"Toate din cauza Donbasului": ce a organizat armata americană în Europa

© Sputnik / Andrei Stenin / Accesați arhiva multimediaDonbas militia in Eastern Ukraine
Donbas militia in Eastern Ukraine - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2021
Abonare
Pe fundalul agravării conflictului din Donbas și al declarațiilor belicoase ale politicienilor ucraineni, Statele Unite au transferat bazele militare din Europa de la nivelul "criză posibilă" la "criză potențial inevitabilă".

MOSCOVA, 6 apr – Sputnik, Nikolai Protopopov. Publicația americană New York Times informează că Pentagonul a hotărât să facă acest lucru din cauza escaladării ostilităților în sud-estul Ucrainei, precum și a "creșterii activității militare a Moscovei în regiune". Sputnik a analizat situația.

Kievul și "păpușarii"

Conflictul militaro-politic care mocnește în sud-estul Ucrainei este pe cale de a izbucni cu o nouă forță. Din nou aruncă lemne în el Kievul, care ignoră cu încăpățânare acordurile de la Minsk. În ultimele câteva săptămâni, reprezentanții Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk informează, în mod regulat, despre zeci de încălcări ale armistițiului – Forțele armate ale Ucrainei execută tot mai multe lovituri de artilerie și din mortier. Există victime în rândul civililor.

Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, crede că evitarea războiului este aproape imposibilă.

Денежные купюры США - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2021
Rusia
Rusia – plan de luptă financiară în cazul unui atac al Occidentului asupra economiei
"Judecând după acțiunile Kievului, o astfel de șansă este extrem de mică", a spus el în emisie directă la canalul de televiziune "Russia 24". "Republica Populară Donețk, precum și Republica Populară Lugansk, a făcut și continuă să facă tot posibilul pentru ca conflictul să fie rezolvat pe cale politică. Din păcate, Kievul urmărește o cale complet diferită... Minciuni, manipulare – asta e tot ce vedem acum din partea Ucrainei. În astfel de condiții, șansele de reglementare politică sunt extrem de mici, dacă nu chiar nule".

Vântul provocator de la Kiev bate nu numai spre sud-est, ci și spre vest. Zilele trecute, reprezentantul oficial al Pentagonului, John Kirby, a remarcat că Washingtonul știe despre "pregătirile militare ale Rusiei în apropierea granițelor cu Ucraina".

Kremlinul subliniază: armata rusă nu a participat și nu participă la ostilitățile din Ucraina. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitrii Peskov, conflictul din Donbas este un conflict exclusiv intern. Și nimeni din lume nu dorește "declanșarea unui război civil ca urmare a acțiunilor provocatoare ale Forțelor Armate ale Ucrainei".

Expertul militar al clubului analitic "Valdai" Artiom Kureev este sigur: președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii, nu este capabil să ia decizii independente și se supune exclusiv Statelor Unite.

Mateusz Morawiecki, Viktor Orban și Matteo Salvini  - Sputnik Moldova, 1920, 03.04.2021
Politică
A luat naștere cea mai puternică alianță conservatoare din UE
"Dacă vor comanda să atace Crimeea sau Donbasul, Kievul va face acest lucru fără să se gândească la daunele pentru Ucraina", a spus Kureev în conversația cu RIA Novosti. "Mai ales că și Zelenskii, și Biden au nevoie acum de un succes militar major. Donbasul este un loc perfect pentru asta. Întreaga problemă constă în posibilitatea trupelor republicilor nerecunoscute de a respinge atacul și disponibilitatea Moscovei de a le sprijini. Cu toate acestea, Washingtonul, în orice caz, se află într-o poziție favorabilă. Ofensiva respinsă a Forțelor Armate ale Ucrainei va permite din nou demonizarea Rusiei și obținerea de noi sancțiuni, inclusiv sancțiuni legate de "Nord Stream – 2".

"Se vor descurca singuri"

Ucraina și Statele Unite continuă să toarte gaz pe foc, prezentând dislocațiile complet legitime ale trupelor rusești pe propriul teritoriu drept o pregătire pentru ostilități și o invazie a țării vecine. Astfel, ei încearcă să justifice sprijinul militar sporit al Washingtonului pentru Kiev și chiar o posibilă debarcare a trupelor americane în Ucraina.

Ситуация на линии соприкосновения в Донецкой области - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Rusia încearcă să afle dacă Occidentul este gata să dea din nou foc Donbasului
Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, într-o conversație cu colegul ucrainean Andrei Taran, a condamnat "escaladarea provocărilor rusești". Pentagonul și-a confirmat disponibilitatea de a asista autorităților de la Kiev în chestiunea "unei protecții mai eficiente împotriva agresiunii rusești". Washingtonul a reamintit că, din 2015, a alocat Ucrainei mai mult de două miliarde de dolari pentru achiziționarea de arme și pregătirea specialiștilor militari. Americanii promit să sprijine Kievul și mai departe, iar "în caz de escaladare a agresiunii rusești, Statele Unite nu vor lăsa Ucraina de una singură".

