Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avocat: Statul trebuie să le ofere computere gratis elevilor pentru învățământul online

© Pixabay / SchoolPRProA child using a tablet
A child using a tablet - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2021
Abonare
Avocatul Iulian Rusanovschi afirmă că părinții au dreptul să dea în judecată statul ca acesta să le asigure copiilor lor computere în vederea desfășurării procesului de instruire online.

Un adevăr trist, devenit evidență, deși autoritățile nu-l recunosc deocamdată în mod oficial: odată cu trecerea la distanță a procesului educațional sau, cum se mai spune, online, învățământul în Republica Moldova nu mai este gratuit și asigurat de stat.

Родители кишиневских школьников вышли на акцию протеста - Sputnik Moldova, 1920, 05.03.2021
Protestul părinților, ipocrizia șefilor din Educație și tăcerea Maiei Sandu
Un barou de avocați din Republica Moldova, care apără drepturile elevilor la educație și pe cele ale părinților, care vor ca odraslele lor să facă cu adevărat carte, a adresat o interpelare Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în car a solicitat informații cu privire la numărul elevilor din Republica Moldova și la gradul de asigurare a lor, dar și cadrelor didactice cu tehnică de calcul în vederea desfășurării lor procesului de instruire la distanță.

La care Ministerul Educației a dat următorul răspuns.

În anul 2020, în scopul asigurării cu tehnică de calcul necesară pentru desfășurarea procesului educațional la distanță, au fost alocate 20 de milioane de lei din bugetul de stat și 3,5 milioane de dolari din cadrul Proiectului Învățământului din Moldova, finanțat de Banca Mondială, pentru achiziționarea a 13 000 de laptopuri pentru elevii și cadrele didactice din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal. Până în data de 5 aprilie 2021, au fost achiziționate și transmise organelor locale de specialitate doar 3 000 de laptopuri, celelalte 10 000 urmând să fie transmise de acum încolo.

Ministerul Educației mai precizează că, din bugetele administrației publice locale și cele ale instituțiilor de învățământ au fost achiziționate 6 000 mii de unități de tehnică de calcul. Iar, din donațiile partenerilor educaționali, instituțiilor de învățământ le-au fost transmise peste 1 000 de unități de tehnică de calcul.

Une école - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2021
Societate
În Moldova se închid școlile auxiliare. Copii cu dizabilități rămân în grija părinților
Făcând un bilanț constatăm că, pe perioada pandemiei, pentru elevii și cadrele didactice din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, le-au fost transmise 10 mii de unități de tehnică de calcul (3 000 + 6 000 + 1 000).

Potrivit Ministerului Educației, toată această tehnică de calcul achiziționată din bani bugetari este destinată elevilor și cadrelor didactice, dar este transmisă în gestiunea instituțiilor de învățământ și se află la evidența acestora. Și este transmisă cu titlu gratuit elevilor și cadrelor didactice care au probleme de ordin tehnic în participarea la procesul de educației online, în special copiilor din familiile sărace.

10 mii de laptopuri pentru 334 de mii de elevi

Școală - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Educație
Cum să-ți înscrii copilul în clasa întâi: Câte cereri s-au depus în Capitală
Dar în Republica Moldova sunt 334 375 de elevi (potrivit datelor oficiale ale Biroului Național de Statistică pentru anul de studii 2020-2021).

Deci, avem 334 375 de elevi, dar au fost transmise doar 10 mii de unități de tehnică de calcul pentru desfășurarea procesului de instruire la distanță, dintre care doar 3 mii cu bani din bugetul de stat. Și atenție, nu toate aceste laptopuri au ajuns la elevi, dar fiind că ele sunt destinate și cadrelor didactice, că nu o să-și aducă învățătorul sau profesorul computerul de acasă la școală ca să facă lecții online, deși nu putem exclude și astfel de cazuri.

Avocatul Iulian Rusanovschi, care a semnat interpelarea adresată Ministerului Educației, afirmă că acest fapt probează că în Republica Moldova statul nu mai garantează procesul educațional, în condițiile în care acesta se desfășoară online, dat fiind că nu le poate oferit elevilor calculatoare, respectiv aceștia nu au acces la educație.

Școală - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Educație
Va fi prelungită vacanța de Paști a elevilor? Ce spune Ministerul Educației
"Deși Constituia și Codul Educației, dar și Hotărârea Curții Constituționale nr. 17/2017, garantează gratuitatea Învățământului primar/gimnazial și liceal, statul este incapabil sa asigure realizarea acestor drepturi fundamentale. În ciuda acestui fapt, Guvernul și Primăriile (prin comisiile extraordinare sănătate publica) și-au permis sa introducă obligativitatea învățământului on-line fără a oferi o alternativa solida elevilor și părinților în privința accesului gratuit la studii și fără a oferi acestora gratuit dispozitive electronice conectate la internet", a scris Iulian Rusanovschi pe pagina sa de Facebook.

Avocatul spune că părinții au dreptul să le ceară autorităților, inclusiv pe cale judiciară, să le asigure copiii cu computere sau alte mijloace tehnice conectate la internet.

"Fiecare părinte este in drept sa acționeze in judecată Ministerul Educației și Guvernul pentru încălcarea acestor drepturi, dar și pentru a-o obliga sa va asigure gratuit dispozitive electronice conectate la internet", a afirmat el.

Avocatul Iulian Rusanovschi mai afirmă că învățământul online a provocat un dezastru.

"Situația în teren este dezastruoasă. Zeci de mii de copii nu au acces la educația on-line, iar o mare parte dintre aceștia își pierd vederea în fata telefoanelor mobile, în încercarea disperata de a studia online. Statul fură viitorul acestei generații și este obligat sa înceteze de urgentă acest experiment antiuman", a conchis Rusanovschi.

Aproape 17 la sută din școli activează online

Vom menționa că potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în data de 26 martie, în urma deciziei comisiilor teritoriale în sănătate publică și organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ), 196 (15,81%) de instituții de învățământ general activau exclusiv online, între care 155 de instituții sunt din municipiul Chișinău, cinci din raionul Călărași, 32 de instituții din raionul Căușeni și câte o instituție din raionul Drochia, Nisporeni, Ocnița și Rezina.

La acestea se mai adaugă alte nouă instituții (0,73%) din țară și 45 de clase (0,28%) care au fost plasate în carantină și, respectiv, desfășoară studiile la distanță din cauza creșterii cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0