Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cele mai răspândite boli profesionale: De ce se îmbolnăvesc moldovenii la locul de muncă

© Sputnik / OsmatescoRodica Țabut
Rodica Țabut - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2021
Abonare
Angajații care muncesc în condiții nocive pentru sănătate riscă să se îmbolnăvească de anumite boli profesionale. Care sunt cele mai răspândite am aflat de la şefa Centrului Republican de Boli Profesionale, Rodica Țabur.
Cele mai răspândite boli profesionale: De ce se îmbolnăvesc moldovenii la locul de muncă

Angajatorii sunt obligați să monitorizeze sănătatea angajaților pentru a preveni apariția bolilor profesionale. Acestea sunt provocate de factori fizici (traumatisme, arsuri, electrocutare), chimici (inhalarea vaporilor emanați de substanțe toxice, inflamabile) și biologici ( infectarea cu microorganisme). Bolile profesionale sunt afecţiuni care se produc din cauza practicării unei meserii sau profesii și sunt cauzate de factori nocivi fizici, fizico-chimici, chimic-biologici sau psihosociali caracteristici locului de muncă, precum și de suprasolicitarea diferitelor aparate și sisteme ale organismului în timpul procesului de muncă.

Alexandru Ghețu - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2021
Contract de muncă individual sau contract civil? Diferența enormă dintre acestea

Patologiile aparatului locomotor, precum și cele ale aparatului respirator sunt cele mai frecvente afecțiuni dezvoltate de moldoveni la locul de muncă, spune şefa Centrului Republican de Boli Profesionale, Rodica Țabur.

"Cele mai răspândite  boli profesionale sunt patologiile aparatului locomotor, cauzate în urma suprasolicitării acestuia. De obicei, angajații care dezvoltă aceste patologii au o muncă de birou sau o muncă ce necesită șederea în picioare. Deși mulți angajați care au o muncă de birou nu acordă atenție la factorii negativi, acest gen de muncă este foarte nociv dacă nu sunt respectate măcar regulile elementare", a subliniat interlocutoarea.

Periculoase sunt și meseriile din agricultură, susține Rodica Țabur.

"Mulți angajați din Moldova dezvoltă și diferite afecțiuni ale aparatului respirator. Aici vorbim despre astm bronșic, cât și bronhopneumopatii diverse. De exemplu, lucrătorii din avicultură – ei au contactul cu diferite substanțe toxice, care sunt folosite în domeniu. La fel, sunt mereu în contact cu praful, cu mucegaiul. Toate acestea ajung în organism prin intermediul respirației", a spus ea.

De menționat este că peste 160 de milioane de oameni din întreaga lume sunt diagnosticați, anual, cu boli profesionale, dezvoltate în urma activității pe care o practică la locul de muncă, arată datele unui raport al Organizației Internaționale a Muncii. În Republica Moldova nu există însă o statistică oficială în acest sens.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0