CHIȘINĂU, 27 nov - Sputnik. Președintele ales, Mai Sandu, a declarat că nu și-a propus să adere Republica Moldova de NATO. Despre aceasta a vorbit în cadrul unei emisiuni de la postul național de televiziune, Moldova 1.
Totodată, Maia Sandu a vorbit și despre regiunea transnistreană. Președintele ales a precizat că vor continua discuțiile în formatul 5+2, iar ea va depune toate eforturile să fie stopate schemele de corupție și contrabandă.
”Toate guvernările de până acum au avut aceeași poziție că acest grup operativ al forțelor ruse trebuie să se retragă și munițiile trebuie retrase, nu este o noutate, este poziția Republicii Moldova din totdeauna și eu voi continua această poziție pentru că este important să ne fie respectată integritatea teritorială și independența țării”, a mai spus Maia Sandu
Același lucru, Maia Sandu l-a declarat recent și într-un interviu acordat ziarului ucrainean “Evropeiskaia Pravda”. După aceasta, primul adjunct al președintelui Comitetului pentru Relațiile cu SCI al Dumei de Stat, Constantin Zatulin, a declarat că Maia Sandu, nici nu a reușit să intre în exercitarea funcției de președinte că deja s-a aruncat cu un șir de declarații care pot duce la complicarea relațiilor cu Federația Rusă.
În cadrul conferinței de miercuri, Mai Sandu a precizat că va opta pentru o politică externă echilibrată și își dorește relații bune atât cu Vestul, cât și cu Estul. Președintele ales a mai anunțat că, cel puțin deocamdată, nu se va întâlni cu șeful de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
Regiunea transnistreană, care are 60% dintre locuitori ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că Moldova se va alătura României pe valul naționalismului și aderării la România. În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul transnistrean pe cale armată, regiunea din stânga Nistrului a ieșit practic de sub controlul Chișinăului. Soldații ruși de menținere a păcii au fost aduși în zona de conflict la 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.
Turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 15 noiembrie, iar Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, a obținut 57,75% din voturi. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova