CHIȘINĂU, 16 mart – Sputnik. Europa este gata să treacă la preparatele rusești sau chinezești. A apărut informația că Bruxellesul se pregătește de negocieri cu Moscova privind achiziționarea vaccinului "Sputnik V". De ce scandalurile în jurul luptei împotriva coronavirusului nu încetează în ”Lumea Veche”, a analizat jurnalistul RIA Novosti Galia Ibraghimova.
Găsirea "țapului ispășitor"
"Unele țări din UE primesc vaccinuri în mod disproporționat față de numărul populației. Îndemnăm să discutăm acest lucru la următorul summit", au spus într-o scrisoare liderii Austriei, Cehiei, Bulgariei, Sloveniei și Letoniei.
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, i-a recomandat Bruxelles-ului să atragă atenția asupra situației din Letonia și Bulgaria. Acolo, lipsa preparatelor poate duce la un nou val de coronavirus și, ca urmare, la un alt lockdown, a avertizat politicianul.
"De ce, de exemplu, Malta a primit mai multe vaccinuri decât Bulgaria?", s-a întrebat Kurz. "Motivul îl vedem în contractele secrete ale consiliului de guvernare al UE. Trebuie să investigăm aceste acorduri din culise și să nu transformăm vaccinarea într-un bazar".
Oponenții din Partidul Social Democrat nu au fost de acord cu Kurz. "Cancelarul caută țapi ispășitori pentru eșecul campaniei de vaccinare din Austria", a declarat partidul.
Campania de vaccinare cu preparatul anglo-suedez AstraZeneca și cu preparatul american Pfizer a fost lansată de autoritățile din Austria la sfârșitul anului 2020. Dar în luna martie au apărut probleme. Compania AstraZeneca a declarat că nu reușește să asigure cu vaccin toate țările UE. În plus, mulți dintre cei care s-au vaccinat cu acest preparat au avut complicații (formarea trombusurilor). În Italia și Danemarca au fost constatate chiar cazuri letale.
Austria, Danemarca, Norvegia, Bulgaria, Letonia, Lituania și Estonia și alte țări au suspendat administrarea preparatului.
Vaccinare adversă
Recent, un funcționar public de 31 de ani a murit în urma vaccinului în Estonia. Ieri, o profesoară de gimnaziu de 38 de ani a murit în Slovacia.
Rudele victimelor intenționează să dea în judecată producătorul anglo-suedez. Cu toate acestea, conducerea companiei farmaceutice respinge din start acuzațiile. Vaccinul este considerat sigur și de Organizația Mondială a Sănătății.
"Nu există dovezi ale unei legături între preparatul AstraZeneca și formarea trombusurilor. Nu există niciun motiv pentru a refuza vaccinul", asigură purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris.
Totuși, lista țărilor care au îndoieli în legătură cu vaccinul AstraZeneca este în creștere. Ieri, Germania, Franța și Italia au suspendat administrarea vaccinului.
În ceea ce privește Pfizer, acest vaccin este în deficit. Distriburea este gestionată de Bruxelles. Până acum, este vorba despre opt doze la o sută de mii de persoane. Pentru comparație: în SUA – 24, în Marea Britanie – 32. Anume acest fapt a fost criticat de liderii Austriei, Cehiei, Bulgariei, Sloveniei și Letoniei în scrisoare.
Turismul la linia de start
Rata vaccinării în Letonia și Bulgaria, asupra căreia Kurz a atras atenția în mod special, a încetinit într-adevăr. Acum, în medie, până la două mii de persoane sunt vaccinate acolo.
"Pentru cel puțin întreaga lună martie se așteaptă un deficit acut de preparate", a avertizat șefa Biroului de vaccinare din Letonia, Eva Yukhnevich.
Până la jumătatea lunii aprilie, Riga se aștepta să primească 164 de mii de doze. Jumătate – de la AstraZeneca, dar acum acest lucru se află sub semnul întrebării. Dacă producătorul nu va dovedi siguranța vaccinului, Riga va fi constrânsă să renunțe la acesta. Deocamdată, autoritățile nu-i pot plăti companiei Pfizer pentru livrări suplimentare.
"Nu există vaccinuri la depozite: toate au fost trimise la instituțiile medicale și la medicii de familie", a explicat Yukhnevich.
