliarde lei.

În cazul bugetului de stat, în primele 3 luni ale anului 2021, veniturile au constituit 10,5 miliarde lei. Comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut, acestea s-au majorat cu 1,2 miliarde lei.

Примэрия Кишинев  - Sputnik Moldova, 1920, 11.12.2020
Societate
Municipalitatea a prezentat bugetul Chișinăului pentru 2021

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit în primele trei luni ale anului 5 miliarde de lei, cu 685,1 milioane lei mai mult față de perioada corespunzătoare a anului 2020.

Veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 5,8 miliarde lei, fiind în creștere cu 413,5 milioane lei, comparativ cu primele trei luni ale anului 2020.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 11,7 miliarde lei, mai mult cu 1,5 miliarde lei comparativ cu perioada corespunzătoare a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit de 1,2 miliarde lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au constituit 5,3 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor a subliniat că a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie-martie 2021, toate plățile fiind finanțate integral.

„Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr.181/2014, prioritare sunt onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale”, a precizat Ministerul Finanțelor.

Instituția informează că „nu există riscuri de neexecutare a cheltuielilor prioritare aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0