Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: Rusia dezvoltă cu majoritatea țărilor relații bazate pe respect reciproc

© REUTERS / EVGENIA NOVOZHENINAЕжегодное послание президента РФ Федеральному Собранию
Ежегодное послание президента РФ Федеральному Собранию - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Vladimir Putin a ținut miercuri discursul anual tradițional anual în fața adunării Federale a Rusiei. Aflați din relatarea Sputnik Moldova care au fost cele mai importante subiecte abordate de președintele rus.

CHIȘINĂU, 21 apr – Sputnik. Cu marea majoritate a țărilor din lume Rusia dezvoltă relații bazate pe respect reciproc, a declarat președintele Federației Ruse în mesajul său către Adunarea Federală.

Президент США Джо Байден - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
De ce Biden are nevoie de expulzarea rușilor din Cehia?
"Anume pe baza respectului reciproc noi ne construim relațiile cu marea majoritate a statelor lumii, în Asia, în America Latină, cu multe state din Europa. Consecvent și în ordinea priorităților ne lărgim relațiile cu partenerii cei mai apropiați din cadrul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, din Comunitatea Statelor Independente, cu aliații din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă", a declarat Putin.

El a menționat că "Rusia este întotdeauna deschisă spre o largă cooperare interstatală: noi pledăm consecvent pentru menținerea și consolidarea rolului de bază, în relațiile internaționale, anume a Organizației Națiunilor Unite, străduindu-ne să contribuim la reglementarea conflictelor regionale".

"Deja am făcut multe pentru a stabiliza situația din Siria, pentru inițierea dialogului politici în Livia, Rusia a jucat principalul rol, așa cum cunoașteți, și s-a reușit să se stopeze conflictul militar în Nagorno Karabah", a menționat Putin.

Stabilitatea strategică și globală

Putin a menționat de asemenea că Rusia îi propune comunității internaționale să discute stabilitatea strategică și globală, să creeze un mediu de existență fără conflicte.

Флаг Россия Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Politică
Turov: În ce mod vor coopera Moldova și Rusia sub președinția Sandu
"În calitate de lider în crearea sistemelor militare de generație nouă, în dezvoltarea noilor arme nucleare, Rusia propune repetat și insistent partenerilor să examineze chestiunile legate de armele strategice și asigurarea stabilității globale. Obiectul, scopul acestor negocieri poate fi crearea unui mediu de existență fără conflicte pe baza egalării securității, care ar cuprinde nu doar armele strategice tradiționale, rachetele balistice intercontinentale, bombardierele grele și submarinele, dar și, voi menționa, toate sistemele ofensive și defensive, care sunt capabile să soluționeze scopuri strategice, indiferent de dotarea lor", a declarat liderul rus.

De asemenea Putin a menționat că primul regiment militar, care are în dotare rachete balistice intercontinentale "Sarmat" va intra în serviciul de luptă la sfârșitul anului 2022.

Главный редактор журнала Россия в глобальной политике Федор Лукьянов - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Politică
Lukianov: Moldova devine tot mai puțin interesantă pentru Rusia și Occident
"În serviciul de luptă se află deja cele mai noi sisteme de rachete hipersonice cu rază intercontinentală "Avangard" și sistemele de luptă cu laser "Peresvet" sunt deja în alertă, iar primul regiment, complet echipat cu rachete balistice intercontinentale grele "Sarmat", va intra în serviciul de luptă conform planului la sfârșitul anului 2022", a spus Putin.

În decembrie 2020, comandantul forțelor de rachetă cu destinație strategică, generalul-colonel Serghei Karakaev, a anunțat că "Sarmat" va prelua serviciul de luptă în 2022 în divizia de rachete Ujursk.

"Sarmat" (RS-28) va înlocui cea mai grea rachetă strategică din lume "Voevoda" (conform clasificării NATO - Satana, RS-20V). Lucrările de dezvoltare a proiectului "Sarmat" au început în 2011. Noua rachetă va fi capabilă să atace ținte atât prin Polul Nord, cât și prin Polul Sud, depășind sistemele de apărare antirachetă.

Despre situația din Belarus

De asemenea, în adresarea făcută Adunării Federale, președintele Federației Ruse a menționat importanța situației din Belarus.

Сергей Рябков - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Rusia
Viceministrul rus de Externe: Rusia, atacată frontal de adversarii din Vest
„Știm despre o încercare directă de a organiza o lovitură de stat în Belarus și o încercare de asasinare a președintelui țării. Și, în același timp, este caracteristic faptul că nici măcar astfel de acțiuni revoltătoare nu sunt condamnate de așa-numitul Occident colectiv. Nimeni nu  scos un cuvânt. Toată lumea se preface că nu se întâmplă nimic"- a spus președintele rus.

Potrivit lui, poți să ai orice atitudine față de Ianukovici, pe care mai că nu l-au ucis și, de asemenea, l-au debarcat de la putere printr-o lovitură de stat. Putin a spus că poți să ai orice puncte de vedere față de președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, dar practica organizării loviturilor de stat, planificarea asasinatelor politice, inclusiv împotriva primelor persoane din stat - asta deja depășește orice limită.

