Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Care partide nu vor intra în Parlament după 11 iulie

© Sputnik / Mihai CarausПарламент Республики Молдова
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2021
Abonare
Nu trebuie să fii mare expert în politologie, în sociologie și nici ghicitor în stele ca să poți face astăzi un pronostic electoral fără teama de a o da în bară.

Eu cred că orișicare observator al fenomenului politic moldovenesc, care are un minim de discernământ, poate să spună fără teama de a greși care dintre actualele partide politice cu reprezentare parlamentară nu vor mai accede în legislativ după alegerile din 11 iulie.

Epava Partidului Democrat și așchiile sale  

În mod sigur că entitățile politice care își trag obârșia din vechiul Partid Democrat, în fruntea căruia s-a aflat Vladimir Plahotniuc, după 11 iulie nu mai pupă pragul Parlamentului.

Premierul Ion Chicu a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Americanii ne arată cine sunt adevărații stăpâni ai Moldovei
Adică, este vorba de ceea ce a mai rămas din Partidul Democrat, fărâma de partid în fruntea căruia se află astăzi Pavel Filip. Această formațiune politică a fost una moartă din start, încropită în mod artificial, pe care doar banii lui Plahotniuc, faimă lui, pârghiile administrative, cumpăratul alegătorilor și evident număratul, s-o spunem eufemistic, părtinitor al voturilor au adus PDM în Parlament, în alegerile din 24 februarie 2019. Acum, după toate câte s-au întâmplat, în condițiile în care Plahotniuc a plecat din Moldova, iar democrații s-au lepădat de el, PDM nu va acumula nici măcar 2% din sufragii, dacă eventual va decide să participe la scrutin.

Democrații nu au nicio șansă să se mențină în politică pentru că partidul lor este o epavă politică și pentru că nu au nici un lider politic adevărat. Pavel Filip a fost cum a fost în funcția de premier în guvernul nu al lui, ci al lui Plahotniuc. El doar executa din postura de premier indicațiile date de Plahotniuc.

Drapeau LGBT - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2021
Pe timp de pandemie, UE promovează intens agenda LGBT profitând de neatenția cetățenilor
Aceeași soartă o va avea și Pro Moldova, o așchie sărită din PDM, în frunte cu Andrian Candu. Ca și Filip, Candu nu este politician. Chiar mai rău. Cel puțin, Filip a fost un bun executor, pe când Candu - nici atât. Singurul merit al lui Candu, grație căruia s-a aflat în politică, a fost acela de a fi… finul oligarhului. Și încă un fin arogant - ca orice fin de barosan.

La fel de disperată este și situația celor de la Pentru Moldova. Nu au nicio șansă de a accede în mod de sine stătător în Parlament. Dar, spre deosebire de PDM și Pro Moldova, Pentru Moldova are șanse de a intra în viitorul Legislativ dacă va fi luată în cârcă de către Partidul Șor. Dacă intră pe listele lui Șor, atunci are toate șansele. Dar și aici avem o mare necunoscută: Ce scor va înregistra însuși Partidul Șor?

Partidul Șor, intră sau nu în viitorul Parlament

La alegerile prezidențiale din toamna lui 2020, candidatul acestei formațiuni Violeta Ivanov a acumulat tocmai 8 la sută din sufragii - ceea ce, în opinia mea, a fost un rezultat mult peste așteptări.

Илан Шор 11.10.2016 - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Politică
Declarație șocantă: Șor este gata să întoarcă miliardul furat din bănci
Și asta pentru că Partidul Șor are un șir de probleme, liderul formațiunii, Ilan Șor, este urmărit penal, este fugar peste hotare. Și totuși, consultanții politici ai acestui partid au reușit să transfere imaginea de la Șor la Ivanov. S-ar părea că nimic nu-i împiedică să facă și acum acest lucru și să înregistreze un nou succes. Da, așa este. Dar acum au apărut și alte circumstanțe - ridicarea imunității, urmărirea penală, reținerea, arestul preventiv al deputaților Denis Ulanov și Petru Jardan ar putea să aibă consecințe electorale nefaste pentru Partidul Șor.

Eu cred însă că această formațiune va accede totuși în Parlament, chiar dacă ar putea să nu repete performanța din prezidențiale a Violetei Ivanov.

PPDA, fără nicio șansă

Acum despre Platforma Dreptate și Adevăr a lui Andrei Năstase. Desigur că nu are nicio șansă să acceadă în Legislativ deoarece PAS-ul Maiei Sandu i-a confiscat tot electoratul.

Maia Sandu la APCE - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Maia Sandu i-a mințit nu doar pe moldoveni, ci și pe europeni
Toți știu și înțeleg asta - mai puțin Andrei Năstase. Concubinajul lui politic cu Maia Sandu i-a jucat fiesta. Maia Sandu a preluat tactica de altădată a lui Vladimir Plahotniuc, care își îmbrățișa aliații politici atât de tare până îi sufoca. Maia Sandu a jucat rolul Văduvei Negre, o specie de păianjen în care, după actul sexual, femela își devorează partenerul de cuplu. Asta este ceea ce s-a produs între Sandu și Năstase în plan politic, bineînțeles.

În general Andrei Năstase este un mare ghinionist în politică. El a inițiat mișcarea protestatară acum vreo șase ani, ca până la urmă de ea să beneficieze Maia Sandu. După care a câștigat fotoliul de primar general al Capitalei, dar victoria i-a fost suflată prin tertipuri juridice. Nici de scorul bun obținut în parlamentarele din 2018 nu a putut profita pentru a consolida pozițiile formațiunii. Jocurile făcute de Sandu au fost cu bătaie dublă - în adversarii socialiști, dar și în aliații din PPDA.

După alegerile din 11 iulie 2021, Andrei Năstase va fi nimeni în politica moldovenească. Adevărat că el nici astăzi nu prea contează.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și ambasadorul SUA, Dereck Hogan și ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2021
Zeii țin cu belicoasa Sandu și s-au întors cu spatele la pașnicul Dodon

Așadar, să tragem linia. Ce avem? Avem patru entități politice care astăzi au deputați în Parlament, iar după 11 iulie nu vor mai avea: PDM, PRO Moldova, Pentru Moldova și PPDA. PAS și PSRM acced indubitabil în Legislativ. Partidul Șor este la ghici.

Păi iată, la acest buchet politic, nu neapărat plăcut mirositor, se va mai adăuga un partid - Partidul Nostru al lui Renato Usatâi, care, judecând după scorul obținut în prezidențiale, în mod sigur, trece pragul electoral și va fi cel puțin a treia formațiune politică ca reprezentare parlamentară. Pe primul loc se va situa PAS, pe locul doi PSRM, iar Partidul Nostru al lui Usatâi - pe locul trei. Iar Partidul Șor va încheia plutonul celor care au trecut baremul parlamentar. 

Acum este la fel de ușor de spus cine va forma coaliția majoritară după 11 iulie și cine va fi în opoziție. Este foarte ușor de prezis și acest lucru. Dar despre asta - într-un al material.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0