Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ciocoi despre cazul Ceaus: Fostul judecător ar fi fost extrădat oricum în Ucraina

© Sputnik / Mihai CarausAureliu Ciocoi
Aureliu Ciocoi  - Sputnik Moldova, 1920, 10.04.2021
Abonare
Prim-ministrul interimar al țării a răspuns la mai multe întrebări cu privire la cazul răpirii fostului judecător ucrainean în capitala Moldovei.

CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. Premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat în cadrul unui discuții la Centrul de presă Sputnik Moldova că fostul judecător ucrainean Nicolae Ceaus care a fost răpit la Chișinău, așa ori altfel, ar fi fost extrădat în Ucraina în timpul apropiat.

Investigație comună

De asemenea, în opinia sa, nici Moldova, nici Ucraina nu erau interesate de desfășurarea unei operațiuni de răpire a judecătorului.

”Nu văd cum ar fi interesată Moldova în această situație. Ceaus urma să fie oricum extrădat Ucrainei, dacă nu în două săptămâni atunci în maximum două luni. Pentru că în două săptămâni urma să fie luată decizia de către instanța din Republica Moldova privind extrădarea  lui autorităților ucrainene.  Chiar să presupunem că el ar fi atacat decizia respectivă și se mai tergiversa un pic, dar oricum fostul judecător Ceaus ar fi fost extrădat”, a explicat Ciocoi.

El a precizat că a avut discuții la acest subiect cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba. Potrivit lui Ciocoi, omologul său ucrainean l-a asigurat că nici serviciile secrete, nici angajați ai instituțiilor de stat ale Ucrainei nu au fost implicați în acest incident.

Pavel Voicu - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Societate
Ministrul interimar de Interne oferă detalii despre răpirea judecătorului ucrainean

Ciocoi a menționat că s-a ajuns la înțelegerea de a forma grupuri de lucru mixte pentru investigarea raptului, pentru a afla unde se află în acest moment fostul judecător ucrainean Nicolae Ceaus.

Din componența grupurilor de lucru vor face parte reprezentanți ai ministerelor de profil, ai serviciilor speciale și altor instituții din ambele țări.

Ciocoi a subliniat că în discuția cu Culeba s-au asigurat reciproc de faptul că această situație nu trebuie să influențeze bunele relații bilaterale dintre țările noastre.

Despre posibila implicare a serviciilor ucrainene

Ciocoi a comentat de asemenea informațiile vehiculate în presă despre o posibilă implicare a Ucrainei în operațiunea specială de răpire a lui Ceaus.

”Atâta timp cât nu avem dovezi foarte clare, incontestabile de implicare a anumitor servicii din statul vecin în efectuarea acestui rapt în Moldova, nu avem motiv de a veni cu astfel de acuzații în raport cu Ucraina”, a menționat premierul interimar.

Răspunzând la întrebarea legată de faptul că Ceaus ar fi fost scos din Moldova cu o mașină a reprezentanței diplomatice a Ucrainei, Ciocoi a precizat că acest fapt nu este demonstrat deocamdată, iar ”acest lucru în ziua de astăzi se verifică foarte simplu, se fac analize genetice”.

Cum se va reflecta incidentul asupra relațiilor dintre Moldova și Ucraina

Ciocoi este de părere că dacă ar fi dovedită implicarea părții ucrainene în rapt, ”aceasta ar arunca o umbră în relațiile bilaterale”.

 Maia Sandu i-a petrecut pe soldații ce pleacă în Kosovo - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Răpirea judecătorului ucrainean toarnă apă la moara Maiei Sandu

”Cutuma internațională spune foarte clar că astfel de operațiuni, dacă se desfășoară de către serviciile secrete ale unui stat pe teritoriul altui stat, ele nu pot avea loc fără coordonarea prealabilă cu serviciile similare din statul unde urmează să se desfășoare operațiunea corespunzătoare. Respectiv, dacă serviciile noastre nu au fost informate și nu s-a coordonat acest lucru cu ele, deja este grav. Este un lucru care nu se admite în relațiile internaționale, mai ales în relațiile dintre două state care sunt prietene și vecine”, a explicat Ciocoi.

Dodon explică de ce nu a oferit azil politic judecătorului ucrainean răpit la Chișinău>>>

În concluzie, Ciocoi a menționat că anumite acțiuni pe linie bilaterală în raport cu Ucraina pot fi întreprinse doar în cazul unor dovezi incontestabile ale unei astfel de încălcări.

Cazul Ceaus

Amintim că judecătorul ucrainean a fost răpit pe 3 aprilie curent chiar în centrul Chișinăului. Dispariția acestuia a fost anunțată de avocatul moldovean Iulian Balan. El a făcut un apel către Președinția Republicii Moldova, Procuratura Generală, SIS și toate organele de forță.

СИБ SIS - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Politică
SIS a reacționat la răpirea judecătorului ucrainean: Ce declară instituția

Judecătorul Nicolae Ceaus se află pe teritoriul țării noastre după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, acesta fiind în proces cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic.

Președintele Maia Sandu a venit cu o reacție, menționând că este inadmisibil ca în țară să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne Pavel Voicu a declarat anterior că structurile subordonate MAI au lucrat non-stop după răpirea judecătorului Nicolae Ceaus pentru a stabili toate circumstanțele infracțiunii, menționând că o persoană a fost reținută. Oficialul a precizat că răpirea a fost comisă de cetățeni străini.

Parlamentul a decis pe 9 aprilie constituirea Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0