Bulgaria se pregătește pentru sezonul turistic: pe 1 mai se vor deschide cursele avia internaționale. În țară vor fi admise persoanele cu un test negativ COVID-19 sau cu un certificat de vaccinare. Dar în ceea ce privește vaccinarea populației locale, totul este departe de a fi bine.
În februarie, a sosit un lot mare de AstraZeneca. Obosiți de lockdown-ul dur, oamenii au început să se vaccineze. La fel ca și vecinii lor din cadrul UE, autoritățile s-au plâns că nu au suficiente doze de vaccin nici măcar pentru medici, profesori și pensionari. Iar acum procesul s-a blocat complet.
"Am ordonat oprirea vaccinării cu AstraZeneca până când Agenția Europeană pentru Medicamente nu va dezminți toate îndoielile cu privire la siguranța acestuia", a declarat premierul Boyko Borisov.
Secrete și fraude
Nemulțumirea din unele țări ale UE este amplificată și de faptul că, în timp ce unii așteaptă reluarea livrărilor, alții nu știu ce să facă cu surplusul de vaccinuri. În Germania, de exemplu, aproximativ un milion de doze nerevendicate s-au acumulat în depozite.
În Marea Britanie, 21 de milioane de persoane au fost deja vaccinate. Acolo, spre deosebire de țările UE, preparatele au fost livrate fără întreruperi.
Autoritățile Italiei au acuzat deschis Londra de perturbarea vaccinării și au amenințat că o va da în judecată. Producătorii de produse farmaceutice s-au justificat: "Dificultățile sunt asociate cu prepararea componentei principale". Dar acest lucru nu a liniștit pe nimeni. Când a vorbit despre "contracte secrete", Kurz se referea și la livrările accelerate în Marea Britanie.
Ministerul Sănătății: Patru persoane deja vaccinate s-au infectat cu COVID-19>>>
Europenii sunt indignați și suspicioși și din cauza că în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar, campania de vaccinare a început simultan cu cea europeană. Se pare că primii care primesc vaccinurile sunt cei care plătesc mai mult.
Războiul vaccinurilor
UE analizează îndeaproape vaccinurile rusești și chinezești. De exemplu, Franța va folosi vaccinul "Sputnik V" dacă comunitatea medicală va confirma eficacitatea acestui preparat.
Și Institutul german pentru dezvoltarea vaccinurilor și a medicamentelor biomedicale și-a arătat interesul. Condițiile sunt aceleași – respectarea criteriilor UE. Austria a anunțat că intenționează să cumpere "Sputnik V". "Nu se poate pune problema geopoliticii în această chestiune", a subliniat Kurz.
Reuters spune că UE se pregătește pentru negocieri cu Moscova privind "Sputnik V". Fondul Rusesc de Investiții Directe nu a comentat acest lucru în niciun fel. Însă jurnaliștii au aflat: producția de "Sputnik V" poate fi organizată în Italia și Germania.
O altă ipoteză: Bruxelles-ul s-a răzgândit cu privire la vaccinul rusesc pentru a prelua controlul asupra aprovizionărilor. Deci, Ungaria, Slovacia și Cehia au convenit direct cu Moscova asupra acestui lucru. Acuzațiile de ignorare a mecanismelor legale europene sunt întâmpinate acolo cu pretenții reciproce: vaccinul Pfizer ajunge mult prea greu.
Pal Dunay, specialist în cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George Marshall, explică într-un interviu acordat agenției RIA Novosti: "Ideea nu constă în unicitatea vaccinului "Sputnik V", ci într-un impas pentru multe țări UE".
"Doar Europa este interesată și de vaccinul chinezesc. În special, Ungaria a fost prima din UE care a primit preparatul Sinopharm. Alternativele asigură împotriva întreruperilor aprovizionărilor și a problemelor care au apărut acum pentru AstraZeneca", explică politologul maghiar.
Specialista britanică în relații internaționale, Sasha Matthews, consideră că "războiul vaccinurilor" va continua până la sfârșitul pandemiei. "Oamenii din Marea Britanie, Italia, Franța s-au săturat să stea acasă și critică autoritățile. Acestea din urmă încearcă să găsească o modalitate miraculoasă de a scăpa de coronavirus și de a câștiga puncte politice. Cu cât sunt mai multe vaccinuri, cu atât sunt mai multe șanse să-și păstreze puterea", a precizat ea.
Evident, principiul "fiecare pentru sine" va rămâne relevant pentru Europa până când toată lumea se va vaccina.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova