Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova se închid școlile auxiliare. Copii cu dizabilități rămân în grija părinților

© Pixabay / takenUne école
Une école - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2021
Abonare
Singura instituție de învățământ pentru copii cu necesități speciale din regiunea găgăuză se închide. În ultimii șapte ani nici un copil nu a mai fost înregistrat chiar dacă părinții au scris un număr mare de cereri pentru înscrierea copiilor în această școală.

COMRAT, 6 apr – Sputnik, Maxim Topal. Logica potrivit căreia cererea generează ofertă, în cazul reformei învățământului pentru copii cu nevoi speciale, nu mai funcționează. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării aplică politici integraționiste care presupun lichidarea școlilor internat și integrarea copiilor cu nevoi speciale în instituțiile obișnuite de învățământ.

În urma aplicării acestor reforme, nouă cadre didactice au fost concediate, afirmă Parascovia Tulba, directorul școlii internat din Congaz, singura școală ajutătoare din regiune, care și-a sistat deja activitatea. În școală au mai rămas doar trei persoane – managerul, contabilul și directorul, ei pregătesc lichidarea totală a instituției. Cadrele didactice și-au găsit alte locuri de muncă dar, dacă școala își va relua activitatea, sunt gata să revină. Copii care altă dată frecventau această instituție specială au fost înregistrați în școli cu regim obișnuit.

“Școala noastră a funcționat timp de 50 de ani, am reușit să educăm câteva sute de copii aveau nevoie de educație specială. Copii care au învățat la noi știu să citească, să scrie și își pot purta singuri de grijă. În ultimii șapte ani, nu am mai avut noi generații de copii care să fie încadrați în școala noastră, chiar dacă au fost foarte multe cereri din partea părinților. Este clar că toții copii cu nevoi speciale care frecventează instituții educaționale obișnuite trec prin mai multe dificultăți de adaptare, greutăți care, de cele mai multe ori nu le fac față”, a specificat Parascovia Tulba.

școală - Sputnik Moldova, 1920, 28.11.2019
Educație
Câte școli din Moldolva vor fi închise în anii următori: Răspunsul ministrului Educației
Părinții copiilor cu nevoi speciale sunt cei mai indignați de situația creată, ei știu că în școlile obișnuite, copiii lor nu vor avea parte de o atenție deosebită. “Copilul nostru nu frecventează lecțiile, un psiholog și un logoped se ocupă de el de două ori pe săptămână, timp de 15 minute. Frecventează doar orele de educație fizică și de desen. Copilul nu are nici un fel de regim de învățare, într-o zi se duce la școală la orele 11, iar în altă zi la orele 13. Este strigător la cer că autoritățile au decis să închidă școala ajutătoare fără a deschide altceva în loc”, a declarat mama copilului Tudor Tulba.

Mama a concluzionat că, lichidarea școlii-internat “încalcă drepturile copiilor cu necesități speciale la educație dar și dreptul părinților la muncă”.

“Sunt pusă în situația de a mă afla mereu lângă el – chiar și în timpul aflării lui la ore – acest lucru face imposibilă găsirea unui loc de muncă pentru mine. Ajutorul material pe care îl primesc din partea autorităților este mic – doar de 800 de lei”, a specificat aceasta.

Copilul de zece ani al Valentinei Gorievschi se confruntă cu aceleași probleme, el nu este înscris la școală – frecventează Centrul pentru Copii „Raza Soarelui” unde pedagogii îi acordă atenție timp doar de două ore. „Copilul meu nu poate frecventa cursurile unei școli obișnuite – nu vorbește și nu înțelege ceea ce i se spune. Pentru ce ar trebui să se ducă la școală dacă aceasta nu îi oferă condițiile necesare lui? În școala ajutătoare erau condiții prielnice pentru dezvoltarea lui, erau cadre didactice speciale care aveau cunoștințele necesare pentru educarea acestor copii”, a declarat ea.

De ce unica școală-internat pentru copii cu necesități speciale din regiunea găgăuză își închide ușile? 

Șeful Direcției Educație a regiunii găgăuze, Natalia Cristevoi, a declarat că responsabili ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării au refuzat să mai finanțeze instituția și au luat decizia de transferare a acesteia la balanța autorităților regiunii autonome găgăuze. În același timp oficialul a specificat că, în contextul noilor realități pandemice, “autoritățile de la Comrat nu au posibilități financiare pentru susținerea acestei instituții speciale de învățământ”.

“Problema constă în faptul că autoritățile centrale încă nu au emis o hotărâre de transmitere a clădirii și proprietăților instituției către autoritățile regiunii. Atât timp cât Guvernul este unul în exercițiu ei nu pot lua asemenea decizii”, a declarat Natalia Cristevoi.

Asociația Obștească „Forța Susținerii” din orașul Leova  - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2020
Societate
Ce înseamnă să ai un copil cu dizabilități – Povestea unei mame

În același timp, oficialul a declarat că noile realități pandemice fac imposibilă susținerea financiară a instituției de către autoritățile găgăuze. “Deputații Adunării Populare a UTA Găgăuzia nu au adoptat bugetul autonomiei pentru anul 2021 – regiunea activează în baza bugetului adoptat anul precedent. În buget nu erau prevăzute mijloace financiare pentru susținerea instituției speciale de învățământ. Dacă executivul de la Chișinău va adopta hotărârea de transmitere la balanța autonomiei iar deputații găgăuzi vor acorda resurse financiare, sperăm că instituția își va relua activitatea la data de 1 septembrie”, a specificat responsabilul.

În regiunea autonomă sunt înregistrați aproximativ 600 de copii cu necesități speciale iar numărul loc crește în fiecare an, peste 200 din aceștia suferă de dificultăți de dezvoltare complexe. Închiderea unicii instituții de învățământ pentru copii cu nevoi speciale va face să crească numărul copiilor moldoveni care nu au frecventat permanent o școală ori au frecventat-o cu intermitențe.

Politicile de închidere a școlilor internat și integrarea copiilor cu nevoi speciale în sistemul obișnuit de învățământ au început în anul 2010. Inițial s-a discutat transformarea școlilor internat în instituții pedagogice cu regim normal dar nu au existat suficiente resurse financiare pentru ducerea la îndeplinire a acestor planuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0