"Statele Unite au declarat, într-adevăr, că vor sprijini Kievul în conflictul cu Rusia", comentează Artiom Kureev. "Dar promisiunea este un pic neclară. Da, Ucrainei îi vor ajuta la consolidarea armatei, îi vor transmite tehnică de luptă. Dar dacă conflictul din Donbas va reîncepe, vor fi acolo agenți speciali militari, trupe militare? Un astfel de scenariu reprezintă aproape al Treilea Război Mondial".

Вывоз ракеты-носителя Союз-ФГ с пилотируемым кораблем Союз-МС-04 на стартовую площадку - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2021
Rusia
Ministerul Apărării: Cum Rusia va învinge SUA în "războiul mental"
Expertul nu crede că Pentagonul se va decide la așa ceva. Washingtonul crede că Forțele Armate ale Ucrainei, în ultimii șapte ani, s-au consolidat destul.

"Este o altă întrebare faptul că vina pentru escaladarea conflictului va fi cu siguranță pusă pe Rusia, ceea ce va provoca un nou val de sancțiuni dure", crede el. "Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor cerceta cine a tras primul, acolo este deja totul decis. Întrebarea constă doar în ceea ce poate dobândi armata ucraineană și cum va răspunde Moscova. Iar creșterea nivelului de pregătire al trupelor NATO în Europa este un semnal pentru Kiev și un fel de presiune asupra Moscovei".

Acum, pe Internet, publică adesea clipuri video cu debarcarea tehnicii militare rusești, filmate inclusiv în Crimeea și în regiunea Rostov. Cu toate acestea, toate aceste "transferuri" sunt legate exclusiv de activitățile zilnice ale Forțelor Armate și de manevrele de rutină.

Трибуна в зале для пресс-конференций штаб-квартиры НАТО. - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2021
"Vom răspunde împreună". Cine constituie o amenințare la adresa NATO, în afară de Rusia
De exemplu, pe 2 aprilie, Flota Mării Negre a început o inspecție de control a forțelor dislocate în Crimeea și în ținutul Krasnodar. Ca parte a instruirii tactice, grupurile de nave ale armatei, aviația și apărarea antiaeriană exersează sarcinile ofensive și defensive.

În mod evident, manevrele de o asemenea amploare necesită dislocări constante de trupe, inclusiv pe drumurile publice. SUA și Ucraina numesc videoclipurile cu coloanele militare, filmate cu ajutorul telefoanelor mobile,  "dovezi suplimentare" ale creșterii activității militare a Rusiei.

Bârna din ochi

În același timp, și Washingtonul, și Kievul, în mod tradițional, nu spun nimic despre propriile lor acțiuni. Așa, fără niciun comentariu rămân informațiile privind activarea unui pod aerian din Europa în Ucraina. Timp de câteva zile la rând, aeronavele de transport militar au livrat acolo unele mărfuri de la bazele militare.

Госсекретарь США Энтони Блинкен во время выступления в штаб-квартире НАТО в Брюсселе, Бельгия - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2021
Situație revoluționară pentru Occident: SUA nu pot, Europa nu vrea
Chiar și dacă este vorba despre pregătirea pentru noi exerciții comune, adversarul probabil în ele este indicat în mod clar: Rusia. NATO se pregătește pentru cele mai mari manevre din ultimii 25 de ani Defender Europe 2021. Sunt implicați mai mult de 20 de mii de militari americani și 17 mii – din alte țări. Este planificată exersarea operațiunilor ofensive și defensive în Europa de Est, statele Baltice, în Balcani, în apele Mării Baltice și a celei Negre.

Și Ucraina va fi implicată în exerciții – ca țară care a primit recent statutul de "partener cu oportunități extinse în relația cu NATO". Orientarea antirusească a exercițiilor Defender Europe a fost confirmată și de Kiev. Reprezentantul Ucrainei în grupul de contact trilateral privind Donbasul, Alexei Arestovici, a declarat că exercițiile Alianței sunt necesare "pentru a exersa războiul cu Rusia".

Potrivit doctorului în științe militare Konstantin Sivkov, manevrele NATO în Europa nu sunt nimic altceva decât un pretext pentru a transfera forțe suplimentare, iar nivelul "criză potențial inevitabilă" confirmă numai acest lucru.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2021
“Pedepsirea Rusiei”. Ce a spus Lavrov despre relațiile cu UE
"Statele Unite și NATO creează o grupare pentru a contracara Rusia în cazul unui conflict armat la scară largă în sud-estul Ucrainei", crede el. "Sub masca exercițiilor, ei își cresc forțele, dislocă în Europa trupe din SUA. În Donbas, acum, se află aproximativ 600 de mii de cetățeni ai Rusiei și, conform Constituției, noi va trebui să îi protejăm. În această situație, este rezonabil să ne așteptăm că NATO va interveni în conflict", a spus Konstantin Sivkov.

Toți experții intervievați de RIA Novosti sunt de acord că riscul unui război la scară largă cu participarea Rusiei și a țărilor din Alianța Atlanticului de Nord din cauza Ucrainei este mic. Chiar și cele mai fierbinți capuri din NATO înțeleg perfect: o aventură similară se va încheia prost pentru toată lumea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0