Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Economiștii avertizează în privința unei noi crize mondiale – se va întâmpla în scurt timp

© AP Photo / Richard DrewСпециалист Нью-Йоркской фондовой биржи реагирует известие о падении рынков
Специалист Нью-Йоркской фондовой биржи реагирует известие о падении рынков - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2021
Abonare
Specialiștii au elaborat două scenarii de bază privind dezvoltarea economiei mondiale, în funcție de perioada probabilă a în care se va încheia pandemia de coronavirus.

CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Actuala stimulare monetară a economiei globale va provoca ”supraîncălzirea” piețelor, ceea ce va constitui cauza unei noi crize economice în 2025. ”Izvestia” scrie despre asta cu referire la raportul Centrului de analiză macroeconomică și prognozare pe termen scurt, informează RIA Novosti.

Economia mondială

Astfel, specialiștii au elaborat două scenarii de bază de dezvoltare a economiei mondiale.

Exploatarea zăcămintelor de petrol - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2021
Rezervele s-au epuizat: Petrolului i se prezice 74 de dolari pe baril

Potrivit variantei de bază, pandemia de coronavirus se va încheia către mijlocul acestui an, ritmul de creștere a PIB-ului global este estimat la 4% pe an, iar prețurile la petrolul vor crește până la 82-85 de dolari pe baril până la sfârșitul acestui deceniu.

Scenariul „crizei structurale” presupune că pandemia va continua până la mijlocul anului 2022, creșterea PIB-ului mondial va fi de 2-3% pe an, iar prețurile la petrol vor scădea până la 50-55 dolari pe baril în prima jumătate a deceniului și vor crește până la 65 de dolari către începutul anului 2030.

Economiștii menționează că ambele scenarii presupun o recesiune ciclică, care este de așteptat la mijlocul anilor 2020, însă în prima variantă aceasta va fi o consecință a supraîncălzirii piețelor din cauza stimulării monetare, în timp ce în a doua va fi  o continuare a crizei datoriilor , în speță, în țările Europei de Sud și Turcia din cauza pandemiei prelungite.

„În 2025, rata de creștere a PIB-ului mondial va scădea la 1-2%”, declară experțiiю

Economia Rusiei

În același timp, evaluând perspectivele economiei rusești, specialiștii Centrului prognozează  că evoluția ei va avea un caracter reținut din cauza orientării spre materii prime.

Денежные купюры США - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2021
Rusia
Rusia – plan de luptă financiară în cazul unui atac al Occidentului asupra economiei

În opinia lor, PIB-ul va crește cu 1,5-2% anual, în timp ce criza se va reduce practic la zero.

Economiștii au elaborat trei scenarii de dezvoltare pentru Rusia, până la sfârșitul acestui deceniu.

Primul, numită „nouă industrializare”, este posibil cu condiția realizării prognozei de bază de dezvoltare a economiei mondiale. Acesta presupune stimularea activă a investițiilor în Rusia, creșterea productivității muncii și reutilarea tehnologică a producției, ceea ce va duce la o creștere a salariilor și a consumului.

Experții consideră că rolul principal în acest caz va fi atribuit afacerilor private, în timp ce statul va crea „un cadru în jurul căruia va fi concentrat întregul organism al noii, capabile de dezvoltare intensivă economiei rusești”.

Международный валютный фонд - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2021
Stabilitatea economiei Ruse în pandemie – raport FMI

Potrivit scenariului de „orientare socială”, creșterea economică din Rusia va avea loc din contul creșterii salariilor, pensiilor și a salariului minim pe economie, care va pune totuși presiune pe profiturile companiilor. Acesta va constitui un factor de descurajare pentru modernizarea aparatului de producție și va influența balanța comercială datorită extinderii rapide a importurilor.

Realizarea scenariului ”stabilizarea” va însemna o criză structurală a economiei mondiale și, în consecință, va cauza lipsa oricărei stimulări a creșterii și a substituției importurilor.

Totodată, autorii raportului consideră că punerea în aplicare a acestor scenarii va depinde și de factori precum creștere bruscă a șomajului real, probabilitatea unor conflicte militare și posibila pierdere a stabilității sociale după o schimbare de generații.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0