Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia – plan de luptă financiară în cazul unui atac al Occidentului asupra economiei

© Pixabay / Foto-RabeДенежные купюры США
Денежные купюры США - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2021
Abonare
Moscova se pregătește să răspundă unui nou potențial val de sancțiuni economice și financiare din partea SUA, cu măsuri menite să-și consolideze moneda, să mențină fluxurile de plăți și să se asigure că țara menține bunul mers al afacerilor.

BUCUREŞTI, 6 apr – Sputnik. „Există în mod clar un plan deliberat pentru a crea o atmosferă toxică în cazul valorilor mobiliare rusești, pentru a reduce potențialul lor de investiții”, a declarat luni ministrul adjunct de Externe Alexander Pankin pentru RIA Novosti.

Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Pentru câți ani este asigurată Rusia cu petrol și gaze
„Aceste posibile noi restricții asupra obligațiunilor de stat constituie o sabie cu două tăișuri și ar dăuna în mod clar instituțiilor financiare din America. Dar ne-am obișnuit de mult cu faptul că adepţilor măsurilor restrictive unilaterale au încetat să le mai pese de propriile pierderi în afaceri sau de propriii cetățenii”, a declarat Pankin, citat de RT.

Ca răspuns, Moscova face eforturi pentru a „implementa măsuri în cazul unor noi acţiuni ostile cu privire la datoria suverană a Rusiei”. „Ca întotdeauna, vom reacționa într-un mod echilibrat și adecvat, începând cu principiul menținerii stabilității economiei rusești și a sistemului financiar”, a adăugat ministrul.

Un număr de oficiali ruși au declarat în ultimele săptămâni că țara are în vedere dezvoltarea unui sistem alternativ la mecanismul internațional de plăți SWIFT. De câțiva ani, ideea că întreprinderile ruseşti pot ieşi din platformă a fost discutată de comentatorii occidentali.

Întrebat dacă acest lucru ar putea deveni în curând o realitate, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că „nu putem exclude niciuna dintre potențialele amenințări ... Aceste acțiuni sunt nerezonabile și imprevizibile, prin urmare, desigur că această situație ne obligă să fim în alertă”.

În timpul unei întâlniri cu omologii săi chinezi luna trecută, Ministrul de Externe Sergei Lavrov a spus că „Statele Unite și-au declarat intenţia de a limita oportunitățile de dezvoltare tehnologică atât ale Federației Ruse, cât și ale Republicii Populare Chineze”. Acesta a adăugat că dolarul ar trebui să fie de-prioritizat ca monedă implicită a piețelor internaționale, iar cele două națiuni ar trebui să se îndepărteze de utilizarea „sistemelor internaționale de plăți controlate de Vest”.

În martie, guvernul SUA a impus un pachet de noi sancțiuni împotriva oficialilor și întreprinderilor rusești în contextul presupusei otrăviri și închideri ulterioare a personajului opoziției Alexei Navalni. De atunci, relațiile dintre Moscova și Washington s-au deteriorat și mai mult, președintele SUA Joe Biden declanșând un scandal cu o declaraţie dintr-un interviu media în care a spus că omologul său rus, Vladimir Putin, este un „ucigaș”. Cele două puteri sunt acum angajate în discuții diplomatice la nivel înalt cu privire la situația tensionată din estul Ucrainei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0