Артем Туров - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Societate
Deputat al Dumei de Stat despre declarațiile lui Sandu – Țineți cont de ce vor cetățenii
În special sunt îngrijorătoare afirmațiile celor care au pus la cale lovitura de stat și care au fost reținuți. Aceștia au recunoscut că s-a pus la cale blocada orașului Minsk, inclusiv infrastructura și mijloacele de comunicare, deconectarea capitalei Belarusului de la sursele de energie.  

"Asta înseamnă că, de fapt, se pregătea un atac cibernetic. Se pare că nu în zadar colegii occidentali au refuzat vehement numeroasele propuneri ale rușilor să fie restabilit dialogul internațional în domeniul informatic și cibernetic. Toți se fereau să discute acest subiect. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă tentativa de lovitură de stat din Belarus ar fi reușit? Câți oameni ar fi avut de suferit? Car ar fi fost soarta Belarusului? La asta nimeni nu se gândește. Nimeni nu s-a gândit care va fi soarta Ucrainei când a fost organizată lovitura de stat în acea țară", a declarat Putin.

Despre relațiile cu participanții la dialogul internațional

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 27.11.2020
Politică
Maia Sandu a explicat cum vede relația dintre Moldova și NATO
Rusia nu dorește să ardă punți, dar dacă cineva va percepe acest comportament drept dezinteres sau slăbăciune și însuși este dispus să ardă punțile, răspunsul Rusiei va fi asimetric, rapid și dur, a declarat Vladimir Putin, în cadrul mesajului său adresat Adunării Federale a Federației Ruse, miercuri.

"Dorin să avem relații bune cu toți participanții la dialogul internațional, dar noi vedem ce se întâmplă de fapt în viața reală - Rusia este agasată ba aici, ba acolo, fără nici un motiv", a declarat Putin.

El a spus că aceasta este intenția sinceră a Rusiei, chiar în raport cu acei care, în ultimul timp, nu au reușesc să aibă o relație nereușită cu Rusia.

Москва во время режима самоизоляции жителей - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2021
Societate
MAI rus: Imigranții ilegali din Moldova vor trebui să părăsească țara până pe 15 iunie
"Noi, cu adevărat, nu dorim să ardem punțile. Dar dacă cineva percepe bunele noastre intenții drept nepăsare sau slăbiciune și el însuși este să dea foc definitiv punților sau chiar să le arunce în aer, atunci el trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi asimetric, rapid și dur", a declarat Putin.

Liderul rus a spune că organizatorii "oricăror provocări, care amenință interesele de securitate ale Federației Ruse, vor regreta ceea ce au făcut așa cum nu au mai regretat demult".

"În același timp, nouă ne va ajunge răbdare, responsabilitate, profesionalism, încredere în sine și în dreptatea pe care o deținem și în luciditatea luării oricăror decizii. Dar sper că nimănui nu-i va trece prin minte să treacă în raport cu Rusia de așa numita "linie roșie", a declarat Putin.

Președintele Putin a spus că Rusia va fi cea care va determina, în fiecare caz aparte, pe unde trece acea linie roșie.  

Despre producerea vaccinului

Владимир Путин и Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2021
Politică
Zelenski i-a propus lui Putin să se întâlnească în Donbas
Putin a menționat că Federația Rusă dispune de trei vaccinuri sigure împotriva coronavirusului. El spus că cercetătorii ruși au atins un adevărat succes în elaborarea celor trei vaccinuri.

"Un progres real au obținut cercetătorii noștri. Acum Rusia dispune de trei vaccinuri de nădejde împotriva coronavirusului. Acestea și alte realizări din ultimii ani este expresia directă a creșterii potențialului științific și tehnic al țării noastre. Vreau să-i mulțumesc fiecărui care a contribuit la lupta împotriva infecției", a declarat Putin.  

În același timp, președintele a menționat că "deocamdată coronavirusul nu a fost învins".

Нашивка на форме сотрудника ФСБ РФ - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2021
Rusia
Consulul Ucrainei la Sankt Petersburg a fost reținut de FSB

"El continuă a fi o un pericol direct. Noi vedem cât de dramatică devine situația în multe țări în care numărul celor infectați este în creștere. Noi trebuie să ținem sub control toate hotarele, să împiedicăm propagarea virusului și la hotare, și în interiorul țării noastre", a menționat Putin.

"Mă adresez tuturor cetățenilor Rusiei. Nu trebuie să ne pierdem vigilența. Vă rog să aveți grijă de dumneavoastră și de cei apropiați, să respectați cu strictețe recomandările medicilor", a declarat Putin.

Potrivit lui, cel mai important acum e vaccinul.

"Rog Guvernul, Ministerul Sănătății, șefii regiunilor să se ocupe de aceste chestiuni. Posibilitatea de vaccinare trebuie oferită la tot pasul. Asta ne va permite ca în toamnă să avem imunitate colectivă. Mă adresez tuturor locuitorilor țării - să se vaccineze. Doar așa putem învinge pandemia", a mai declarat președintele Federației Ruse.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0