Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Stabilitatea economiei Ruse în pandemie – raport FMI

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2021
Abonare
Fondul Monetar Internațional prognozează o accelerare a redresării economiei Rusiei pe la mijlocul acestui an, într-un raport publicat recent.

CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează o accelerare a redresării economiei Rusiei la mijlocul acestui an, în special, în contextul diminuării riscurilor legate de COVID-19, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internațional dedicat Rusiei, informează RIA Novosti. Instituția financiară internațională a dat o apreciere înaltă eforturilor autorităților ruse privind înlăturării urmărilor pandemiei de COVID-19.

“Se așteaptă ca redresarea curentă (a economiei n.r.) să se accelereze spre mijlocul anului 2021, când cel de-al doilea val al pandemiei se va diminua, vaccinurile împotriva COVID-19 vor deveni accesibile pe scară largă, iar reducerea producției de petrol se va relaxa treptat, în conformitate cu acordul OPEC+”, se menționează în document.

FMI mai adaugă că economia rusă, care s-a redus anul trecut cu 3,1 la sută, este mult mai stabilă decât în multe alte state cu o economie în curs de dezvoltare. Totodată, în ianuarie, Fondul prognoza o contracție a economiei ruse cu 3,6 la sută în 2020.

Первая в мире вакцина от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2021
Rusia
Liber pentru înregistrarea vaccinului rusesc „Sputnik V” pe piața UE

“Distribuirea trimestrială nu este accesibilă deocamdată. Datele pozitive legate de producția industrială din luna decembrie, în special în industria de prelucrare, presupun că în cel de-al patrulea trimestru economia nu s-a redus, în pofida prognozelor Fondului”, adaugă FMI.

În noul său raport FMI oferă prognoze ale evoluției economiei Rusiei pentru următorii ani, care au rămas neschimbate comparativ cu cele publicate la finele lui ianuarie. Astfel, Fondul se așteaptă la o creștere a PIB-ului Rusiei cu 3 la sută în 2021 și cu 3,9 la sută în 2022.

În același timp, Fondul remarcă existența unei incertitudini semnificative pentru perspectivele economiei rusești, inclusiv din cauza riscurilor unor efecte colaterale ale măsurilor restrictive legate de pandemie în țările care sunt parteneri comerciali cheie. Riscurile geopolitice umbresc perspectivele economiei Ruse, consideră Fondul.

“Pe de altă parte, existența unui vaccin eficient a diminuat riscurile unei pandemii de lungă durată și, probabil, efectul încrederii și acumularea cererii vor duce la o recuperare mult mai convingătoare după ameliorarea pandemiei decât s-a presupus. În toate acestea, momentul cheie va fi implementarea eficientă a vaccinului”, concluzionează FMI.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0