MOSCOVA, 19 mai – Sputnik, Ksenia Melnikova. Sarcina nu este una ușoară, având în vedere abundența revendicărilor reciproce. Cu toate acestea, există mai multe direcții în care Moscova și Washingtonul ar putea coopera. Ce anume vor discuta în Islanda – în materialul Sputnik.
Treizeci și cinci de ani mai târziu
"Tot ceea ce într-un fel sau altul afectează stabilitatea strategică – armele nucleare și non-nucleare, armele ofensive și defensive – ar trebui să fie pe masa negocierilor. Americanii cunosc abordarea noastră", a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, cu câteva zile înainte de întâlnirea cu secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken.
Lavrov se va întâlni cu Blinken pentru prima dată pe 19 mai – la ședința Consiliului Arctic, care va avea loc în capitala islandeză. Nu este exclus ca diplomații să poarte o conversație tête-à-tête printre altele. Reykjavik este un loc destul de simbolic: anume aici liderul sovietic, Mihail Gorbaciov, și liderul american, Ronald Reagan, s-au întâlnit cu 35 de ani în urmă.
Conversația va fi una tensionată. Washingtonul și Moscova au acumulat multe pretenții unul față de celălalt. Relația a atins punctul cel mai scăzut atunci când Joseph Biden, care tocmai se mutase la Casa Albă, a răspuns la întrebarea unui jurnalist, declarând că îl consideră pe Vladimir Putin un "ucigaș". Moscova l-a rechemat pe ambasadorul Anatolii Antonov pentru consultații. Și este puțin probabil că acesta din urmă se va întoarce la Washington în curând.
Casa Albă era îngrijorată de situația de la frontiera ruso-ucraineană. "Acolo sunt concentrate mai multe trupe rusești decât au fost vreodată din 2014", a spus în aprilie șeful Departamentului de Stat într-un interviu acordat telecanalului NBC.
Aproximativ tot atunci, Washingtonul a introdus noi restricții împotriva Moscovei. Nu erau la o scară atât de mare, dar erau tangibile. Investitorilor americani li s-a interzis să cumpere obligațiuni de la Banca Centrală Rusă, de la Ministerul Finanțelor și de la Fondul Național de Bunăstare. Sancțiunile au vizat șase companii de tehnologie, care ar fi ʺsusținut programul cibernetic al serviciilor speciale ruseștiʺ, precum și o serie de alte organizații și cetățeni – ʺpentru interferență în alegeriʺ.
A dispărut și unul dintre ultimele acorduri care uneau părțile – Tratatul ʺCer Deschisʺ. SUA l-au denunțat în noiembrie, iar Rusia a răspuns simetric.
Speranța de întâlnire
Dar mai există încă speranță de cooperare. Și este din ce în ce mai mare în ajunul întâlnirii dintre Putin și Biden, care va avea loc la propunerea părții americane. Summitul va fi organizat, probabil, într-una din capitalele europene la jumătatea lunii iunie, deși nici data, nici locul nu au fost încă stabilite.
La jumătatea lunii mai, imaginea sumbră generală a fost completată de un alt aspect negativ: un atac cibernetic asupra Colonial Pipeline, care aproape a lăsat întreaga Coasta de Est a SUA fără combustibil. "Deocamdată nu există, din partea serviciilor noastre secrete, dovezi privind implicarea Moscovei, deși există dovezi că ransomware-ul folosit de făptași se află în Rusia", a comentat "urma rusească" Biden, adăugând că intenționează să abordeze această chestiune la întâlnirea cu Putin.
De această dată, retorica americanilor s-a schimbat, a menționat, într-o conversație cu agenția de presă RIA Novosti, directorul general al Consiliului rus pentru afaceri internaționale, Andrei Kortunov.
Încă în 2013, președinții Vladimir Putin și Barack Obama au fost de acord să interacționeze în domeniul tehnologiilor informaționale și a comunicațiilor. Moscova și Washingtonul au pregătit mecanisme bilaterale pentru schimbul de informații. Iar la prima întâlnire dintre Putin și Donald Trump, în timpul G20 de la Hamburg, liderul american a propus crearea unui grup bilateral de experți pentru a analiza problemele de securitate cibernetică. Din păcate, când s-a întors la Washington, acesta s-a răzgândit. Apoi, cooperarea s-a oprit cu totul. Așa și nu a fost posibilă reluarea schimbului de informații.
Puncte de contact
Noua administrație americană, în relațiile cu Rusia, încearcă să facă echilibristică. Pe de o parte, trebuie să le arate alegătorilor hotărârea de a pedepsi Moscova, pe de altă parte, nu trebuie să permită o ruptură finală.
În plus, Rusia va deveni oficial președintele Consiliului Arctic în următorii doi ani. Iar în această sferă, dialogul cu americanii, în ciuda disputelor legate de problemele tehnice, continuă, totuși, fără întrerupere.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova