Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Poliția avertizează: Vor fi pedepsiți cei care sfidează noile restricții anti-COVID

© Sputnik / Mihai CarausПолиция
Полиция - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Poliția informează că va monitoriza respectarea noilor restricții instituite pentru intervalul 19 martie – 18 aprilie și va „interveni cu fermitate în toate situațiile în care legea este încălcată”.

CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. Polițiștii, „pe lângă activitatea de bază pe care o au, vor activa la capacitate maximă,  inclusiv în zilele de week-end și  vor monitoriza respectarea restricțiilor” anti-COVID impuse prin hotărârea din 19 martie a Comisiei naționale extraordinare în sănătate publică (CNESP), a informat Poliția, printr-un comunicat de presă. 

Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Politică
COVID: Stare de urgență în sănătate până pe 18 aprilie: Lista completă a restricțiilor

În comun cu „alte autorități responsabile”, polițiștii „vor interveni cu fermitate în toate situațiile în care legea este încălcată”, avertizează Poliția.

Polițiștii vor patrula  în adiacentul piețelor comerciale, în locurile de acces public, zone de agrement, stații și autogări și vor interveni solicitându-le cetățenilor să respecte măsurile de protecție, iar  șoferilor de transport public să limiteze numărul de călători, se arată în comunicat.

Poliția adaugă că va supraveghea și activitatea agenților economici și va  interveni cu aplicarea amenzilor, în caz de nerespectare  a măsurilor de restricție.

Poliția îi îndeamnă pe cetățeni „să nu se expună la riscuri, să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, pentru limitarea riscului de a se infecta”. 

Pașaport UE de vaccinare împotriva COVID - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Expert: Cine-i dictează Moldovei ce restricții anti-COVID să adopte

CNESP a declarat stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru perioada 19 martie - 18 aprilie 2021, inclusiv (Hotărârea nr. 51 din 19 martie 2021).

Din 20 martie, vor avea un program redus de activitate centrele comerciale, piețele de orice tip, magazinele nealimentare, restaurantele. Totodată, funcționarii publici vor activa după un regim special de muncă.

Din 20 martie, centrele comerciale și unitățile de comerț nealimentar vor funcționa până la ora 18:00.

Piețele de toate tipurile vor activa de la ora 7:00 până la ora 15:00. CNESP a decis că modificarea de program va permite degajarea fluxului de persoane în orele de seară, inclusiv în transportul public, în Chișinău și în toată țara.

Restaurantele și localurile de alimentație publică vor fi deschise pentru vizitatori până la ora 20:00, după care vor avea dreptul doar să livreze produse la domiciliu. 

Супермаркет - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Societate
De sâmbătă magazinele nealimentare vor activa până la ora 18:00, iar piețele - 15:00

CNESP a interzis desfășurarea în unitățile de alimentație publică, până pe 18 aprilie 2021, a nunților, cumetriilor, aniversărilor și altor evenimente.

Totodată, a fost interzisă organizarea cu prezența fizică a persoanelor a adunărilor științifice, olimpiadelor și competițiilor sportive.

Nu este permisă nici organizarea în spațiile deschise și închise a festivalurilor,  expozițiilor, târgurilor agricole specializate și evenimentelor comerciale.

Funcționarii publici vor activa în continuare după un regim special de muncă: la birou se va prezenta „doar personalul strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției”. Ceilalți angajați vor lucra la distanță. 

Mihai Magdei - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2021
Epidemiolog, despre vaccinarea obligatorie anti-COVID

CNESP le recomandă și instituțiilor private să-și organizeze activitatea în conformitate cu acest principiu.

Din 23 martie, persoanele de peste hotare care vor intra în Republica Moldova vor fi obligate să prezinte testul negativ la COVID-19, efectuat cu nu mai mult de 72 de ore în urmă.

Cetățenii moldoveni care la intrarea în țară nu vor avea efectuat testul, vor fi obligați să completeze fișele epidemiologice, cu indicarea datelor de contact și adresei, astfel încât serviciile de control să poată verifica respectarea regimului de autoizolare pentru 14 zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0