Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Contract de muncă individual sau contract civil? Diferența enormă dintre acestea

© Sputnik / Miroslav RotariAlexandru Ghețu
Alexandru Ghețu - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2021
Abonare
Important pentru toți angajații! Riscurile la care te expui dacă accepți salariul în plic sau accepți să muncești în baza unui contract civil. Ce trebuie să cunoști despre contractul tău de muncă.
Contract de muncă individual sau contract civil? Diferența enormă dintre acestea

Contractul de muncă în baza căruia ești angajat este extrem de important atât pentru prezentul, cât și viitorul tău. Reprezentanții Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale atrag atenția asupra faptului că trebuie să fim vigilenți în momentul în care ne angajăm la un loc de muncă astfel încât, mai târziu, să nu ne confruntăm cu surprize mai puțin plăcute din partea angajatorului.

Pentru a face o claritatea în ceea ce privește avantajele și dezavantajele unui contract de muncă, șeful Direcției politici în domeniul raporturilor de muncă a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Alexandru Ghețu, a explicat în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Radio Sputnik Moldova care este diferența dintre un contract de muncă individual și contractual de muncă civil.

„Elementele care caracterizează contractual individual de muncă sunt: subiecții, munca prestată, salariul, contribuțiile de asigurări sociale și medicale și impozitul pe venit corespunzător pe care îl achită salariatul. Totodată, contractual individual de muncă prevede un program de muncă și, cel mai important, intre angajat și angajator este un raport de subordonare”, spune Alexandru Ghețu.

Totuși, mulți angajatori optează pentru contractile civile, care îi scutește de unele cheltuieli și responsabilități.

Diana Cebotaru - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2018
Cum poți verifica dacă angajatorul achită toate contribuțiile sociale la stat
„Contractul civil nu prevede existența angajatului și angajatorului. În cazul acestui contract avem beneficiar și prestator. Pentru acest contract nu avem caracteristic regim de muncă și regim de odihnă. În cazul acestui contract nu avem program de muncă, se ia în considerare doar munca îndeplinită. Adică rezultatul final, deoarece pe beneficiar nu-l interesează când a fost făcută lucrarea, ci însăși lucrarea. Totodată, în cazul acestui contract nu avem acest raport de șef subordonat și nici evidența timpului de muncă. Contractul prestări servicii se încheie între două persoane juridice. În cazul acestui contract nu avem nici contribuții sociale, medicale sau impozite”, adaugă Alexandru Ghețu.

Cert este că doar contractual de muncă individual ne asigură în totalitate ca angajat cu drepturi depline, spune Alexandru Ghețu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0