Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spun autoritățile din sănătate despre vaccinul chinez pe care statul vrea să-l cumpere

© Sputnik / Mihai CarausVaccinare
Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2021
Abonare
Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale vine cu precizări referitor la vaccinul CoronaVac despre care autoritățile din sănătate au anunțat că se pregătesc să-l procure din China.

Sputnik V - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2021
Societate
Confirmat: Rusia va livra 182.000 doze de vaccin ”Sputnik V” pentru Moldova
CHIȘINĂU, 12 apr - Sputnik. După ce Ministerul Sănătății a anunțat că țara noastră se pregătește să cumpere 400 de mii de doze de vaccina anti-COVID de la o compania farmaceutică din China, Agenția Medicamentului a decis să vină cu unele precizări referitor la acest ser.

Astfel, potrivit AMDM, vaccinul CoronaVac a fost produs de compania biofarmaceutică privată SINOVAC BIOTECH LIMITED. Serul este cel de-al doilea vaccin produs în China, care a fost autorizat pentru a fi administrat în China. Acesta a fost aprobat, în luna iulie 2020, pentru administrarea urgentă în grupurile cu risc înalt.

Potrivit Agenției, datele despre eficiența vaccinului de la Sinovac diferă. Ultimele testări din Brazilia, care au fost publicate în luna ianuarie 2021, au demonstrat o eficiență de 50,4%, iar în Indonezia și în Turcia – 65,3% și, respectiv, 91,5%.

Totodată vaccinul CoronaVac a fost deja aprobat în 20 de țări, iar acum se află în etapa finală de aprobare a Organizației Mondiale a Sănătății.

Veronica Atiș - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2021
Sondaj: Câți moldoveni doresc să se vaccineze și ce vaccin preferă

„Acesta este un vaccin inactivat, deci este atribuit unui tip tradițional de vaccinuri. Pentru producerea CoronaVac se utilizează particule virale întregi (în acest caz, ale virusului SARS-CoV-2), ucise prin tratament termic sau chimic. În componența vaccinului mai intră adjuvanți, substanțe suplimentare la care reacționează sistemul imunitar”, se arată în comunicatul Agenției Medicamentului.

Potrivit AMDM, și acest preparat se administrează în două etape. Intervalul dintre cele două doze este de două săptămâni. Vaccinul este administrat intramuscular. Specialiștii de la noi susțin că fiecare stat poate porni procedura de achiziția a acestui vaccin, precum și administrarea acestuia, pe motiv că dosarul a fost depus la OMS în cadrul procedurii pentru situații de urgență. 

Întâlnirea șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov cu mareșalul libian Khalifa - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2021
Rusia
Lavrov: Kievul poartă război împotriva propriului popor
„Experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care au în principal misiunea de a formula recomandări în materie de vaccinuri, au anunţat pe 07.04.2021 că vaccinul produs de compania chineză SINOVAC a demonstrat că este sigur şi eficient împotriva maladiei COVID-19, însă mai este necesară suplimentarea cu date privind administrarea vaccinului persoanelor vârstnice şi persoanelor suferind de alte maladii”, se mai arată în comunicat.

Amintim că vineri, 9 aprilie, a avut loc ședința Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, în cadrul căreia a fost examinată oferta producătorului de vaccin împotriva COVID-19, SINOVAC BIOTECH LIMITED din China, singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, producătorilor de vaccin. Astfel, membrii Comitetului  au decis contractarea directă a 400 mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0