Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministrul interimar de Interne oferă detalii despre răpirea judecătorului ucrainean

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPavel Voicu
Pavel Voicu - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Abonare
Ministrul interimar al Afacerilor Interne Pavel Voicu a organizat luni un briefing de presă în care a oferit informații despre răpirea pe 3 aprilie a judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus.

CHIȘINĂU, 5 apr - Sputnik. Pavel Voicu a declarat că structurile subordonate MAI au lucrat non-stop după răpirea judecătorului Nicolae Ceaus pentru a stabili toate circumstanțele infracțiunii.

Майя Санду  в ходе онлайн- встречи с главой ВОЗ - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2021
Politică
Maia Sandu, revoltată - cere acțiuni imediate de la Interne
În acest moment există și o persoană reținută. 

„Timp de peste 50 de ore, angajații MAI au activat pentru a acumula informații, pentru a stabili cercul de persoane care au comis această infracțiune. Am avansat în obținerea unor probe. Este prematur să venim cu acuzații, însă la această etapă avem o persoană reținută. Avem depistate mijloacele de transport care au fost implicate în comiterea infracțiunii”, a declarat ministrul interimar de Interne Pavel Voicu.

Oficialul a precizat că răpirea a fost comisă de cetățeni străini. 

„Sunt suficiente probe că această crimă a fost comisă de cetățeni străini care au traversat frontiera cu Ucraina. (...) Noi avem deja probe video și foto că acești cetățeni au părăsit deja țara, traversând frontiera cu Ucraina. Sperăm că serviciile speciale din Ucraina o să ofere informații suplimentare necesare organelor de urmărire penală pentru a putea documenta acțiunile ilegale. (...) Avem probe, înscrisuri în limba ucraineană, însă aceasta nu înseamnă că sunt neapărat cetățeni din Ucraina”, a spus Voicu.

Ministrul interimar a precizat că în privința judecătorului ucrainean răpit a fost pornită în 2016 o urmărire penală în Ucraina, pentru luare de mită în proporții deosebit de mari, iar în 2017 Nicolae Ceaus a traversat ilegal frontiera Republicii Moldova și a solicitat Președinției azil politic.

Полиция получила 52 машины - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Societate
Strigător la cer - Judecător ucrainean răpit în Chișinău - Video

„Instituția prezidențială i-a refuzat în oferirea azilului politic și această decizie a fost contestată în instanțele de drept. La moment se examinează refuzul acordării azilului politic la Curtea Supremă de justiție și urma în timpul apropiat să se ia o decizie. Cetățeanul ucrainean, deși a fost anunțat în căutare pentru infracțiune gravă nu poate fi transmis organelor de drept din Ucraina, atâta timp cât are statut de solicitant al azilului politic. Însă persoana are dreptul să se deplaseze liber pe teritoriul Republicii Moldova, cât și să părăsească Republica Moldova”, a precizat Pavel Voicu. 

Ministrul interimar a precizat că din 2019 autoritățile de la Chișinău au primit mai multe solicitări din partea serviciilor speciale din Ucraina ca judecătorul ucrainean să fie deferit justiției. 

Poliția Republicii Moldova a anunțat anterior că un bărbat de 54 de ani a fost răpit de trei persoane din curtea unui bloc de locuit din sectorul Centru al Capitalei. Acesta s-a dovedit a fi un judecător ucrainean, care anterior a cerut azil politic în Republica Moldova.   

Mai devreme, și avocatul moldovean Iulian Balan a anunțat despre răpirea magistratului din țara vecină.

Justiție, ședință de judecată - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2017
Republica Moldova
Judecătorul ucrainean Ceaus a solicitat azil politic în Republica Moldova

"Din centrul Chișinăului a fost răpit clientul meu, judecătorul ucrainean, Ceaus Nicolae, a cărui cerere de azil politic se examinează de către instanțele judecătorești ale Republicii Moldova. A fost răpit de un grup înarmat de persoane și dus într-o direcție necunoscută", a afirmat avocatul Iulian Balan.

Luni, președintele Maia Sandu a venit cu o reacție după răpirea, pe 3 aprilie, a judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus. Sandu i-a cerut Ministerului de Interne să acționeze imediat.

”Este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Ea a specificat că judecătorul ucrainean Ceaus se află pe teritoriul țării noastre după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, acesta fiind în proces cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic. El a fost anunțat dispărut sâmbătă, 3 aprilie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0