Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Europa se răzbună pe AstraZeneca

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaШприц на фоне логотипа AstraZeneca
Шприц на фоне логотипа AstraZeneca - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deja peste douăzeci de țări, în principal europene, au suspendat utilizarea vaccinului dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca în cooperare cu Universitatea din Oxford. Ieri, lista a fost completată de Suedia, "patria" preparatului.

Motivul oficial – cazuri înregistrate de tromboză la cei vaccinați.

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în esență, a luat partea companiei, declarând că "nu există dovezi că incidentele au fost provocate de vaccin" și a solicitat continuarea campaniei de vaccinare "pentru a salva vieți și a limita formele grave de boală". Cu toate acestea, OMS a promis că va studia rapoartele și va face public rezultatele.

Шприцы на фоне логотипа AstraZeneca. - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2021
UE ar putea acționa în judecată AstraZeneca
Din păcate, este inutil să privim situația cu AstraZeneca din punct de vedere al medicinei și al cercetării științifice corecte. Industria farmaceutică globală s-a transformat de mult într-un Klondike extrem de corupt și care corupe tot din jurul său, fiind strâns legat de structurile politice cheie ale planetei și de agenda actuală. Iar pandemia a agravat doar acest proces.

Respectiv, se poate doar presupune în ce măsură poziția OMS este legată de nivelul real al siguranței vaccinului AstraZeneca și în ce măsură se datorează oportunității politice. Cu toate acestea, acest lucru privește UE în aceeași măsură. Cazurile de efecte adverse grave și chiar decese ale persoanelor vaccinate au fost raportate în mod regulat încă de la începutul vaccinării, dar un pas atât de radical, precum suspendarea administrării vaccinului, a fost luat de Germania, Franța și alte țări europene de frunte doar atunci când au apărut condițiile politice care i-au impus să facă acest lucru.

Probleme după probleme: cum se desfășoară vaccinarea în Europa - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Video
Cum se desfășoară vaccinarea în Europa - Știri proaste pentru europeni
Campania de vaccinare în UE eșuează, de fapt. Despre acest lucru mass-media globală și personalități politice influente vorbesc deja cu voce tare. Vina principală revine, desigur, Bruxelles-ului, Berlinului și altor capitale din Europa de Vest, care au participat activ la adoptarea deciziilor respective, iar una dintre principalele lor greșeli a fost miza pe vaccinul AstraZeneca.

Necazul a început atunci când compania a intrat pe piață cu un produs finit cu o anumită întârziere, ceea ce a schimbat graficul de producție. Dar principalul necaz – ea s-a dovedit a fi, în principiu, incapabilă să își îndeplinească obligațiile față de Uniunea Europeană.

Primul scandal a izbucnit încă în ianuarie, când AstraZeneca a notificat Bruxelles-ul că, din cauza problemelor de producție și logistică, în lunile următoare este obligată să reducă livrările cu 60% față de condițiile contractuale inițiale.

Sebastian Kurz - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
"Impas total". Cine din UE s-a interesat de "Sputnik V"
Situația s-a agravat din cauza faptului că Marea Britanie a încheiat un acord individual cu AstraZeneca, potrivit căruia țara are drept prioritar la preparatul produs pe teritoriul său. Acest lucru a asigurat Londra cu o acoperire a nevoilor de vaccinare de multe ori mai superioară față de cea de pe continent. Este evident că, în lumina Brexitului care abia s-a încheiat, s-a format o situație, în mod clar, nu în favoarea UE.

Deci, în ultimele săptămâni, Europa a exercitat presiuni asupra tuturor punctelor de sprijin posibile pentru a face compania să respecte acordurile.

Rezultatul a fost o înrăutățire și mai gravă a situației.

Orbán Viktor - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Viktor Orban: Dacă Ungaria nu ar fi comandat vaccinuri din Est, am fi avut mari probleme
Vinerea trecută, Reuters a informat că AstraZeneca și-a redus livrările de vaccin în țările UE. Încă pe 25 februarie, șeful companiei, Pascal Sorio, a promis Parlamentului European că vor încerca să furnizeze Uniunii Europene 40 de milioane de doze în primul trimestru – în loc de cele 90 de milioane planificate inițial. Până la sfârșitul săptămânii trecute, a devenit clar că această cifră abia va ajunge la 30 de milioane.

Iar luni, statele europene, inclusiv liderii UE, au început să suspende pe cale amiabilă utilizarea vaccinului AstraZeneca sub pretextul verificării siguranței preparatului.

Reputația vaccinului a primit o lovitură serioasă.

Dar cu greu poate fi considerată fatală. Este foarte probabil ca structurile internaționale mari și alte puteri occidentale influente să sprijine AstraZeneca. Și nu este vorba doar de Marea Britanie, pentru care vaccinul AstraZeneca reprezintă principalul preparat de vaccinare. Ieri, compania a emis un comunicat de presă, anunțând despre un acord cu guvernul SUA privind aprovizionarea suplimentară cu preparatul său.

Шприцы на фоне логотипа Спутник V. - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Societate
Suedia a admis posibilitatea utilizării vaccinului ”Sputnik V”
Toată această situație este interesantă din perspectiva unei noi confirmări a contradicțiilor crescânde de neîntrecut în Occident. Cu câteva săptămâni în urmă, era normal ca orice dezacorduri dintre partenerii transatlantici să fie atribuite activităților nocive ale lui Donald Trump. Cu toate acestea, deși acesta din urmă a părăsit Casa Albă, conflictele dintre Europa și Statele Unite nu dispar, indiferent dacă este vorba de "Nord Stream – 2" sau de cheltuielile de apărare. Scandalul din jurul AstraZeneca este un factor fundamental nou, vina pentru care, în niciun caz, nu poate fi pusă pe seama fostului președinte SUA.

Медсестра с вакциной AstraZeneca в Сеуле  - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Societate
Strategia de vaccinare în UE este greșită – oficial european
Pentru că la baza acestei situații se află un deficit obiectiv de resurse în creștere, lupta pentru care devine din ce în ce mai aprigă, iar fiecare dintre participanți rămâne doar sub mantra obișnuită a solidarității occidentale pentru a trage pătura peste ei înșiși din ce în ce mai mult și pentru a recurge mai des la măsuri "neconvenționale".

Dar este puțin probabil ca acolo să fie recunoscută o realitate atât de deprimantă. Este mult mai probabil ca va fi din nou inclus vinilul enervant despre "mâna Moscovei", care semănă neghina în Occidentul unit din punct de vedere al scopurilor și valorilor sale.

În acest caz, acest lucru va fi deosebit de ușor de făcut, deoarece, după ce a făcut un demers atât de ostil împotriva companiei AstraZeneca, Europa are mai multe opțiuni de rezervă, cu care pot înlocui vaccinul care nu a justificat încrederea ridicată. Iar vaccinul rusesc "Sputnik V" se află în fruntea listei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0