CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. Efectele directe ale pandemiei COVID-19 asupra economiei Republicii Moldova nu sunt foarte accentuate, dar se poate vorbi despre efectele negative ale administrării crizei pandemice.
Această idee a exprimat-o expertul economic Roman Chircă, invitat vineri, 19 martie, la Centrul de presă Sputnik Moldova, pentru a comenta inclusiv posibilul impact al unui eventual lockdown (carantină totală) asupra economiei.
Care ar fi efectele directe ale pandemiei asupra economiei? Îmbolnăvirea de COVID a celor peste 200 de mii de persoane, conform rapoartelor oficiale, și decesul a peste 4000 de persoane provocat de coronavirus, a spus expertul economic.
Roman Chircă a subliniat că acestea sunt consecințele directe asupra economiei. În rest, el preferă să opereze cu termenul de „criză de administrare, criză guvernamentală, care este rezultatul anumitor protocoale de reacție guvernamentală la criza pandemică – una și aceeași practică în toată lumea”.
Referitor la consecințele unui lockdown, care în traducere din engleză ar însemna „închidere totală”, Roman Chircă a spus că experții independenți din toată lumea „au demonstrat că o carantină totală practic nu are efect în sensul reducerii cazurilor” de contaminare și aduc multiple probe în acest sens.
Expertul economic a menționat faptul că modul în care reacționează autoritățile de la Chișinău pentru gestionarea crizei pandemice, tipul de restricții impuse, felul în care sunt internați și tratați oamenii contaminați nu sunt decise în țară, dar sunt aplicate în urma unor directive venite dintr-un „centru mondial”.
Mai exact, Republica Moldova, la fel ca celelalte țări ale lumii, se conformează deciziilor luate de organizațiile mondiale din care face parte.
„Protocoalele care se aplică nu sunt elaborate în Republica Moldova – ele se aplică în toată lumea și ești dator să respecți aceste protocoale, fără a le discuta. Unele state le modifică puțin, dar în esență sunt aceleași”, a constatat Roman Chircă.
Expertul economic a menționat că, în lunile mai și iunie 2020, când am avut patrule de militari și polițiști pe străzi, care monitorizau respectarea restricțiilor introduse și normelor antiepidemice, erau de asemenea aplicate „indicații venite pe canale internaționale”.
Și în ceea ce privește procedurile medicale, inclusiv intubarea, „toate protocoalele vin dintr-un centru, care este condus de Organizația Mondială a Sănătății (OMS)”, a adăugat Roman Chircă.
Și recomandarea unui nou lockdown „a venit pe canale internaționale”, de la experți, ong-uri, organizații internaționale, a menționat invitatul.
În opinia lui, se aplică unele și aceleași protocoale în toată lumea pentru că „s-a pledat pentru o solidaritate mondială”, iar unele proceduri au avut efect pe termen scurt.
Cu cât a scăzut PIB-ul Moldovei în anul pandemic 2020
Menționăm că Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova estimat pentru trimestrul IV al anului 2020 a însumat 56,3 miliarde lei, în prețuri curente de piață. Comparativ cu trimestrul IV din 2019, PIB a scăzut, în termeni reali, cu 3,3% pe seria brută și cu 4,4% pe seria ajustată sezonier.
În anul 2020, PIB a scăzut față de anul 2019 cu 7% pe seria brută, conform Biroului Național de Statistică.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova